THEPOWERGAME
Οι προβολείς, στραμμένοι στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη, έρχονται να φωτίσουν το πιο κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ των δύο τελευταίων ετών. Η πολυαναμενόμενη και πολυσυζητημένη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου θα είναι αυτή που, εκτός απροόπτου, θα ανοίξει τον δρόμο στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης σε όλη την ευρωζώνη.
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται με ανυπομονησία στους κύκλους της αγοράς, με τους τραπεζίτες να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις της ΕΚΤ, με βάση την πορεία των οικονομικών δεικτών, που πέραν του πληθωρισμού αποτελούν κριτήριο για χαλάρωση ή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.
Μέχρι στιγμής οι περισσότερες εκτιμήσεις οικονομολόγων και αναλυτών συγκλίνουν στο ότι:
- το σήμα της έναρξης μείωσης των επιτοκίων θα δοθεί τελικά στις 6 Ιουνίου,
- η μείωση θα είναι της τάξεως του 0,25%,
- η πορεία προς το τέλος του έτους θα είναι σταδιακή και ελεγχόμενη, με τρεις συνολικά κινήσεις.
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι έφτασε η ώρα για φθηνότερο κόστος δανεισμού σε επιχειρήσεις και πολίτες της ευρωζώνης, με το φράγμα του 4% να σπάει για πρώτη φορά έπειτα από μήνες και με την προσδοκία ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν λάβει χώρα άλλες δύο κινήσεις της ίδιας έκτασης, ώστε το 2024 να κλείσει με επιτόκια 3,25%. Τα επικρατέστερα σενάρια θέλουν στο τέλος του 2025 τα επιτόκια να έχουν πέσει στο 2,25%, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο σταδιακών μειώσεων κατά 175 μονάδες βάσης συνολικά.
Υπάρχουν όμως και «φωνές» που είναι επιφυλακτικές ακόμη για τη χρονική αφετηρία των μειώσεων, υπό τον φόβο ενός πιθανού πισωγυρίσματος από μια ανατροπή στον πληθωρισμό τον επόμενο μήνα ή τις μισθολογικές αυξήσεις -προοπτική που δεν τη θέλει κανείς κεντρικός τραπεζίτης, πόσω μάλλον η κυρία Λαγκάρντ.
Ίσως γι’ αυτό να είναι και τόσο δύσκολο να στοιχηματίσει κανείς στο «πότε και πόσο» των επιτοκίων, αυτήν την περίοδο, έπειτα από δύο χρόνια σημαντικής ανόδου. Γι’ αυτό και η επικείμενη συνεδρίαση έχει τραβήξει όλα τα φώτα. Όσο πάντως η πλειοψηφία θέλει την ερχόμενη Πέμπτη να ανακοινώνεται ένα συγκρατημένο… μείον 0,25%, η αγορά κινεί τα νήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες προετοιμάζουν ήδη τις επόμενες κινήσεις τους. Διορθώνουν ατύπως τα κυμαινόμενα επιτόκια σε διάφορες κατηγορίες δανείων, κάτι που θα γίνει αυτόματα σε όσα συνδέονται με το euribor, διαθέτοντας ευνοϊκότερη κατά το ένα τέταρτο της μονάδας χρηματοδότηση, είτε αυτή αφορά στεγαστικό δάνειο, είτε επιχειρηματικό. Βέβαια, η τάση αποκλιμάκωσης έχει ήδη προεξοφληθεί από το τραπεζικό σύστημα, που στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τη σχετική ελάφρυνση του συνολικού κόστους, έχει ήδη περιορίσει τα spreads.
Την ίδια στιγμή, άρχισαν να αναθεωρούνται καθοδικά τα επιτόκια για νέες προθεσμιακές καταθέσεις , μία κίνηση που θα «θρέψει» αντίστοιχα τα οργανικά κέρδη, αντισταθμίζοντας τις απώλειες εσόδων από τόκους, που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν προσεχώς από τον χώρο των δανείων.
Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης θα επηρεάσει φυσικά και τις ίδιες τις τράπεζες κατά την έκδοση ομολόγων τους για εποπτικά κεφάλαια και ρευστότητα, αντλώντας από τις διεθνείς χρηματαγορές κεφάλαια με καλύτερους όρους.
Να σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ παραμένει στο 4%, αμετάβλητο από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Διαβάστε επίσης
CBS: Ο Μπάιντεν στέλνει μετανάστες σε Ελλάδα και Ιταλία
Τριγωνικές συναλλαγές και μαύρο χρήμα εντοπίστηκαν σε γονικές παροχές
Ελληνογερμανικές επαφές για πράσινα deals