THEPOWERGAME
Από τα τέλη Ιανουαρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, είχε επισημάνει πως θα ήταν βεβιασμένη μια μείωση των επιτοκίων πριν εξακριβωθεί το αποτύπωμα του πληθωρισμού στην αναπροσαρμογή των μισθών. Από τότε μια μείωση των επιτοκίων φαίνονταν πιθανότερη τον Ιούνιο παρά τον Απρίλιο, δεδομένου ότι η ΕΚΤ δημοσιοποίησε μόλις αυτήν την εβδομάδα τα στοιχεία των μισθολογικών αυξήσεων που προκύπτουν από τις συλλογικές συβάσεις εργασίας στην Ευρωζώνη.
Αν και ο κύκλος των καθοδικών επιτοκίων θεωρείται πως θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, η ετήσια αύξηση των μισθών κατά 4,69% μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024, ενδεχομένως, να καθυστερήσει τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού στο 2% και ως εκ τούτου τον αριθμό των μειώσεων στα επιτόκια μέσα στους επόμενους μήνες. Αναμφίβολα, οι ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις που καταγράφηκαν το α’ τρίμηνο, οι οποίες προσεγγίζουν το ιστορικό υψηλό του 4,7% που είχε καταγραφεί στο γ’ τρίμηνο του 2023, μπορεί να περιπλέξουν το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων στα επιτόκια μέχρι τα τέλη του έτους.
Πρώτα απ’ όλα, η ΕΚΤ θα παρακολουθεί με ακόμη μεγαλύτερη σχολαστικότητα την πορεία του πληθωρισμού απ’ εδώ και εξής. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν οι αυξήσεις των μισθών θα ανακόψουν την αποκλιμάκωση των ανατιμήσεων στην πραγματική οικονομία. Ναι μεν ο πληθωρισμός έχει καταλαγιάσει στο 2,4%, όπως καταγράφηκε τον Απρίλιο, από το 2,9% τον περσινό Δεκέμβριο αλλά μπορεί να υπάρξουν εμπόδια μέχρι την επίτευξη του 2%. Οι απρόσμενες ανατιμήσεις που έχουν καταγραφεί πρόσφατα στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν πως η μείωση του πληθωρισμού κρύβει εκπλήξεις και παρουσιάζει εμπόδια.
Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη μπορεί να αποτελέσει πρόσθετο εμπόδιο στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα 20 κράτη-μέλη «συνέρχονται» βαθμιαία και τμηματικά από την κρίση της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση που κορυφώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μπορεί η επιχειρηματική εμπιστοσύνη να βρίσκεται σήμερα στο υψηλό 27μήνου, αλλά η Κομισιόν δεν διαβλέπει ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη από το 0,8% για το τρέχον έτος. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ είναι χαμηλότερες στο 0,6%. Εξάλλου, η ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 0,2% που καταγράφηκε στη Γερμανία, την ισχυρότερη της Ευρωζώνης, για το α’ τρίμηνο, επιβεβαιώνει πως σημειώνεται σταδιακή πρόοδος.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της S&P Global, ο σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για την Ευρωζώνη αναρριχήθηκε στο 52,3 τον Μάιο από το 51,7 του Απριλίου, μια αισθητή πρόοδος από το 47,9 τον Ιανουάριο που, όμως, οφείλεται κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών. Η μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε αμυδρά, με τον δείκτη ΡΜΙ για τον συγκεκριμένο κλάδο να διαμορφώνεται στο 47,4 από το 45,7 τον Απρίλιο. Αν και πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 15μήνου, παραμένει κάτω από 50 που είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση από τον Ιούλιο του 2022. Αυτή η παράμετρος, ίσως, να συμβάλει στην αντιστάθμιση ανοδικών τάσεων στον πληθωρισμό, με τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες να παραμένουν ήπιες.
Διαβάστε επίσης:
Ethereum: Έρχονται τα πρώτα ETF με τις “ευλογίες” της SEC
Megalopolis: Η νέα “τρέλα” του Κόπολα που στοίχισε 120 εκατ.
Ρούσης (SMPnet): Στοχεύει σε νέο γύρο χρηματοδότησης μέσα στο 2024