THEPOWERGAME
Περιθώριο λίγων ακόμη ημερών και συγκεκριμένα έως τις 9 Μαΐου έχουν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για υποβολή αιτήσεων για να λάβουν την κρατική επιδότηση μέσω του προγράμματος Γέφυρα 2.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ξεπερνούν τις 100.000 και το πρόγραμμα παρέχει συνεισφορά του Δημοσίου στη μηνιαία δόση των επιχειρηματικών δανείων των επιλέξιμων δανειοληπτών.
Ποιοι οι δικαιούχοι
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν τόσο οι επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και αυτές που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση ή δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί, αλλά η επιδότηση είναι υψηλότερη για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα:
Για όσες επιχειρήσεις έχουν ενήμερες οφειλές την 31η Δεκεμβρίου 2020 το μέγιστο ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 600 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις 5.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις 15.000 ευρώ για τις μικρές και τις 50.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.
Η κρατική επιδότηση θα καλύπτει το 90% της δόσης για τους 3 πρώτους μήνες και θα μειώνεται στο 80% τους επόμενους τρεις και στο 70% τους τελευταίους δύο μήνες.
Η κρατική επιδότηση θα καλύπτει το 80% της δόσης για τους 3 πρώτους μήνες και θα μειώνεται στο 70% τους επόμενους τρεις και στο 60% τους τελευταίους δύο μήνες.
Για όσες επιχειρήσεις έχουν δάνεια που έχουν καταγγελθεί το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις 2.500 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις 7.500 για τις μικρές και τις 25.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Η επιδότηση θα καλύπτει το 50% της δόσης για τους τρεις πρώτους μήνες, θα μειώνεται στο 40% τους επόμενους τρεις και στο 30% τους τελευταίους δύο μήνες.
Γέφυρα: Ένα είδος.. «δώρου»
Το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας έχουν οι ΜμΕ, όπως έχει γράψει το powergame.
Μέσω του Γέφυρα, στα ενήμερα δάνεια η επιδότηση φθάνει το πρώτο τρίμηνο το 90% της δόσης και σταδιακά υποχωρεί στο 8μηνο (ενώ στα «κόκκινα» δάνεια, το πλαφόν της επιδότησης φθάνει το 80% της δόσης και μειώνεται στη συνέχεια ).
Έτσι, ο δανειολήπτης υποχρεώνεται να καταβάλλει μόνο το υπόλοιπο 10% ( ή 20% ή άλλο)του ποσού του δανείου χωρίς όμως καθυστερήσεις.
Σημειωτέον ότι πρόκειται για επιδότηση, άρα είναι ένα είδος.. «δώρου», με την έννοια ότι δεν θα επιστραφεί ποτέ.
Λογικά λοιπόν, για έναν χρόνο τουλάχιστον, θα παρακολουθείται η πορεία εξυπηρέτησης του κάθε δανείου.
Αυτό με τη σειρά του, θα είναι προς το συμφέρον του ίδιου του οφειλέτη, καθώς θα υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τη συμπεριφορά του ως δανειολήπτη.
Και μάλιστα, μία παράμετρος που ενδιαφέρει όλους όσους εντάσσονται στο Γέφυρα είναι ότι η τράπεζά τους θα μπορεί «ευκολότερα» να προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής τους, αν το συγκεκριμένο ΑΦΜ της συγκεκριμένης επιχείρησης δικαιούται επιδότησης.
Με απλά λόγια, αν έχει εξασφαλίσει την έγκριση και την επιδότηση της Γέφυρας, αυτό θα αποτελέσει…μια άλλη γέφυρα, για να ρυθμίσει το τραπεζικό του δάνειο.