THEPOWERGAME
Εμφανέστατη είναι η πλήρης αδιαφορία που αποτυπώνεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όσον αφορά την αναχρηματοδότηση δανείων, αλλά και στο κομμάτι της χρηματοδότησης από μη τραπεζικά ιδρύματα. Παρά τους στόχους για διεύρυνση της αγοράς και του ανταγωνισμού, στο refinancing αλλά και στις μικροπιστώσεις εκτός τραπεζών, οι «επίδοξοι μνηστήρες» δεν εμφανίστηκαν.
Το σκηνικό παραμένει ως έχει: στις μικροπιστώσεις εξακολουθούν και λειτουργούν, ως ήταν και πριν από το νέο θεσμικό πλαίσιο, τρεις μόνο εταιρείες, χωρίς κάποιο αίτημα να έχει υποβληθεί για μια νέα άδεια λειτουργίας από νέο πάροχο- Εταιρεία Παροχής Πιστώσεων.
Ως προς το refinancing, τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος, υποβάλλοντας αίτημα για επέκταση της άδειας λειτουργίας τους οι εταιρείες που ασχολούνται με τη διαχείριση δανείων (servicers), η εικόνα είναι επίσης η ίδια: κανένα αίτημα ακόμη, τουλάχιστον έως σήμερα.
Το deadline για την επικαιροποίηση άδειας λειτουργίας, ειδικά για τις εν λόγω εταιρείες, λήγει στα τέλη Ιουνίου και θεωρητικά τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει και στενεύουν -αν και στο κομμάτι της ανανέωσης άδειας μόνο για διαχείριση υπάρχει κινητικότητα.
Όμως για να δραστηριοποιηθούν οι servicers στο κομμάτι της αναχρηματοδότησης θα πρέπει να ζητήσουν επιπλέον άδεια, η οποία βέβαια προϋποθέτει πολύ μεγαλύτερο μετοχικό κεφάλαιο (4,5 εκατομμύρια ευρώ), έναντι μόλις 100.000 ευρώ που αρκούν για την ενεργή διαχείριση «κόκκινων» δανείων.
Απομένει διάστημα λιγότερο από ενάμιση μήνα, κανένα σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να υπάρχει και καμία διάθεση για κάτι τέτοιο. Πίσω από τους λόγους, θα πρέπει ίσως να αναζητηθεί το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου και η τεράστια συγκριτικά απόσταση από το μίνιμουμ ποσό της απλής διαχείρισης, συν τις επιπλέον δυσκολίες, την πολυπλοκότητα και τον όγκο εργασίας που απαιτεί το κομμάτι της αναχρηματοδότησης.
Έτσι, προσώρας, η μόνη αλλαγή που ενεργοποιήθηκε στον χώρο των servicers με βάση τα χρονοδιαγράμματα, τις εποπτικές απαιτήσεις και το νέο πλαίσιο αφορά την οικειοθελή παραχώρηση άδειας λειτουργίας ορισμένων εξ αυτών. Από 23 συνολικά εταιρείες, έχει ήδη ανανεωθεί η άδεια για τις 16 εξ αυτών, 4 έχουν εκουσίως παραχωρήσει την άδεια λειτουργίας τους (Pepper, Cerved, SFS, Hoist), για τη Resolute δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα και συνολικά το ποιοι θα μείνουν θα κριθεί στα τέλη Ιουνίου. Όσοι παραμείνουν στην αγορά θα διαχειρίζονται μια πίτα «κόκκινων» δανείων ύψους 70 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, δεν προκύπτει ενδιαφέρον για νέες άδειες παροχής μικροπιστώσεων και έτσι η πίτα μοιράζεται ακόμη σε 3 εταιρίες: TΜΕΔΕ Microfinance, Microsmart, ΑΦΗ Microfinance.
Με τον πρόσφατο νόμο και τα κίνητρα που δίνονται για να ευνοηθούν οι μη bankable ομάδες, θα μπορούσε θεωρητικά να υπάρξει ενδιαφέρον για παροχή δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία, όπως τα προαναφερόμενα, θα χορηγούν μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ, αρχικά μόνο για ικανοποίηση καταναλωτικών και προσωπικών αναγκών, σε φυσικά μόνο πρόσωπα. Το θεσμικό πλαίσιο επεκτείνει τη δυνατότητα και για στεγαστικά ή επιχειρηματικά, μικρού ύψους δάνεια. Αλλά έως τώρα η ανταπόκριση είναι ανύπαρκτη.
Διαβάστε επίσης:
Ναδάλ και Φέντερερ “έπιασαν κορυφή” με τη Louis Vuitton
Οι μεγάλοι οίκοι βάζουν το streetwear στα πολυτελή “σαλόνια”
Συμμετοχή του fund DFC των ΗΠΑ στον Great Sea Interconnector