THEPOWERGAME
Την ώρα που η Ινδία δίνει «μαθήματα πληρωμών» σε όλο τον κόσμο, με το UPI, το εθνικό της σύστημα πληρωμών account to account, να ανταγωνίζεται τους κολοσσούς των καρτών και να αποκτά ολοένα αυξανόμενα μερίδια στον χώρο των πληρωμών (13 δισεκατομμύρια συναλλαγές τον μήνα), τρεις μεγάλες μεσογειακές χώρες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα ενιαίο σύστημα: ο λόγος για το Europa Project, το οποίο απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση στην Ελλάδα να συνδεθεί στο άρμα των A2A πληρωμών του!
Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία αποφάσισαν να συνδέσουν τα εθνικά τους συστήματα πληρωμών account to account (κάτι σαν το δικό μας IRIS της ΔΙΑΣ) και να παίξουν δυνατά εκτός των εθνικών τους συνόρων. Μια ενιαία τριπλέτα ψηφιακών πληρωμών, που λειτουργεί παράλληλα με τα τοπικά συστήματα bizum της Ισπανίας, bancomat pay της Ιταλίας και ΜΒWAY της Πορτογαλίας. Μετράνε από κοινού γύρω στις 180 τράπεζες, 50 εκατομμύρια χρήστες και 1,5 δισεκατομμύριο συναλλαγές, με φιλοδοξία να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί κάλλιστα να εντάξει το δικό της IRIS και η ελληνική αγορά, αν βέβαια οι μέτοχοι της ΔΙΑΣ, δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες, επιλέξουν ότι είναι προς το συμφέρον τους.
Η πρόσκληση, πάντως, ήδη έγινε. Ο business development manager του SIBS, του Εθνικού Φορέα Εκκαθάρισης Διατραπεζικών Πληρωμών της Πορτογαλίας (σαν την ελληνική «Διατραπεζικά Συστήματα Πληρωμών-ΔΙΑΣ») που ακούει στο όνομα Luis Sequeira, βρισκόμενος στην Αθήνα, απηύθυνε, στα μέσα της εβδομάδας, ανοιχτή πρόσκληση στις ελληνικές τράπεζες να εξετάσουν την προοπτική να ενταχθούν στο Europa Project, το οποίο έχει θέσει ως στόχο να παρέχει υπηρεσίες P2P (person to person) ανάμεσα στους χρήστες τους μέχρι το τέλος του 2024.
Σε μία δεύτερη φάση, αυτή η μεσογειακή τριπλή μέχρι σήμερα ομπρέλα πληρωμών θα προχωρήσει σε πληρωμές e-commerce και κατ’ επέκταση αργότερα στα σημεία πώλησης με soft POS. Είναι ένας ευρωπαϊκός ή καλύτερα μεσογειακός τρόπος άμυνας στους γίγαντες της Κίνας και της Ινδίας που θέλουν να επεκταθούν στην Ευρώπη.
Οι κινήσεις αυτές συνάδουν με τις ριζικές και ραγδαίες αλλαγές που διενεργούνται παγκοσμίως γύρω από τα συστήματα πληρωμών, όπου μπορεί τα μετρητά να παραμείνουν ακόμη και αν το ψηφιακό ευρώ γίνει καθημερινή πραγματικότητα, αλλά οι ισορροπίες και η βεντάλια εναλλακτικών πληρωμών συνεχώς θα διευρύνεται και θα τροποποιείται. Ήδη, στην Κίνα, η πλειοψηφία των πληρωμών γίνεται με QR, όπως και στην Ινδία. Το κινεζικό Alipay, τρόπος πληρωμών της Alibaba (site αγορών), είναι γνωστό σε κάθε άκρο της Ευρώπης και δυνητικά, απειλεί τόσο τη χρήση καρτών όσο και τα υπό στενά όρια τοπικά συστήματα πληρωμών.
Την εβδομάδα αυτή, εκτός από τον Πορτογάλο L. Sequeira, ήρθε στην Αθήνα ένας από τους Ινδούς γκουρού των πληρωμών, ο Dr Kishan Srinivas Business Develompent Incharge- Europe, NPCI International Payments Limited (ACH India). Και οι δύο συμμετείχαν στο συνέδριο Payments360 που διοργάνωσε η ΔΙΑΣ και μάλιστα απαντούσαν σε ερωτήσεις της συντονίστριας του πάνελ, που δεν ήταν άλλη από τη CEO της ΔΙΑΣ, Σταυρούλα Καμπουρίδου.
Μέσα από τη συζήτηση αυτή προέκυψαν όλες οι διεθνείς τάσεις στα συστήματα πληρωμών και συγκεκριμένα στις συναλλαγές account to account. Ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα αυτής της κατηγορίας είναι το δημοφιλές UPI των Ινδών -ένα από τα… 24 συστήματα πληρωμών που υποστηρίζει η NPCI, η τοπική ομπρέλα των retail πληρωμών (εξ ονόματος της οποίας μίλησε ο Dr Srinivas), που συστάθηκε το 2008 με πρωτοβουλία της Ένωσης Ινδικών Τραπεζών και της Reserve Bank of India.
To UPI, λοιπόν, που έχει όραμα να καταστεί το καλύτερο σύστημα πληρωμών στον κόσμο, συστάθηκε μόλις το 2016 και ήδη το 40% των άμεσων πληρωμών παγκοσμίως γίνεται πάνω σε αυτό. Πρόκειται για ένα σύστημα πληρωμών, το οποίο συγκεντρώνει σε μία mobile εφαρμογή πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς διαφορετικών τραπεζών. Με διπλή μέθοδο ταυτοποίησης, με μέγιστη ασφάλεια και αδιάκοπα (seamless), χωρίς να παρεμβάλλεται κάτι άλλο. Το εμπιστεύονται 65 τραπεζικά ιδρύματα και fintech, καθώς και πάνω από 400 εκατομμύρια χρήστες.
Διαβάστε επίσης:
Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντζ αν δεν βρεθεί νέο σχέδιο για τη Γάζα
Moderna: Κέρδισε τη δίκη κατά των Pfizer και BioNTech
Italgas: Με 30,5 εκατ. στήριξε τα λειτουργικά κέρδη η enaon