THEPOWERGAME
Κάποιες φορές δεν αρκεί να είσαι ικανός. Ούτε μόνο καλός, ούτε προετοιμασμένος. Παίζει ρόλο και ο παράγοντας τύχη, η συγκυρία και τα έκτακτα γεγονότα.
Με αυτό το επιχείρημα θα μπορούσαν να απαντήσουν οι τράπεζες για τις τραγικά χαμηλές αποτιμήσεις, για την πίεση που υπέστησαν από τα κόκκινα δάνεια, για την παρ’ ολίγον πτώχευση λόγω εξυγίανσης, για το άγχος να βρουν εποπτικά κεφάλαια… Λόγοι που δεν οφείλονταν σε λάθος χειρισμούς, αλλά στην δεκαετή και πλέον βαθιά οικονομική ύφεση ,στην κρίση covid και φυσικά, στο βουνό των κόκκινων δανείων που έπρεπε να διαχειριστούν.
Γι’ αυτούς τους λόγους και άλλους συναφείς που επηρέασαν αντίστοιχα και άλλες αγορές, η διεθνής επενδυτική κοινότητα… εξαφανίστηκε. Οι επενδυτές προτίμησαν άλλες, πιο εξωτικές αγορές και η Ελλάδα, σαν επενδυτική επιλογή, αν δεν βγήκε από το χάρτη, τουλάχιστον έμεινε στα… αζήτητα.
Και ξαφνικά, το κλίμα αλλάζει. Και η μία θετική είδηση φέρνει την άλλη. Κάπου στο τέλος της οικονομικής κρίσης και πολύ πριν τον κορονοϊό, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, είχε πει στους συνεργάτες του: αυτό που τώρα χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια καλή είδηση!
Το τρέχον έτος βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες με στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων τους και μάλιστα σε μονοψήφια ποσοστά, για κάποιες ήδη από φέτος. Στόχοι που βασίζονται σε αληθινά οικονομικά στοιχεία, αποτέλεσμα των τιτλοποιήσεων, πωλήσεων, διαγραφών και ρυθμίσεων, που έχουν ήδη επικροτήσει οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού.
Στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων ένας μεγάλος και σοβαρός αριθμός funds επιθυμεί να αγοράσει πακέτα κόκκινα δανείων. Αυτή η παράμετρος έφερε εκ νέου τις τραπεζικές μετοχές στο προσκήνιο των ξένων και προφανώς συντέλεσε στην εξυγίανση χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Το πρώτο λοιπόν στοιχείο είναι ότι με εφαλτήριο τις τιτλοποιήσεις, η Ελλάδα μπήκε ξανά στο μικροσκόπιο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Ο Ηρακλής Ι και τώρα ο Ηρακλής ΙΙ, που σηκώνουν το βάρος και την τεχνική υλοποίηση των τιτλοποιήσεων, έχουν με τη σειρά τους την εύνοια των ξένων θεσμών, επενδυτών και αγορών.
Διόλου τυχαίο όταν με τον Ηρακλή Ι βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών περί τα 32 δισ. ευρώ και άλλα τόσα, εκτιμώνται ότι θα «σηκώσει» ο Ηρακλής ΙΙ.
Εκ νέου επενδύσιμες λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες, όπως είχε εύστοχα παρατηρήσει ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γ. Ζαββός.
Και σε όλο αυτό το περιβάλλον που αρχίζει και μυρίζει άνοιξη, ήρθε η αναβάθμιση της χώρας από την Standard & Poor’s, που ανέβασε την οικονομία στο ΒΒ με θετική προοπτική, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υπερκάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, που χαρακτηρίζεται στην αγορά «σταθμός».
Το κλίμα που δημιούργησε η επιτυχία της ΑΜΚ της Πειραιώς, «έδεσε» και με τις επιχειρηματικές αποφάσεις και άλλων μεγάλων τραπεζών, που επίσης είχαν προγραμματίσει και δρομολογήσει στρατηγικές αντίστοιχου κύματος κινήσεις.
Η Eurobank σήκωσε από πλευράς της ψηλά τον πήχη της ελκυστικότητας των τραπεζικών μετοχών, με την πολύ πρόσφατη έκδοση ομολόγου με σκοπό τη ρευστότητα, μέσω της οποίας προσέλκυσε 80 διεθνείς επενδυτές, που προσέτρεξαν να της δανείσουν 500 εκατ. ευρώ, αγοράζοντας τις senior ομολογίες της και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της.
Δικαιολογημένα λοιπόν, ώρες πριν την ανακοίνωση της Eurobank, η Standard & Poor’s, προέβη σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών.