THEPOWERGAME
Ραγδαίες οι εξελίξεις από το μέτωπο της Attica Bank. Μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας και του 3ετούς επιχειρησιακού της σχεδίου, που μεταξύ άλλων προβλέπει την τιτλοποίηση «Ωμέγα», η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε εξηγήσεις από την Τράπεζα λόγω της απότομης και μεγάλης διακύμανσης της τιμής της μετοχής που ενώ ανέβαινε σε ρυθμούς ράλι, άρχισε να κατακρημνίζεται. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής στο ΧΑ, τη στιγμή που κατέγραφε απώλειες 14,69%. Η διαπραγμάτευση άρχισε εκ νέου μετά τις εξηγήσεις που παρείχε η τράπεζα.
Στην απάντηση της, η Attica Bank εξηγεί τα προφανή, ότι οι επενδυτές διαπιστώνοντας τις συνέπειες όλων των τιτλοποιήσεων που έχουν υλοποιηθεί από το 2016 και μετά , συνολικού ύψους 3 δις ευρώ, που επέφεραν όμως ζημιές εκατοντάδων εκατομμύρια στα αποτελέσματα της Τράπεζας (άμεση επίπτωση λόγω κόστους τιτλοποιήσεων σε συνδυασμό με απουσία κερδών).
Όπως είναι γνωστό από το Νόμο, αν πλέον μια τράπεζα εμφανίσει ζημιές λόγω τιτλοποιήσεων (το οποίο αναπόφευκτα συμβαίνει αν δεν έχουν γίνει άλλες ενέργειες που διασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία, από πωλήσεις θυγατρικών ή άλλες κερδοφόρες ενέργειες ή όπως με την απόσχιση των τραπεζικών δραστηριοτήτων hive down) τότε αυτόματα ενεργοποιείται διάταξη που προβλέπει την κρατικοποίηση της Τράπεζας.
Αναπόφευκτα, το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς θα υποστούν οι σημερινοί μέτοχοι της τράπεζας που θα έρθουν αντιμέτωποι με την απομείωση της αξίας των μετοχών τους και το Δημόσιο θα μπει βασικός μέτοχος. Λεπτομέρειες για την άσκηση δικαιωμάτων και το dilution στην επίσημη ανακοίνωση που παρατίθεται ολόκληρη από κάτω.
Το στόρι σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κάπως έτσι: Αποφασίζει η γενική συνέλευση μια αύξηση κεφαλαίου, μέσω της οποίας καθίσταται βασικός μέτοχος το ελληνικό Δημόσιο και στην πορεία, η Τράπεζα εξυγιαίνεται – αυτό θα επιτευχθεί μέσω των τιτλοποιήσεων- και καθαρή πλέον, με άλλη μετοχική βάση και κατάσταση, θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή, ενδεχομένως, το πέρασμα στον ιδιωτικό τομέα.
Πέραν της γενικής συνέλευσης, απαιτείται και η υπογραφή σχετικής υπουργικής απόφασης.
Το αποτέλεσμα αυτό που δυσαρέστησε σήμερα μετόχους και αγορά δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα για την Τράπεζα, δεν είναι ανεξάρτητο από την προσπάθεια της διοίκησης και το στόχο της, να γίνει η Attica Bank πρώτη ελληνική τράπεζα που μηδένισε τα κόκκινα δάνεια και που θα σταθεί ξανά στα πόδια της , με νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η επίσημη απάντηση της Attica Bank στην Επ. Κεφαλαιαγοράς
Σε απάντηση της από 29.4.2021 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της 28ης Απριλίου 2021 που αφορούσε ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για τα αποτελέσματα 12μηνου 2020 και της σχετικής δήλωσης της διοίκησης της, διευκρινίζει τα εξής αναφορικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 (“DTC”).
Στο πλαίσιο του τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου για την βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων, η Attica Bank προτίθεται να προβεί στην ενεργοποίηση του άρθρου 27Α του Ν.4172/2013 (“DTC”).
Με το μηχανισμό DTC οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της Τράπεζας μετατρέπονται σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, η Τράπεζα σχηματίζει ειδικό αποθεματικό και εκδίδει παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (δικαιώματα μετατροπής – ‘warrants’) στο Ελληνικό Δημόσιο.
Οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς (‘call option’) των δικαιωμάτων μετατροπής αυτών, σε περίπτωση δε μη ενάσκησης, αυτά δύνανται να προσφερθούν σε τρίτους, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε απομείωση των ποσοστών συμμετοχής (‘dilution’) των μετόχων που δεν θα ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς.
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού DTC απαιτεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, κατόπιν ειδικής εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι ειδικές λεπτομέρειες εφαρμογής του μηχανισμού DTC ρυθμίζονται στο ανωτέρω άρθρο 27Α του Ν.4172/2013, ενώ προβλέπεται και η έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή του μηχανισμού.
Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό της οριστικής και εκκαθαρισμένης απαίτησης της Τράπεζας υπόκειται στον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης. Η Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό με τη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τις διαδικασίες του μηχανισμού DTC και τις προθεσμίες ενάσκησης των σχετικών δικαιωμάτων
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κατά την 31/12/2020 ανέρχεται σε 8,2%. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής τιτλοποίησης «Ωμέγα» και την ένταξη του senior note στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ», ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιπες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης του Επιχειρηματικού Σχεδίου 2021-2023.
Τέλος, η Διοίκηση της Τράπεζας παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της για τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδα αρκετά άνω του ελάχιστου εποπτικού ορίου, που θα επιτρέψουν τη μεγέθυνση του δανειακού της χαρτοφυλακίου και την επέκταση των δραστηριοτήτων της.