THEPOWERGAME
Το παραδοσιακά υψηλό επίπεδο αποπληρωμών του πρώτου τριμήνου, που μπορεί και να υπερκαλύψει τις νέες εκταμιεύσεις, ανέδειξε χθες η λογιστική κατάσταση του πρώτου τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, όπως το χαρακτήρισε ο CEO της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, υπενθυμίζοντας τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα των αυξημένων αποπληρωμών τους πρώτους μήνες κάθε νέας χρονιάς. Συνέπεια κυρίως, των εισροών που περνούν στις καταθέσεις στο κλείσιμο του προηγούμενου έτους και του προγραμματισμού μιας σταθερής ροής αποπληρωμών, που δημιουργούν ένα φαινόμενο εποχικότητας.
Όσο και αν η τάση αυτή αναμένεται να φανεί και στις ανακοινώσεις των άλλων τραπεζών, τα μέχρι τώρα στοιχεία αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πέραν όλων, είχε μια θετική ροή πιστωτικής επέκτασης με νέες εκταμιεύσεις 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6% σε ετήσια βάση. Οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ. Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι τα ενήμερα δάνεια, αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 1,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των εξυπηρετούμενων δανείων να ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ, με σημαντική ροή χρηματοδοτούμενων έργων τους επόμενους μήνες.
Όπως διαβεβαίωσε χθες το απόγευμα η διοίκηση της τράπεζας στο conference call με τους αναλυτές, η εικόνα αυτή αναμένεται να αλλάξει άμεσα. Ήδη, το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται διαφορετική συμπεριφορά στην πορεία αποπληρωμών, κάτι που δίνει τη βεβαιότητα στον CEO να εκτιμά ότι οι στόχοι για το έτος, θα παραμείνουν στα guidances που έχουν δοθεί. Άποψη που επανέλαβε με τη σειρά του, ο CFO, Θεόδωρος Γναρδέλλης.
Αντίστοιχα σε καλή πορεία εξελίσσεται ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με τα NPE στο 3,5%. Η τράπεζα σταθερά προσηλωμένη σε αυτό το στόχο, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο περιβάλλον της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων (από όπου θα μπορούσε ακόμη και να επαναγοράσει τιτλοποιήσεις) αλλά με τίποτα δεν ρισκάρει την εξυγίανση του ισολογισμού.
Από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, ο δείκτης CET I ανήλθε το πρώτο τρίμηνο σε 13,7%, αντανακλώντας την παραγωγή κεφαλαίου. Η τράπεζα έχει στο μεταξύ ήδη πετύχει τους στόχους που της έχουν τεθεί, στο πλαίσιο των MREL υποχρεώσεων, με ποσοστό εποπτικών κεφαλαίων στο 26% – αρκετά υψηλότερο από τον στόχο του 24,9% για τον Ιανουάριο του 2025 .
Αξίζει να διευκρινισθεί ότι ο δείκτης CET I (που για το 2025 προβλέπεται σε 18,45) έχει ενσωματώσει ήδη αυξημένη πρόβλεψη 25% για διανομή μερίσματος στους μετόχους από τα κέρδη του 2024.
Η ώρα του μερίσματος
Όλα τα βήματα έχουν γίνει και η διαδικασία προχωρεί ομαλά, όπως επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Η επόμενη εξέλιξη είναι να δοθεί το «πράσινο φως» από την ΕΚΤ, στην οποία έχει σταλεί το σχετικό αίτημα από τα μέσα Απριλίου. Για το 2023, θα δοθεί το ποσό των 80 εκατ. ευρώ, σαν μία κίνηση συμβολικού μερίσματος, αλλά ούτως η άλλως, την οριστική έγκριση θα κληθεί να τη δώσει η ετήσια γενική συνέλευση τον Ιούνιο.
Στη διανομή μερίσματος δεν συνηγορεί μόνο η υψηλή κερδοφορία και η κεφαλαιακή επάρκεια. Είναι και η γενικότερη εικόνα του ισολογισμού, που συνεχίζεται τρίμηνο σε τρίμηνο. Το hot σημείο του πρώτου τριμήνου άλλωστε ήταν το ιστορικά χαμηλό κόστος ρίσκου, που εξαιρουμένων των προμηθειών, υποχώρησε στις 17 μονάδες βάσης (και το οργανικό στις 51 μονάδες).
Η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Πειραιώς όμως δεν είναι η περσινή. Μετά την αποχώρηση του ΤΧΣ , δυνατά ονόματα ξένων επενδυτών άλλαξαν εντελώς τη δομή. Σήμερα, στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας το 86% ελέγχουν θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού, 6% Έλληνες θεσμικοί και 8% retail πελάτες.
Η συζήτηση για το μέρισμα με τους Επόπτες είναι «στα φόρτε της», με την Πειραιώς να αναφέρεται πρώτη σε αυτό, από τη στιγμή που εγκαινίασε τις ανακοινώσεις του πρώτου τριμήνου. Σήμερα, τη σκυτάλη λαμβάνει η Εθνική Τράπεζα, που δημοσιεύει αποτελέσματα πριν το άνοιγμα της αγοράς και προγραμματίζει το conference call με τους αναλυτές λίγο αργότερα.