THEPOWERGAME
Την ώρα που τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν μια χρηματοδοτική ανάσα στις επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση των επενδύσεών τους με ελκυστικούς όρους (μέχρι στιγμής έχει συμβασιοποιηθεί το 58% των δανείων), έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη μετα-RRF εποχή, στο πλαίσιο υιοθέτησης των δεσμεύσεων του European Green Deal. Ο πρώτος στόχος της μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 55% ως το 2030 δεν είναι καθόλου μακριά, με τον δεύτερο στόχο για το 2050 να αποβλέπει σε μηδενικές εκπομπές. Οι τράπεζες σε όλο αυτό το σκηνικό προσπαθούν να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις-πελάτες τους για την επόμενη μέρα.
Ήδη 600 ερωτηματολόγια με βασικές αρχές ESG έχουν σταλεί στους μεγάλους πελάτες τους και πάνω από 2.000 αντίστοιχα ερωτηματολόγια σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, με την αγορά να εκτιμά ότι σύντομα θα κληθούν να απαντήσουν έως και 5.000 ελληνικές επιχειρήσεις.
Ερωτηματολόγια κοινά, με την ευθύνη της διοργάνωσης και του συντονισμού από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τα οποία οι επιχειρηματίες καλούνται να συμπληρώσουν σε μια on line πλατφόρμα, αποκτώντας το δικό τους credit scoring. Η πρωτοβουλία αυτή, ιδιαίτερα κρίσιμη για την ευστάθεια της αγοράς και τη χρηματοδότηση με ακόμη καλύτερους όρους για τις επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει τις αρχές της πράσινης μετάβασης, δεν είναι ακόμη υποχρεωτική. Τείνει όμως να γίνει, καθώς αποτελεί σύσταση ντιρεκτίβας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα επί του θέματος έχει τοποθετηθεί και η νέα επικεφαλής του SSM, Κλαούντια Μπουχ.
Οι επενδύσεις που είναι μπροστά μας είναι της τάξεως των 500 δισ. ευρώ και αφορούν την υλοποίηση σχεδίων στη λογική του green deal της Ευρώπης. Το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές και έχει ορόσημο το 2050. Και αυτό που προβάλλει ως ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι αυτό που επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Χαρούλα Απαλαγάκη, acting general manager Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, μιλώντας για το ESG στο «Digital banking & Insurance Summit». «Για την πράσινη μετάβαση οι πόροι του δημόσιου τομέα δεν επαρκούν για το σύνολο των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν», είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας την πολύ απαιτητική εντολή που έχει δώσει η Ευρώπη στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να κατευθύνει τα κεφάλαια σε βιώσιμες επενδύσεις.
Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του συνεδρίου, συζητήθηκαν το εύρος και το είδος των ερωτήσεων που καλούνται να απαντήσουν οι επιχειρήσεις, γνωστοποιώντας στοιχεία σχετικά με τη βιώσιμη δράση τους. «Απ’ όσο γνωρίζω, το πλαίσιο γνωστοποίησης στοιχείων για τη βιώσιμη δράση των εταιρειών σύντομα θα είναι νόμος», τόνισε η κυρία Απαλαγάκη και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα περίμενε κάποιος ότι μια εταιρεία με καλά εταιρικά οικονομικά στοιχεία και με τις χρηματικοοικονομικές της απλώς αναφορές είναι απολύτως εντάξει, πλέον αυτό δεν θα αρκεί, σταδιακά θα αλλάξει και η κοινοποίηση εκθέσεων βιωσιμότητας θα είναι απαραίτητη».
Άλλωστε, είναι θέμα χρόνου, όπως σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες στο powergame.gr, η ενσωμάτωση οδηγίας για πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων -κάτι το οποίο αναμένεται να αλλάξει το τοπίο της αγοράς όσον αφορά την παροχή πιστώσεων. Το μήνυμα είναι σαφές: χρηματοδοτήσεις χωρίς πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης θα είναι εκτός κάδρου και αυτό έχει ήδη τη σφραγίδα του SSM.