THEPOWERGAME
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ΒΒ- σε ΒΒ, η Standard & Poor’s αναβάθμισε σε BB και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μαζί με την αναμενόμενη αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές προοπτικές, την προσφορά πιστώσεων και τη ζήτηση στην Ελλάδα και θα αυξήσει τη διάθεση των επενδυτών για αγορά προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, βοηθώντας έτσι τις ελληνικές τράπεζες να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.
Συγκεκριμένα, ο οίκος αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (ICR) της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β+, από Β προηγουμένως, ενώ της Πειραιώς αυξήθηκε σε Β, από Β- προηγουμένως.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
- Αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου ICR στην Εθνική Τράπεζα, στη Eurobank και στην Alpha Bank σε “B +” από “B”
- Αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου ICR στην Πειραιώς σε “B” από “B-“
- Επιβεβαίωση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων «B-/B» στις Alpha Services and Holdings και Piraeus Financial Holdings
- Επιβεβαίωση του μακροπρόθεσμου ICR στην Aegean Baltic Bank σε «B»
- Οι προοπτικές για όλες είναι σταθερές.
- Αναβάθμιση των αξιολογήσεων αντισυμβαλλόμενου (RCR) για την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Alpha Bank σε «BB-/B» από «B/B» και τα RCR για την Πειραιως σε «B+/B» από «Β-/Β».
- Αρχίζει με Β+ την αξιολόγηση στους προνομιούχους τίτλους της Eurobank.
Το outlook και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών είναι σταθερό.
Ωστόσο, η S&P επισημαίνει ότι η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει χαμηλή και η ικανότητα παραγωγής κερδών περιορισμένη.
Ο οίκος οδηγήθηκε στην αναβάθμιση από την καλή πορεία του «Ηρακλή» στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 και πλέον δισ. δολάρια μέσα σε μια τριετία, ενώ εκτιμάται πως αυτή η πορεία θα συνεχιστεί μέσω της παράτασης του προγράμματος και των μεγάλων τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.
Την ίδια ώρα, επισημαίνεται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπόρεσαν να προχωρήσουν σε μεγάλες τιτλοποιήσεις NPEs μέσα στο 2020 και στις αρχές του 2021. Ως εκ τούτου, το απόθεμα NPEs σε όλο το σύστημα μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου ο δείκτης των NPEs θα συνεχίσει να μειώνεται και το 2022.
Ο οίκος εκτιμά πως οι κίνδυνοι χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μειώνονται την ώρα που συνεχίζεται η ισχυρή στήριξη καταθέσεων.
Επιπλέον, το έκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, αναμένεται να συνεχίσει να απορροφά τα οικονομικά σοκ που οφείλονται στην πανδημία COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η απόφαση της ΕΚΤ να θεωρήσει τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα για το TLTRO ήταν αρκετά επωφελής για τις τράπεζες, ιδίως για το κόστος χρηματοδότησής τους. Εκτός από τo waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η ΕΚΤ αποδέχεται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγύηση στις πράξεις επαναγοράς της, ενισχύοντας περαιτέρω την στήριξη της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Ο συνολικός δανεισμός των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών μέσω του προγράμματος υπερέβη τα 40 δισ. ευρώ στις 30 Μαρτίου 2021.