THEPOWERGAME
Τρία σημεία κλειδιά που αποτυπώνουν τη μείωση των κόκκινων δανείων επιβεβαιώνουν ότι οι προσπάθειες των τραπεζών για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση:
-τα καθαρά ποσά των νέων Mη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE) σε απόλυτα νούμερα και σε ποσοστά,
-η πορεία ρυθμίσεων μέσω Εξωδικαστικού για το ιδιωτικό χρέος φυσικών προσώπων και,
-η μικρότερη συμμετοχή στην Τειρεσία οφειλετών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο την τελευταία πενταετία, μειώθηκαν κατά 25% οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της «Τειρεσίας», όπου ανέκαθεν εντάσσονταν οι δανειολήπτες που δεν ήταν για διάφορους λόγους συνεπείς στις πληρωμές τους (όχι μόνο δάνεια, αλλά και επιταγές – ένα μέσο πληρωμής πολύ διαδεδομένο τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα, με πιο συχνό φαινόμενο τις μεταχρονολογημένες επιταγές).
Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο γενικός διευθυντής της Τειρεσίας, Πέτρος Καπασούρης – ο οποίος ανέφερε και τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία της κατά 25% μείωσης των επισφαλών πιστωτών – το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι σημαντικά βελτιωμένο και η τάση μείωσης των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο Σύστημα Δεδομένων Αθέτησης Υποχρεώσεων βαίνει μειούμενη. Την ίδια στιγμή, ανεβαίνουν τα credits των πιστοληπτικά θετικών πελατών της «λευκή» λίστας, όπου φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις τηρούν ένα υγιές αρχείο πιστώσεων. Και αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία όταν στο σημερινό ψηφιακό περιβάλλον οι συναλλαγές γίνονται χωρίς χρονικά όρια (στη βάση του 24/7).
Η γενική γραμματέας χρηματοπιστωτικού τομέα και διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Θεώνη Αλαμπάση – η οποία θα παραστεί αύριο στο συνέδριο χρηματοοικονομικού εγγραματισμού της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών –ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή της στο powergame.gr ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στο ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, το οποίο ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους υποχώρησε κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες επίσης μόνο σε μία πενταετία. Από 69,9% το 2019 μειώθηκε στο 60,4% σήμερα– κάτι που όπως επεσήμανε η ίδια αποτυπώνει τη σταδιακή αποκατάσταση στην εύρυθμη εξυπηρέτηση των οφειλών, που είναι και το ζητούμενο.
Την ίδια εικόνα ενισχύει η πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού καθώς το πρώτο τρίμηνο φέτος υποβλήθηκαν 19.320 νέες αιτήσεις όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι, είχαν υποβληθεί λιγότερες από τις μισές (9.500 αιτήσεις).
Η μείωση των κόκκινων δανείων είναι εμφανής βήμα- βήμα ανά τράπεζα και ανά τρίμηνο, με βάση την πορεία των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE) σε απόλυτα νούμερα αλλά και σε ποσοστά, καθώς και τις νέες ροές που επηρεάζουν το σύνολο των υπολοίπων. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το 2023 τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων στις τράπεζες μειώθηκαν στα 6,3 δισ ευρώ κατά 3,3 δισ ευρώ (ήταν 9,7 δισ ευρώ το ΄22) καταγράφοντας ένα ρυθμό μείωσης περίπου 35%. Οι καθαρές νέες ροές κόκκινων δανείων την περσινή χρήση ήταν 2 δισ ευρώ (3,7 δισ ευρώ το ΄22) με αποτέλεσμα τελικά, ο δείκτης NPE να μειωθεί στο 4,15% κατά μέσο όρο από 6,21% από τον μέσο όρο του ΄22. Η τάση είναι ο δείκτης να υποχωρήσει προς το επίπεδο του 3,5% που ήδη έχουν φτάσει δύο μεγάλες συστημικές τράπεζες και να συνεχίσει τη κάθοδό του προς το 3%, με νέες κινήσεις εξυγίανσης, που περιλαμβάνουν τιτλοποιήσεις, πωλήσεις, ρυθμίσεις, ακόμη και διαγραφές.