THEPOWERGAME
Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη και τον κόσμο, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. Καλεσμένος σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ο “ελέφαντας στο δωμάτιο”». Εκτίμησε, όμως, ότι δυστυχώς αυτήν την περίοδο υπάρχει «έλλειμμα ηγεσίας» στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων σε σχέση με την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν οι ηγεσίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη. Όπως είπε, η κλιματική κρίση επηρεάζει ολοένα και περισσότερο το ΑΕΠ των κρατών – μελών, γι’ αυτό και απαιτείται αλλαγή πολιτικής. Προς αυτήν την κατεύθυνση εστίασε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο κόσμος είναι πολύ περισσότερο «αβέβαιος» σε σχέση με πριν από 10 χρόνια (γεωπολιτικές εντάσεις, πληθωρισμός), η χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής είναι ακόμα πιο δύσκολη, συνέχισε ο Γιάννης Στουρνάρας. Και πρόσθεσε: «Αντί να δημιουργούμε εντάσεις, να σκεφτούμε λύσεις για τον μεγάλο εχθρό, την κλιματική αλλαγή. Χάνουμε ευκαιρίες, χρειάζεται ηγεσία. Χρειαζόμαστε κυβερνήσεις που καταλαβαίνουν και παρεμβαίνουν όπου και όταν χρειαστεί».
Σε καλό δρόμο η Ελλάδα
Για την Ελλάδα ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι το outlook της οικονομίας είναι σταθερό και καλό, επισημαίνοντας ότι εφόσον η χώρα καταφέρει να πετύχει και να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2%, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, «δεν έχει τίποτα να φοβηθεί». Για την ανάπτυξη επανέλαβε την εκτίμηση για 2,5% το 2025 και 2,3% για φέτος.
Παρατηρώντας ότι ο ευρωπαϊκός νότος παρουσιάζει καλύτερα δημοσιονομικά δεδομένα από τον βορρά, ξεκαθάρισε ότι «μια αδύναμη Γερμανία ή μια αδύναμη Γαλλία δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης». Σημείωσε, όμως, ότι στην ΕΚΤ οι αξιωματούχοι παρατηρούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη Βόρεια Ευρώπη. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην καθυστερήσει περαιτέρω η πρώτη μείωση επιτοκίων. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, η Ευρώπη βρίσκεται κοντά στη λεγόμενη «ομαλή προσγείωση», καθώς δείχνει να καταφέρνει να μειώσει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%, με την ανάπτυξη πλησίον του 0%, αλλά όχι σε αρνητικό έδαφος.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη πίεση για περισσότερες αμυντικές δαπάνες, οι οποίες όμως -όπως και οι ανάγκες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής- δεν μπορούν να καλυφθούν από τον εθνικό προϋπολογισμό, όσο καλή και σωστή μπορεί να είναι η δημοσιονομική διαχείριση που εφαρμόζεται. «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Ελπίζω στο μέλλον το RRF να γίνει μόνιμο» τόνισε ακόμη.
Ένα από τα προβλήματα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν καθώς μακροπρόθεσμα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο, είναι το δημογραφικό. «Ο πληθυσμός στην Ελλάδα μειώνεται» είπε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αύξησης της συμμετοχής ανδρών και γυναικών, ιδίως των νέων στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο μεταναστευτικό και το πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει -όπως συνέβη τη δεκαετία του 1990 με τους μετανάστες από την Αλβανία- στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, επιτρέποντας στην ελληνική οικονομία να πετύχει τους στόχους της.
«Δεν μας ενδιαφέρει η Fed. Ο οικονομικός κύκλος των ΗΠΑ είναι διαφορετικός σε σχέση με την Ευρώπη. Τα υψηλά επιτόκια έμειναν για πολύ καιρό. Αν δεν μειωθούν σύντομα, είναι πιθανό να καταστρέψουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της Ευρώπης» κατέληξε.