THEPOWERGAME
Ο ρόλος των τραπεζών στην ενεργειακή μετάβαση είναι καθοριστικός, υπογράμμισε αναφέρθηκε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ερνέστος Παναγιώτου, Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων, της Εθνικής Τράπεζας. Παράλληλα, ανέλυσε τα διαφορετικά στάδια ωρίμανσης που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG.
Εκτός από την χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι τράπεζες καλούνται να συμβάλλουν αποφασιστικά, έχοντας παράλληλα συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο, στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Για τις επιχειρήσεις, οι τράπεζες γνωρίζουν πλέον εις βάθος τις επενδύσεις που απαιτούνται σε κάθε κλάδο, καθώς και τις νέες τεχνολογίες που πρέπει να υιοθετηθούν. Με βάση την εμπειρία αυτή, οι τράπεζες αναπτύσσουν νέα επίπεδα εξειδίκευσης σε κρίσιμους κλάδους και ήδη συνεργάζονται με πελάτες, παίζοντας έναν πιο συμβουλευτικό ρόλο.
Καθώς ωριμάζουμε και αποκτούμε πρόσβαση σε πιο αξιόπιστα δεδομένα για το ESG, πρόσθεσε ο κ. Παναγιώτου, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε στις επιχειρήσεις περισσότερη καθοδήγηση και σημεία αναφοράς. Για παράδειγμα, μία μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί, μέσω της τράπεζάς της, να έχει εικόνα των επιδόσεών της στο πεδίο του ESG και σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορούμε να τις βοηθήσουμε να εντοπίσουν τα σημεία που υστερούν, προσφέροντας για παράδειγμα εργαλεία που μετρούν τις εκπομπές τους.
Για τα νοικοκυριά, ο δρόμος είναι πιο μακρύς, τόνισε ο κ. Παναγιώτου, και σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες πρέπει να έχουν πιο ενεργό ρόλο, εκπαιδεύοντας τους πελάτες τους στο πως μπορούν να ωφεληθούν από την πράσινη μετάβαση.
Αναφορικά με τα διαφορετικά στάδια ωρίμανσης της ελληνικής αγοράς τόσο στο πεδίο του ESG, όσο και στην πρόθεση υλοποίησης της μετάβασης, ο κ. Παναγιώτου υπογράμμισε ότι διαφέρουν σημαντικά ανά κλάδο.
Στις μεγάλες επιχειρήσεις βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν σε ενεργοβόρους κλάδους, γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους και τα προβλήματα, έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους μηδενικών εκπομπών και ήδη υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις για να τους επιτύχουν.
Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα έχουν αναμφίβολα βοηθήσει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, περίπου 1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επενδύει στην πράσινη μετάβαση. Το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο για τις ΜμΕ σε βιομηχανικούς κλάδους, αλλά και για αυτές που δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου σημειώθηκαν φυσικές καταστροφές κατά τον τελευταίο χρόνο.
Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, ενώ οι έρευνες αγοράς δείχνουν ότι η πλειοψηφία ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά θέματα, είναι ακόμα πολύ χαμηλότερο το ποσοστό υλοποίησης σχετικών επενδύσεων, όπως της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και της αγοράς υβριδικού ή ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Τέλος, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η βιωσιμότητα αποτελεί μία παγκόσμια προσπάθεια και επομένως ένα θέμα που απαιτεί συνεργασίες για να αντιμετωπιστεί. Αυτό οι τράπεζες το αναγνωρίζουν και θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.