THEPOWERGAME
Εξυπηρέτηση self service και ευελιξία στις πληρωμές δόσεων δανείων τα οποία βρίσκονται υπό τη διαχείριση των servicers φέρνει η επόμενη μέρα της «νεογέννητης» ψηφιακής πλατφόρμας, που υιοθέτησαν οι εταιρείες διαχείρισης από την 1η Απριλίου.
Παράλληλα με την αλλαγή τοπίου στους servicers μετά τη χορήγηση των νέων αδειών λειτουργίας από την ΤτΕ στις 29 Ιουνίου 2024, θα αλλάξει και η σχέση εταιρειών διαχείρισης – δανειοληπτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Money Pro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά», οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης σχεδιάζουν ήδη το επόμενο βήμα λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για ακόμη μεγαλύτερη αμεσότητα και χρηστικότητα για τους δανειολήπτες, φτάνοντας μέχρι και την παροχή δυνατότητας να διαμορφώνουν οι ίδιοι τις πληρωμές των δόσεων ανάλογα με τη ροή εσόδων και υποχρεώσεων.
Για παράδειγμα, ο δανειολήπτης θα μπορεί να ενημερώνει με μήνυμα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας τον servicer ότι επιθυμεί να πληρώσει σε άλλη ημερομηνία από την προγραμματισμένη ή θα μπορεί να ζητήσει ρύθμιση της οφειλής. Τελικό ζητούμενο της μελλοντικής αναβάθμισης θα είναι η εμπέδωση της κουλτούρας πληρωμών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.
Άμεση online προσωποιημένη ενημέρωση για 2,4 εκατ. δανειολήπτες των servicers
Από την 1η Απριλίου πάνω από 2,4 εκατομμύρια δανειολήπτες με δάνεια υπό διαχείριση, ύψους 91 δισ. ευρώ, έχουν πλέον τη δυνατότητα της online προσωποποιημένης πληροφόρησης για το δάνειό τους.
Στο ηλεκτρονικό της site, η κάθε εταιρεία διαχείρισης έχει δημιουργήσει πλατφόρμα e-servicing. Εκεί θα μπορεί να δει αναλυτικά κάθε πληροφορία που σχετίζεται με το δάνειό του.
Σημειώνεται ότι αν ο δανειολήπτης έχει οφειλές υπό τη διαχείριση περισσότερων servicers, θα πρέπει να ενημερώνεται για την οφειλή του από το e-servicing της καθεμίας εταιρείας διαχείρισης.
Σε κάθε περίπτωση, οι δανειολήπτες θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά για απορίες με την εταιρεία διαχείρισης, ενώ θα μπορούν να συνεχίσουν την επικοινωνία τους με την εταιρεία και εκτός ψηφιακής πλατφόρμας.
Η επόμενη μέρα για τους servicers
Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα στον «χάρτη» των εταιρειών διαχείρισης, η αξιολόγηση των νέων αδειοδοτήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος ξεκινά με μείον 5 εταιρείες από τις 23 υφιστάμενες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τέσσερις εταιρείες διαχείρισης (Cerved, SFS, Hoist, Pepper) δήλωσαν επισήμως στην ΤτΕ ότι θα ανακαλέσουν την άδειά τους, ενώ μία ακόμη εταιρεία (Resolute) φαίνεται ότι θα αποσυρθεί επίσης από την κούρσα των νέων αδειών. Από τους υπόλοιπους 18 servicers που υπέβαλαν φάκελο (Cepal, Pillarstone, Copernicus, UCI, Veraltis, DV 01, QQuant, Θεά Άρτεμις, doValue, APS Recovery, EOS Matrix, EuPraxis, MountStreet, NPA Servicing, Intrum, Hipoges, FirstCapital, Silverton), 1-2 ακόμη πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα κοπούν στις «εξετάσεις» της ΤτΕ, αφού δεν διαθέτουν χαρτοφυλάκια προς διαχείριση.
Μεταξύ των υποψηφιοτήτων για τη λήψη νέας άδειας servicer βρίσκεται και ο φάκελος του πρώην CEO της Τράπεζας Πειραιώς και αναπληρωτή CEO της Εθνικής Τράπεζας, Άνθιμου Θωμόπουλου, ο οποίος μαζί με επενδυτές έχει εξαγοράσει την άδεια της Pillarstone (σ.σ.: διέκοψε τη λειτουργία της στη χώρα μας το 2019), επιδιώκοντας δραστηριότητα και στις αναχρηματοδοτήσεις δανείων υπό εξυγίανση.