THEPOWERGAME
Με το «Γέφυρα 2» να είναι σε εξέλιξη για ένα δεκαπενθήμερο ακόμη, τόσο οι τράπεζες όσο και το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι και αυτό το πρόγραμμα θα τύχει μεγάλης ανταπόκρισης.
Ήδη, από τις αρχές Απριλίου που «τρέχει» το πρόγραμμα, διαπιστώνεται ένα ενεργές ενδιαφέρον από όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, μικρές, μεσαίες, μεγάλες καθώς και από ελεύθερους επαγγελματίες, για ενήμερα, αλλά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στόχος των τραπεζών και αντίστοιχος της κυβέρνησης, είναι να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση (ΜμΕ) και μην αποτελέσει «τροχοπέδη» στα σχέδιά της, η παράταση της κρίσης από την πανδημία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, κ. Χρ. Σταϊκούρα, οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν «αγκαλιάσει» το Γέφυρα 2 με την ίδια «ζέση» που έδειξαν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Ήδη, στο νέο πρόγραμμα – το οποίο λήγει στις 9 Μαΐου – οριστικοποιήθηκαν ήδη 15.000 αιτήσεις , με τη συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από 12.000 να αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στο Γέφυρα 1 είχαν υποβληθεί συνολικά 160.000 αιτήσεις και κάτι αντίστοιχο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβεί και στο τρέχον πρόγραμμα, το οποίο εκτός από φυσικά πρόσωπα, αφορά και νομικά πρόσωπα.
Στο Γέφυρα Ι επιδοτήθηκαν 72.851 δανειολήπτες για 113.961 δάνεια λαμβάνοντας επιδοτήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φ. Κουρμούσης, ευελπιστεί να κινητοποιηθούν όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δικαιούνται της επιδότησης και να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ.
Άλλωστε η μόνη σχεδόν υποχρέωση που έχουν, πέραν της τήρησης των κριτηρίων για αποδοχή της αίτησης, είναι να εξυπηρετούν εμπρόθεσμα και με συνέπεια τη δόση τους.
Γέφυρα: Ένα είδος.. «δώρου»
Μέσω του Γέφυρα, στα ενήμερα δάνεια η επιδότηση φθάνει το πρώτο τρίμηνο το 90% της δόσης και σταδιακά υποχωρεί στο 8μηνο (ενώ στα «κόκκινα» δάνεια, το πλαφόν της επιδότησης φθάνει το 80% της δόσης και μειώνεται στη συνέχεια ). Έτσι, ο δανειολήπτης υποχρεώνεται να καταβάλλει μόνο το υπόλοιπο 10% ( ή 20% ή άλλο)του ποσού του δανείου χωρίς όμως καθυστερήσεις.
Σημειωτέον ότι πρόκειται για επιδότηση, άρα είναι ένα είδος.. «δώρου», με την έννοια ότι δεν θα επιστραφεί ποτέ. Λογικά λοιπόν, για έναν χρόνο τουλάχιστον, θα παρακολουθείται η πορεία εξυπηρέτησης του κάθε δανείου. Αυτό με τη σειρά του, θα είναι προς το συμφέρον του ίδιου του οφειλέτη, καθώς θα υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τη συμπεριφορά του ως δανειολήπτη.
Και μάλιστα, μία παράμετρος που ενδιαφέρει όλους όσους εντάσσονται στο Γέφυρα είναι ότι η τράπεζά τους θα μπορεί «ευκολότερα» να προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής τους, αν το συγκεκριμένο ΑΦΜ της συγκεκριμένης επιχείρησης δικαιούται επιδότησης.
Με απλά λόγια, αν έχει εξασφαλίσει την έγκριση και την επιδότηση της Γέφυρας, αυτό θα αποτελέσει…μια άλλη γέφυρα, για να ρυθμίσει το τραπεζικό του δάνειο. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι πολύ απλή και κρατάει λίγα λεπτά, στην ψηφιακή πλατφόρμα που το υποστηρίζει.
Εύκολη διαδικασία
Παρά ταύτα, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν χρησιμοποιεί τη διαδικτυακή πλατφόρμα και αναθέτει την υποβολή τα αίτησης σε κάποιον οικονομολόγο, σύμβουλο ή λογιστή.
Για άλλη μια φορά, ο Φορέας Ιδιωτικού Χρέους υπογραμμίζει την ευκολία της διαδικασίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πολύ πιο άμεσα και εύκολα μπορεί μια επιχείρηση να δει μέσα από την πλατφόρμα αν δικαιούται την επιδότηση με βάση τα απαιτούμενα κριτήρια παρά να αναζητήσει στα χαρτιά και στα συρτάρια της επιχείρησης, τα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Με τους περισσότερους να αναζητούν οικονομικό σύμβουλο, τέθηκε και το θέμα θέσπισης ενιαίας κοινής αμοιβής.
Στο πλαίσιο αυτό, όσοι ασχολούνται με την υποβολή της αίτησης επαγγελματικά ( π.χ. λογιστές ή σύμβουλοι ή άλλοι) θα χρεώνουν για κάθε αίτηση το ποσό των 250 ευρώ, βέβαια σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα για τη διαδικασία ρύθμισης του δανείου.
Οι τράπεζες χρηματοδοτούν την αμοιβή του συνεργάτη σε πρώτο στάδιο για να βοηθήσουν την επιχείρηση και η αμοιβή αυτή επιμερίζεται στο κόστος του δανείου.