THEPOWERGAME
Στην πίστα των NPEs μεταφέρεται μεταξύ άλλων ο ανταγωνισμός των τραπεζών, αυτήν τη φορά με αφορμή το ράλι που σημείωσαν οι ελληνικές τράπεζες, όσο κι αν κάποιες δεν είναι στην πρώτη γραμμή, αφού κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τα «κόκκινα» δάνεια στους ισολογισμούς τους. Τιτλοποιήσεις, κυρίως, αλλά και διαγραφές, ρυθμίσεις, κουρέματα, πωλήσεις δανείων, οδήγησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις τράπεζες της χώρας να τρέξουν σε μια άλλη πίστα, πιο… ευρωπαϊκή, αφού σχεδόν προσεγγίζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Με την Εθνική Τράπεζα -που ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα χρήσης 2023- να ανοίγει την αυλαία του ΝPE στο επίπεδο του 3,7% ήδη από το εννεάμηνο πέρυσι και τις άλλες τρεις συστημικές να λαμβάνουν τη σκυτάλη, αποδεικνύοντας με τις επιδόσεις του συνόλου του έτους ότι ο στόχος περαιτέρω μείωσης επιτυγχάνεται πάραυτα, η ελληνική αγορά μπορεί πλέον να μεταφέρει το παιχνίδι του ανταγωνισμού σε ένα άλλο επίπεδο.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, τον πήχη των NPEs τον έχουν χαμηλώσει σημαντικά όλες οι συστημικές τράπεζες, καταγράφοντας μια επιτυχή πορεία αποκλιμάκωσης, ανεξαρτήτως του αν δεν έχουν όλοι ακόμη φτάσει να σπάσουν το 5%. Από την πρόσφατη δημοσίευση των ισολογισμών προκύπτει ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στη Eurobank μειώθηκε σε 3,5% το ’23, από 5,2% το 2022. Στο τέλος του 2023 τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 644 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ ή 0,2 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε από 75,5% το 2022 σε 86,4% το 2023.
Με ποσοστό NPE 3,7% έκλεισε τελικά το σύνολο της χρήσης ’23 η Εθνική Τράπεζα. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. το 2023, ως αποτέλεσμα μη οργανικών ενεργειών. Οι οργανικές ροές ΜΕΑ ανήλθαν σε μόλις 0,2 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, παραμένοντας πολύ χαμηλότερες των εκτιμήσεών μας, παρά τα υψηλότερα επιτόκια και τις πληθωριστικές πιέσεις, με τις αθετήσεις (defaults) και τις εκ νέου αθετήσεις (redefaults) να αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curings ) στη Λιανική Τραπεζική.
Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης ΜΕΑ σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκε σε 3,7% το 2023 από 5,2% το 2022, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις να διαμορφώνεται σε 87,5%, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου. Στις διεθνείς δραστηριότητες, ο δείκτης ΜΕΑ μειώθηκε σε 4,9%, με τον αντίστοιχο δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να διαμορφώνεται στο 91,8%.
Στον Όμιλο Πειραιώς, ο δείκτης NPE υποχώρησε στο μισό, φθάνοντας στο τέλος της περσινής χρήσης το 3,5%, έναντι 6,8% στο τέλος του ’22. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό κάλυψης αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 62%, από 54,5% έναν χρόνο πριν. Ειδικότερα, τα NPEs του Ομίλου υποχώρησαν στο 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με 2,6 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Η μείωση προήλθε από τις εμπροσθοβαρείς και επιταχυνόμενες συναλλαγές εκκαθάρισης NPE, αλλά και από τα θετικά αποτελέσματα της οργανικής προσπάθειας. Συνεπώς, ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 3,5%, από 5,5% το προηγούμενο τρίμηνο και 6,8% έναν χρόνο πριν.
Στην Alpha Bank, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 6% το δ’ τρίμηνο, μειωμένος κατά 180 μονάδες βάσης ετησίως, ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης δραστηριότητας που παρουσιάζει η τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings), της περαιτέρω εξυγίανσης του ισολογισμού, καθώς και της αναταξινόμησης της περιμέτρου του χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΑ), που σχετίζεται κυρίως με τη συναλλαγή «Gaia» στα «Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση». Λαμβανομένης υπόψη της αναταξινόμησης της θυγατρικής στη Ρουμανία, το NPE ανήλθε σε 5,8%.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝΡΕ) αυξήθηκε σε 47% στο τέλος του δ’ τριμήνου 2023, ενώ ο συνολικός Δείκτης Κάλυψης, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 115%. Λαμβανομένης υπ’ όψιν της αναταξινόμησης της θυγατρικής στη Ρουμανία, οι παραπάνω Δείκτες διαμορφώνονται σε 45% και 115% αντίστοιχα.
Σε οργανικό επίπεδο, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,1 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο, καθώς οι υψηλότερες εισροές αντισταθμίστηκαν πλήρως από την τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και τις αποπληρωμές.
Το δ’ τρίμηνο, τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν κατά 0,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης της περιμέτρου των χαρτοφυλακίων ΜΕΑ, που σχετίζονται κυρίως με τη συναλλαγή «Gaia», ύψους 0,5 δισ. ευρώ, στα «Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση».