THEPOWERGAME
Το μήνυμα της χθεσινής πρώτης ημέρας του placement για το 27% (τελικά) της Τράπεζας Πειραιώς είναι διπλό: οι επενδυτές πραγματικά συρρέουν, με αποτέλεσμα η υπερκάλυψη να χτυπάει νέα νούμερα, για να λάβουν θέση σε μια πολλά υποσχόμενη τράπεζα, που ήδη πέτυχε να «γυρίσει σελίδα». Οι επενδυτές αυτοί, όμως, πέραν του τίτλου της συγκεκριμένης μετοχής, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα, που λίγους μήνες μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Αντίστοιχο σκεπτικό έχει και η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος (ΤΧΣ), που επίσης συγκέντρωσε τα φώτα της επικαιρότητας, καθ’ ότι αποτελεί τον πωλητή των μετοχών και μάλιστα τον διοργανωτή της αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες. Το οποίο είναι και το ζητούμενο για την επόμενη ημέρα, όπως αυτή καθορίζεται από το τέλος της συμμετοχής και του δικαιώματος βέτο του κράτους στις στρατηγικές αποφάσεις του ιδιωτικού, πλέον, τραπεζικού τομέα.
Όπως έγινε γνωστό από χθες το πρωί, ο επιδιωκόμενος στόχος του 1,3 δισ. ευρώ (το 27% των μετοχών σε κεφαλαιοποίηση ύψους 5 δισ. ευρώ) καλύφθηκε στα πρώτα λεπτά της ώρας. Στη συνέχεια άρχισε η πολλαπλή υπερκάλυψη, που ξεπέρασε το πρώτο δίωρο τις 4 φορές και έχει και συνέχεια, καθώς η διαδικασία του book builiding έχει ακόμη δύο μέρες μπροστά της. Το Βιβλίο Προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό έως το απόγευμα της Τετάρτης, που κλείνει στις 16:00 ώρα Ελλάδος, και ήδη οι προβλέψεις μιλούν για 10 φορές υπερκάλυψη.
Μεταξύ των επενδυτών, η διασπορά επί της αρχής ακολουθεί τον κανόνα 85-15, με ποσοστό 85% του placement να οδεύει στα ξένα funds που αιτήθηκαν μετοχές (από διάφορες πλευρές του πλανήτη) και το 15% -που αναλογικά με το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς περιορίζεται στο 3,3%- να αφορά Έλληνες θεσμικούς και ιδιώτες (με αναλογία 70-30 το ελληνικό κομμάτι). Αναλόγως της ζήτησης, η οποία σε όλη την τριήμερη διαδικασία μπορεί να φτάσει ενδεχομένως και τον πολλαπλασιαστή 10, μπορεί το 15% της ελληνικής αγοράς να… συρρικνωθεί σε μικρότερο ποσοστό, αν κριθεί αναγκαίο, υπέρ της ικανοποίησης της διεθνούς ζήτησης.
Το εύρος τιμής των 3,7-4 ευρώ, που βασίστηκε στο κλείσιμο της τελευταίας εργάσιμης ημέρας πριν από το placement (3,98 ευρώ), προβλέποντας ένα discount ίσως και μικρότερο του 5%, αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στα χθεσινά πηγαδάκια, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι η τόσο ισχυρή ζήτηση και από υψηλής ποιότητας κεφάλαια μπορεί να χαμηλώσει αρκετά τον πήχη του discount (και να πετύχει έτσι το ΤΧΣ καλύτερη τιμή διάθεσης).
Στους βασικούς μετόχους, ο Τζον Πόλσον με το 18,6% και το ιταλικό Helikon Investment Fund με 4,3% ακούγεται ότι θα διατηρήσουν τις συμμετοχές τους, αλλά σε κάθε περίπτωση η νέα μετοχική σύνθεση θα καθορισθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Από τα γνωστά funds του εξωτερικού (Fidelity, Capital, Helikon, Wellington, Blackrock και άλλοι) μάλλον δεν θα λείψει κανείς, κάτι που αποδεικνύεται ήδη από την τεράστια υπερκάλυψη, από Ευρώπη, Ασία, Αμερική. Όσο για το σκαλοπάτι που θα ανεβεί και θα κλειδώσει η τιμή διάθεσης, αυτό θα ανακοινωθεί την Πέμπτη (7 Μαρτίου) και εννοείται ότι η τιμή παραμένει η ίδια και για το ελληνικό Βιβλίο και για το διεθνές.
Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, πηγές της αγοράς υπενθύμιζαν χθες ότι το 2023, μέσα σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών -κάτι που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς- και αξιοποιώντας το διεθνές momentum υπέρ της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, η διοίκηση του Ταμείου πέτυχε ένα σερί αποεπενδύσεων (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα), που έφερε στο δημόσιο ταμείο περίπου 1,45 δισ. ευρώ και «άνοιξε» την όρεξη των διεθνών επενδυτών για επενδύσεις στην ελληνική αγορά.
Άλλωστε, η πώληση του πακέτου μετοχών 27% της Τράπεζας Πειραιώς μέσω Δημόσιας Προσφοράς είναι η τέταρτη διαδοχική πράξη αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και η δεύτερη μέσω δημόσιας προσφοράς, μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, με υπερκάλυψη 8,04 φορές.