THEPOWERGAME
Στο μικροσκόπιο του SSM βρίσκονται από τα μέσα της εβδομάδας οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο μιας καθιερωμένης συνάντησης εποπτικού ελέγχου. Τα κλιμάκια από τη Φρανκφούρτη, που από φέτος έχουν ως επικεφαλής την κυρία Κλαούντια Μπουχ, βρίσκονται στην Αθήνα για να έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις και ενημέρωση από τα επιτελεία των Eurobank, Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς.
Καθώς ο θεσμός των πανευρωπαϊκών stress tests είναι διετής, φέτος δεν υπάρχουν τεστ αντοχής στο πρόγραμμα, πλην των θεματικών τεστ που για φέτος, όπως έγραψε σχετικά το powergame.gr, θα είναι επικεντρωμένα στην κυβερνοσφάλεια, με τις αρχές να έχουν στείλει ερωτηματολόγια για cyber risk tests. Αυτά δεν θα έχουν επίσημη κοινοποίηση αποτελεσμάτων, εξετάζουν απλώς την ετοιμότητα των τραπεζών σε τέτοιου είδους ρίσκα και φυσικά δεν έχουν καμία επίπτωση στα κεφάλαια.
Ο λόγος που οι εμπειρογνώμονες του SSM είναι στην Αθήνα έχει σχέση με την πορεία παρακολούθησης των business plans των μεγάλων τραπεζών, το πόσο παρεκκλίνουν ή όχι από τους στόχους και το ποια σημεία τυχόν ανησυχούν τον Επόπτη. Άλλωστε, η φετινή χρονιά θα αποτελέσει την πρώτη έπειτα από πάνω από μια δεκαετία που οι διοικήσεις των τραπεζών -Φ. Καραβία, Χρ. Μεγάλου, Π. Μυλωνά, Β. Ψάλτη- θα υποβάλουν λίγο πριν από τις γενικές τους συνελεύσεις αίτημα για διανομή μερίσματος στους μετόχους, έστω και σε συμβολικό ποσοστό. Αίτημα που εδράζεται σε μια ισχυρή κερδοφορία και κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, όμως τελεί υπό την αίρεση του Επόπτη.
Οι εκπρόσωποι λοιπόν του Επόπτη, αν και έχουν ένα πολύ καλό feedback ήδη από τις πρώτες τους επαφές (είδαν ήδη Eurobank και Εθνική και από βδομάδα θα έχουν συναντήσεις με Alpha και Πειραιώς) με τα επιμέρους στοιχεία των τραπεζών, αλλά και με τα guidances για τα επόμενα τρίμηνα να είναι υψηλά, δεν παύουν να ανησυχούν εν γένει για τις επιπτώσεις ή μάλλον τη διαχείριση του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) στα κεφάλαιά τους. Όπως πολλάκις έχει επισημάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογίας σήμερα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό στα κεφάλαια των τραπεζών -σε ποσοστό 60%- και επηρεάζει την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων.
Αυτό αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του τραπεζικού συστήματος σήμερα, που κατά τα άλλα έχει χειριστεί εξαιρετικά το θέμα των «κόκκινων» δανείων, με τις τράπεζες να ανταγωνίζεται η μία μετά την άλλη, στο χαμηλότερο ποσοστό NPE. Με κεφαλαιακή επάρκεια επίσης ισχυρή, αλλά που εμπεριέχει την αναβαλλόμενη φορολογία, η οποία δεν είναι επιπλέον κεφαλαιακό απόθεμα, αλλά αποτελεί απαίτηση. Υπενθυμίζεται ότι το DTC είναι απόρροια της εποχής των ανακεφαλαιοποιήσεων και ένας τρόπος να αντισταθμισθούν οι απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων, που, μεταξύ άλλων, οδήγησε, σε συνδυασμό με την κρίση και την εκτίναξη των «κόκκινων» δανείων, σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μια μόνιμη λύση. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει άμεσο deadline για τη διαχείρισή του, έχουν το περιθώριο 20 ετών οι τράπεζες να το αντικαταστήσουν με ποιοτικά κεφάλαια.