THEPOWERGAME
Το καλύτερο ιστορικά τρίμηνο παρουσίασε μόλις πριν λίγο η Τράπεζα Πειραιώς στους ξένους αναλυτές, εστιάζοντας στα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου αλλά και στο σύνολο της περσινής χρήσης, κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στις προβλέψεις και τους στόχους για την προσεχή διετία. Πέραν του αποτελέσματος των κερδών, της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου που αποτυπώνεται στο δείκτη NPE 3,5% και στην υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια (CET 1 13,3%- με οργανική παραγωγή κεφαλαίου 0,4%), η Τράπεζα Πειραιώς στέκεται πλέον ψηλά στον εγχώριο αλλά και τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό με εναρμονισμένη ενσώματη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 16,6% για όλο το ’23.
Συγκριτικά με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (9μηνο ’23), η Πειραιώς ήταν από πλευράς απόδοσης (RoA) στο 15,4% σε σχέση με μέσο όρο 15,5% των άλλων τριών συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα και ποσοστό 16,3% ενός δείγματος ιταλικών τραπεζών και 15,1% ενός άλλου δείγματος ισπανικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων οι Santader, Caixa, Unicredit, Intesa SanPaolo και άλλες .
Η σύγκριση αυτή είναι ενδεικτική της θέσης αλλά και των στόχων της Πειραιώς, όπως την παρουσίασε η διοίκηση, υπό τον CEO, Χρήστο Μεγάλου, τον CFO, Θεοδ. Γναρδέλλη και τα άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της (Χρ. Μπερμπάτη, Ξεν. Δαμαλά) που δέχτηκαν σωρεία ερωτήσεων από τους αναλυτές για βασικά στοιχεία του ισολογισμού, για την παραγωγή κεφαλαίου, τα έσοδα από τόκους (ειδικά ενόψει επικείμενης μείωσης), την ποιότητα ενεργητικού, την πιστωτική επέκταση, τις νέες ροές δανείων και φυσικά το μέρισμα, το οποίο υπόκειται υπό την αίρεση του Επόπτη, αλλά σε περίπτωση έγκρισης, θα διανείμει το 10% των κερδών για το ’23, το 25% για το ’24 και από 50% τη διετία 2025-2026.
Ερωτηθείς για το πώς είναι τόσο σίγουρος για τη διανομή κερδών κατά 50% το ’25 και μετά, ο Χρήστος Μεγάλου τόνισε ότι, αυτό έγκειται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Τράπεζα είναι πολύ συνεπής στην επίτευξη των στόχων, πολλούς από τους οποίους ήδη τους υπερβαίνει. Το πλάνο της Τράπεζας περιλαμβάνει πρόβλεψη για κέρδη 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 3 έτη, πρόσθεσε ο CEO της Τράπεζας, και μάλιστα αναφερόμενος στην προσεχή διετία μίλησε για «χρονιές ανάπτυξης» με διατήρηση υψηλής κερδοφορίας. Μάλιστα, από το μέτωπο της έντοκων εσόδων και παρά τα σενάρια για μείωση επιτοκίων, η Τράπεζα προσβλέπει σε καθαρά έσοδα από τόκους 1,9 δισ. ευρώ το ’24 (2 δισ. ευρώ το ’23).
Με την εικόνα του 2023, ανοίγει η πόρτα στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα, με την πώληση μετοχών έως 27% (το ακριβές ποσοστό θα αποφασισθεί τις επόμενες ημέρες), παράλληλα με την έναρξη όλων των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στο placement. Οι ξένοι επενδυτές θα δουν μια Τράπεζα που καθάρισε τον Ισολογισμό της, έχοντας δείκτη NPE ακόμη καλύτερο των αρχικών προβλέψεων (3,5%), που ως το 2026 θα έχει υποχωρήσει στο 2,5%. Αναφερόμενοι στους στόχους της διετίας 2024-2026, η διοίκηση επικεντρώθηκε στην πρόβλεψη για κερδοφορία της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ανά έτος, αύξηση ενήμερων δανείων κατά 5% επίσης ανά έτος και βελτίωση κεφαλαιακών δεικτών στο 15% (CET1).
Aναφορικά με την πιστωτική επέκταση του ’23 (1,6 δισ. ευρώ, σε σύνολο των δανείων 30,1 δισ. ευρώ) η μεγαλύτερη ώθηση δόθηκε από την επιχειρηματική πίστη, όπου η Τράπεζα έχει ηγετικό μερίδιο στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (ήδη έχουν εκταμιευθεί 250 εκατ. ευρώ). Οι κλάδοι που κυριάρχησαν ήταν μεταφορές και ενέργεια.