THEPOWERGAME
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα να βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, εάν δεν ανταπεξέλθουν επαρκώς στους κινδύνους που παρατηρούνται στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, κρούει στις τράπεζες η ΕΚΤ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ο εποπτικός οργανισμός δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση των κινδύνων εμπορικής ιδιοκτησίας, σε διάλογο με τις τράπεζες που έρχεται πριν οριστεί ο ετήσιος πήχης για την οικονομική τους ευρωστία.
Ενώ οι επιμέρους απαιτήσεις θα ισχύουν πιθανώς μόνο το επόμενο έτος, ανώτεροι αξιωματούχοι θεωρούν τις έγκαιρες προειδοποιήσεις ως τρόπο περιορισμού των ζημιών από την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Η εποπτική αρχή είπε ότι η αντιμετώπιση των ελλείψεων των τραπεζών στη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της.
Βουτιά στην αγορά εμπορικών ακινήτων
Όπως εξηγεί το Bloomberg, οι αγορές εμπορικών ακινήτων σημείωσαν απότομη πτώση, καθώς η περυσινή άνοδος των επιτοκίων επιδείνωσε τις προκλήσεις από τη στροφή στην τηλεργασία και την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, με την εκτίναξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η ΕΚΤ έχει ελέγξει εξονυχιστικά τις δανειοδοτικές πρακτικές των τραπεζών για αρκετά χρόνια και τις έχει κατηγορήσει επανειλημμένα για υπερβολικό ρίσκο, φέρνοντας στο τραπέζι τα στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία «οι δανειστές υπερεκτίμησαν τις εξασφαλίσεις».
Η τελευταία κλιμάκωση έρχεται μετά την πίεση της ΕΚΤ πέρυσι, όταν, σύμφωνα με τις πηγές, συνέβαλε στο να σημειώσουν οι τράπεζες υψηλότερες προβλέψεις για πιθανές ζημίες σε εμπορικά ακίνητα. Ανώτεροι αξιωματούχοι λένε ότι, ενώ η ένταση της ΕΚΤ δεν έχει αλλάξει, η υλοποίηση των ζημιών σημαίνει ότι η προσέγγιση του εποπτικού ελέγχου εξελίσσεται.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες πραγματοποιούν ανάλυση πιστοληπτικής ικανότητας, ειδικά δεδομένης της αλλαγής στα επιτόκια», δήλωσε τον περασμένο μήνα η Ελίζαμπεθ ΜακΚολ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Οι τράπεζες έχουν αργήσει» να επαναξιολογήσουν τα δάνεια σε ακίνητα ως πιο επικίνδυνα», είπε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από τα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ, τα οποία έχουν δει μερικές από τις πιο απότομες μειώσεις στις αποτιμήσεις.
Κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης KBW για τις περιφερειακές τράπεζες έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% από την περασμένη εβδομάδα, όταν η New York Community Bancorp ανακοίνωσε μια αιφνιδιαστική ζημιά που συνδέεται με την επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας, τρομάζοντας τους επενδυτές σε άλλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Valley National Bancorp.
Στη Γερμανία, η Deutsche Pfandbriefbank AG είδε τα ομόλογα και τις μετοχές της να σφυρηλατούνται λόγω ανησυχιών για την έκθεσή της στις ΗΠΑ, σε ένδειξη ότι τα προβλήματα εξαπλώνονται στην Ευρώπη.
Συνολικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν ήδη υψηλότερο πήχη για την οικονομική τους ισχύ φέτος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές τους διέταξαν να δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν μια οικονομική ύφεση. Μια απαίτηση που έθεσε η ΕΚΤ που τροφοδοτεί το ελάχιστο επίπεδο αυξήθηκε ελαφρά μόνο συνολικά, αν και με άλματα για ορισμένους δανειστές.
Η ΕΚΤ επέπληξε την Pfandbriefbank με τη μεγαλύτερη αύξηση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις της πέρυσι. Η εταιρεία δεν εξήγησε γιατί, ωστόσο είπε τον Δεκέμβριο ότι είναι «πολύ πάνω» από αυτό που απαιτείται από αυτήν.
Σε Γαλλία και Γερμανία τα μεγαλύτερα βιβλία δανείων CRE
Οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα εμπορικά δάνεια σε ακίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο. Προηγούμενη ανάλυση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, έναν συνάδελφο φύλακα, δείχνει ότι οι τράπεζες στη Γερμανία έχουν το υψηλότερο μερίδιο έκθεσης σε διασυνοριακά εμπορικά ακίνητα μεταξύ των τραπεζών από τις μεγάλες οικονομίες του μπλοκ.
Η Γερμανία και η Αυστρία είναι επίσης το επίκεντρο της πιο σημαντικής έκρηξης εμπορικών ακινήτων στη ζώνη του ευρώ μέχρι στιγμής, της κατάρρευσης του ομίλου εταιρειών Signa του μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο .
Η ΕΚΤ έχει επικριθεί από ορισμένους τραπεζίτες που θεωρούν πως βοήθησε στην κατάρρευση της Signa. Η ΕΚΤ αντέκρουσε αυτή την κατηγορία, με τον πρώην ανώτατο εποπτικό στέλεχος της να τον αποκαλεί « παράξενο », δεδομένου ότι είναι δουλειά της κεντρικής τράπεζας να διασφαλίζει ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τους κινδύνους.