THEPOWERGAME
Ατύπως, το placement για το έως 27% της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς ήδη ξεκίνησε. Η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου έλαβε «το χρίσμα» των μεγάλων επενδυτικών οίκων μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν συναντήθηκε τόσο σε κατ’ ιδίαν επαφές όσο και στο περιθώριο του συνεδρίου της JP Morgan με εκπροσώπους δυνατών brand names διεθνών κεφαλαίων. Και το μήνυμα που έλαβε ήταν «πρόσω ολοταχώς», με ένα ενδιαφέρον που δυνητικά θα μπορούσε να υποστηρίξει και εφάπαξ τη διάθεση του 27% -κάτι που πραγματικά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά είναι στην τελική ευθεία για τον προσδιορισμό του.
Η κυβέρνηση είναι αυτή που θα δώσει τον τελικό τόνο για το προς πώληση πακέτο, αφού ο μεγάλος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι το ίδιο το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι θέμα πολιτικών σκοπιμοτήτων -πώς θα μπορούσε άλλωστε- είναι συνάρτηση της εισήγησης που θα κάνουν οι επενδυτικές τράπεζες που ασχολούνται με την αποεπένδυση. «Και εδώ που τα λέμε», όπως σχολίαζαν στο powergame.gr παράγοντες της αγοράς, «δεν μιλάμε για έναν ή δύο οίκους. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, περίπου 10 επενδυτικές τράπεζες εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες και είναι αυτές που θα αποτελέσουν την κινητήρια μηχανή για να πετύχει το placement στην καλύτερη συγκυρία και με την καλύτερη δυνατή απορρόφηση. Είναι investment banks, όπως η Goldman Sachs ή η UBS (ήδη σύμβουλοι της Πειραιώς), είναι η Bank of America (BofA), που λειτουργεί εκ μέρους του ΤΧΣ για το κομμάτι της αποεπένδυσης, και είναι και όλα τα άλλα γνωστά ονόματα οίκων που θα δώσουν τον τόνο στις αγορές για να μπουν οι επενδυτές στο παιχνίδι. Οι επενδυτές, τα διάφορα funds που μπορεί να επιδιώξουν να πάρουν συμμετοχές μικρότερες του 5%, ακολουθούν τις κατευθύνσεις και τα guidances των ισχυρών επενδυτικών τραπεζών του πλανήτη. Δεν πάνε κατευθείαν στο placement. Μα ακόμη και οι μεγάλοι, τα funds με ονοματεπώνυμο επενδυτή, όπως π.χ. του Paulson, έχουν τις δικές τους επενδυτικές ομάδες, που συντονίζουν πάλι σε συνεννόηση με τους μεγάλους οίκους την απόκτηση, διατήρηση ή αύξηση θέσεων στις τοποθετήσεις τους και εν προκειμένω σε ό,τι αφορά το σχεδιαζόμενο placement της Πειραιώς».
Με τη λογική της διαδικασίας από την πλευρά του συντονισμού της έκδοσης προς τους επενδυτές, θα αποσαφηνιστεί τελικά το ποσοστό που θα βγει προς πώληση στον διαγωνισμό. Το αν θα δοθεί το 20% ή ένα ποσοστό πέριξ αυτού και όχι εξαρχής το 27%, θα κριθεί από το πραγματικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί εγγράφως. Οι συνεχείς επαφές με εκπροσώπους δεκάδων αμερικανικών funds αποτύπωσαν ένα θερμότατο ενδιαφέρον για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, που σίγουρα δίνει μια διάσταση για να διαμορφωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις περί ποσοστού διάθεσης. Επειδή όμως scripta manent, και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αγορές, ευθύς αμέσως μόλις δοθεί στη δημοσιότητα η τελευταία ξεκάθαρη οικονομική εικόνα για τα του οίκου της Πειραιώς -αυτό θα συμβεί με τη δημοσίευση ισολογισμού 2023 στις 23 Φεβρουαρίου-, θα αναλάβουν οι investments banks να ζητήσουν εγγράφως από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να πιστοποιήσουν την κλίμακα αυτού του ενδιαφέροντος. Και αυτό, όπως αναφέρει πηγή στο powergame.gr, είναι τελικά που θα κρίνει το ποσοστό και θα δώσει στη συνέχεια τον τόνο ο πρωθυπουργός, με συγκεκριμένη κατεύθυνση προς τη διοίκηση του ΤΧΣ, το οποίο είναι το πλέον αρμόδιο να δημοσιεύσει την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του πακέτου μετοχών της Πειραιώς.
Είναι πάντως πολύ πιθανό ο ίδιος ο διαγωνισμός, ανεξαρτήτως του προς διάθεση ποσοστού που θα αναφέρεται στην πρόσκληση, να προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα διάθεσης έως και 27%, στην περίπτωση που υπάρξει πλεονάζουσα ζήτηση. Άλλωστε, το γεγονός ότι στο πολύ επιτυχημένο placement του 20% της Εθνικής Τράπεζας δόθηκε τελικά το 22% και μόνο αυτό, ήταν διότι το προέβλεπε εξαρχής ο διαγωνισμός ως πιθανότητα.
Όσο για τον χρονικό προσδιορισμό της πολυαναμενόμενης αποεπένδυσης, αν δεν προκύψουν απρόοπτα στις αγορές από έκτακτα γεγονότα, το placement θα γίνει αρχές Μαρτίου.