THEPOWERGAME
Με μία άνευ προηγουμένου ανταπόκριση 200 και πλέον επίλεκτων επενδυτών, ολοκληρώθηκε το διήμερο συνέδριο της JP Morgan, στη Νέα Υόρκη, αφήνοντας μια πολύ θετική επίγευση από τα σχόλια των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών αλλά και ευρύτερα τις εκτιμήσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Η «ελληνική πινελιά» στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδόθηκε από τις διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών το διήμερο 24-25 Ιανουαρίου μέσα από παρουσιάσεις και ερωταπαντήσεις εκπροσώπων κορυφαίων χρηματοοικονομικών οίκων, έγινε αισθητή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μένει να αρχίσει να αποτυπώνεται στην απόκτηση θέσεων στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών.
«Η Ελλάδα μπορεί να επαναλάβει την οικονομική επίδοση της Ισλανδίας, η οποία ενώ ήταν από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης έγινε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες» ακούστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο του συνεδρίου. Χαρακτηριστική η φράση του Jamie Dimon επί του θέματος και επί του παραδείγματος της Ισλανδίας, ο οποίος φαίνεται να είπε ότι «οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα». Ο διάλογος συνεχίστηκε με αναφορά στις αμερικανικές εκλογές, με τον ισχυρό άνδρα της JP Morgan να χαριτολογεί, προτείνοντας στον πρωθυπουργό να βάλει υποψηφιότητα.
Η συζήτηση για την τεράστια αλλαγή που έχει συμβεί στα ελληνικά δρώμενα και στις πιθανότητες της χώρας να διατηρήσει επί μακρόν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κυριάρχησε ως θέμα και όπως ανέφεραν παράγοντες που συμμετείχαν στο roadshow, στο powergame.gr, ο επικεφαλής της JP Morgan Chase θα ζητήσει από το Harvard Business School να κάνει μια μελέτη για το turnaround story της Ελλάδος.
Το ίδιο το event σηματοδοτεί το come back των διεθνών επενδυτών στη Ελλάδα και μάλιστα σε ένα εξαιρετικό επίπεδο προετοιμασίας (αυτό φάνηκε και στη σημαντικά μεγάλη συμμετοχή των 200 διεθνών επενδυτών) και όπως δείχνουν να συμφωνούν όλοι οι συμμετέχοντες, μοιάζει να έχει βαρύνουσα απήχηση στις αγορές, με πολλαπλά μηνύματα εστιασμένα στο ελληνικό γίγνεσθαι. Τραπεζικοί κύκλοι που παρευρέθηκαν το συγκεκριμένο διήμερο στο Μανχάταν, επεσήμαναν ότι «ξεκάθαρο σημείο διαφοροποίησης από άλλες παρουσιάσεις και εκδηλώσεις ήταν πώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Jamie Dimon αφιέρωσαν πάνω από 2 ώρες ο καθένας τους για το event, στοιχείο που δείχνει τη σημασία που έδωσαν σε αυτό και το πόσο εμπράκτως το έδειξαν», σε συνέχεια φυσικά της πολύ καλής προετοιμασίας της JP Morgan Chase αλλά και του ΧΑ.
Πέραν του θετικού κλίματος, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη μεταρρυθμίσεων και διαχείρισης διαφόρων ανοιχτών μετώπων (ένα από τα πολύ σημαντικά που αφορούν άμεσα και το πιστωτικό σύστημα είναι τα του υπουργείου Δικαιοσύνης -με επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις στις ανακτήσεις κόκκινων δανείων) και αυτό ειπώθηκε τόσο στο πλαίσιο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό, όσο και στις μεταξύ επαφές τραπεζιτών με τους εκπροσώπους των διεθνών funds. Αν σε κάτι υπήρξε ταυτόσημη άποψη, ήταν στο να διατηρηθεί εφεξής η επαγρύπνηση της ελληνικής οικονομίας και να μην επέλθει εφησυχασμός από τα ευχάριστα νέα της επενδυτικής βαθμίδας.
Αυτό που είναι επίσης κρίσιμης σημασίας είναι ότι οι CEO των ελληνικών τραπεζών –Β. Ψάλτης (Alpha Bank), Φ. Καραβίας (Eurobank), Π. Μυλωνάς (Εθνική) και Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς)- μάζεψαν ο καθένας με τη σειρά του εύσημα από τους ξένους οίκους, με πολλούς επενδυτές να εκδηλώνουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτό το μήνυμα εισέπραξαν όλοι οι CFO και τα άλλα ανώτατα στελέχη του investors relations που συμμετείχαν στην αποστολή. Πέραν της έμπρακτης κινητικότητας που λογικά θα επιφέρει το θερμό κλίμα του διημέρου, τα φώτα εκ των πραγμάτων θα πέσουν στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πέραν όλων των άλλων είχε έναν ακόμη λόγο να ακούσει και να δει ξένους επενδυτές.
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2023 της Τράπεζας Πειραιώς (23 Φεβρουαρίου) θα αρχίσουν οι διαδικασίες για το placement -κατά τις αρχές Μαρτίου το περιμένει η αγορά – και θα αρχίσουν τα σενάρια και οι υπολογισμοί για το ποσοστό που θα διατεθεί. Άλλωστε, για το θέμα αυτό προηγήθηκαν στις αρχές της εβδομάδος οι επαφές με UBS και Goldman Sachs, σχεδόν παράλληλα με τη μελέτη της Bofa, συμβούλου αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.