THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, στο υψηλό επίπεδο-ρεκόρ που βρίσκονται, και είναι πιθανό να συνεχίσει να αγνοεί τα στοιχήματα των επενδυτών για επιθετική χαλάρωση της πολιτικής της αυτήν την άνοιξη, παρά τη θλιβερή οικονομική ανάπτυξη και τη ραγδαία επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι, με ορισμένους να βλέπουν μια στροφή πολιτικής που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο και μειώσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης φέτος, ενώ άλλοι υποστηρίζουν το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν περικοπές το 2024.
Η ΕΚΤ τερμάτισε τον ταχύτερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο, αλλά ήταν ανένδοτη ότι ακόμη και η συζήτηση για αντιστροφή θα ήταν πρόωρη, καθώς οι πιέσεις στις τιμές δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί πλήρως και οι κρίσιμες μισθολογικές διαπραγματεύσεις παραμένουν σε εξέλιξη.
Οι επενδυτές, ωστόσο, στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ κάνει λάθος τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό και θα αναγκαστεί να κάνει στροφή μάλλον νωρίτερα, παρά αργότερα.
Μια τέτοια στροφή δεν θα είναι στην ατζέντα προς το παρόν, ειδικά αφότου η κεντρική τράπεζα έβγαλε τα κορυφαία στελέχη της την περασμένη εβδομάδα για να πείσει τις αγορές ότι ένα «μακρύ οροπέδιο» στα επιτόκια είναι μπροστά μας.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές, ιδίως για τις υπηρεσίες, ενώ οι κίνδυνοι παραμένουν άφθονοι -από τις εκκρεμείς μισθολογικές συμφωνίες έως τις γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ερυθράς Θάλασσας.
Η Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν, μαζί με βασικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, έχουν επανειλημμένα επισημάνει τις μισθολογικές διευθετήσεις του πρώτου τριμήνου, για τις οποίες τα στοιχεία καθίστανται διαθέσιμα τον Μάιο, ως σχετικό μέτρο. Αυτό έχει θεωρηθεί από ορισμένους ως ένδειξη ότι μια πρώτη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο.
«Η άποψή μας παραμένει ότι οι αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης -με τη δραστηριότητα κάτω από το δυναμικό για πολλά τρίμηνα μπροστά- και η πτώση του πληθωρισμού θα σημαίνουν ότι οι περικοπές μπορούν να συμβούν μάλλον νωρίτερα, παρά αργότερα», δήλωσε ο Peter Goves της MFS Investment Management.
Η απόκλιση στις προσδοκίες των αγορών για τα επιτόκια
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βλέπουν τώρα 127 μονάδες βάσης μειώσεις επιτοκίων φέτος, ή πέντε κινήσεις, με την πρώτη τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, μια μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με δύο εβδομάδες πριν, όταν θεωρούνταν μειώσεις 150 μονάδων βάσης, ξεκινώντας από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Η μεγάλη απόκλιση στις προσδοκίες προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις διαφορετικές προοπτικές για την ανάπτυξη και το πόσο οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων επιβραδύνουν την οικονομία του νομισματικού μπλοκ των 20 χωρών.
Η ΕΚΤ αναμένει ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη, αλλά τα στοιχεία φαίνεται να δίνουν μια πιο ζοφερή εικόνα, με τη μεταποίηση να παραμένει σε ύφεση και τις υπηρεσίες να ψυχραίνονται.
Η Ευρωζώνη βρισκόταν πιθανότατα σε ύφεση το περασμένο τρίμηνο και ξεκίνησε αργά τον Ιανουάριο, καθιστώντας την τρέχουσα περίοδο το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο σε γενικές γραμμές με αμετάβλητη ή αρνητική ανάπτυξη. Εν τω μεταξύ, η μακροχρόνια προβλεπόμενη ανάκαμψη συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
Αδύναμη οικονομία και υψηλά επιτόκια θα πιέζουν τον πληθωρισμό
Η αδύναμη οικονομία, μαζί με τις υποτονικές τιμές των βασικών εμπορευμάτων και τα υψηλά επιτόκια, θα συνεχίσουν να πιέζουν προς τα κάτω τον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε τελευταία στο 2,9% και η ΕΚΤ δεν περίμενε να υποχωρήσει στον στόχο του 2% μέχρι το 2025. Πολλοί διαφωνούν με αυτήν την πρόβλεψη.
«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα ποσοστά του γενικού και του πυρήνα του πληθωρισμού θα πέσουν στο 2% ήδη πριν από τα μέσα του τρέχοντος έτους, έναν χρόνο ή και περισσότερο νωρίτερα από τις προβλέψεις της ΕΚΤ», ανέφεραν οικονομολόγοι της Deutsche Bank.
Αυτή η πτώση του πληθωρισμού θα σημάνει αύξηση των πραγματικών επιτοκίων, ουσιαστικά σύσφιγξη της πολιτικής σε ένα περιβάλλον ύφεσης.
«Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας πλήρους ύφεσης και ενός πραγματικού σοκ στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε η Deutsche Bank.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η επιμονή της ΕΚΤ σε ακόμη περισσότερες αποδείξεις αποπληθωρισμού αυξάνει την πιθανότητα σφάλματος πολιτικής.
«Έχοντας παραβλέψει τον αρνητικό αντίκτυπο της νομισματικής σύσφιγξης στην ανάπτυξη μέχρι τώρα, η ΕΚΤ παραμένει προκατειλημμένη προς την κατεύθυνση της πολύ μικρής και πολύ καθυστερημένης περικοπής», δήλωσε ο Davide Oneglia της TS Lombard.
«Η ΕΚΤ έχει λιγότερο να ανησυχεί για τον πληθωρισμό και λιγότερες δικαιολογίες για να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική σφιχτή απ’ ό,τι νομίζουν οι αξιωματούχοι, αλλά οι συνήθειες της υπερβολικής σύσφιγξης πεθαίνουν δύσκολα», πρόσθεσε ο Oneglia.