THEPOWERGAME
Στη διαδικασία των stress tests, εκτός από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, θα υποβληθούν επίσης οι μικρές και οι συνεταιριστικές τράπεζες, πριν από το τέλος του 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έξι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, καθώς ακόμη η Τράπεζα Αττικής και η Παγκρήτια Τράπεζα που εποπτεύονται άμεσα από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα ακολουθήσουν σύντομα τη διαδικασία του ελέγχου και της ακτινογραφίας των στοιχείων τους υπό πίεση, τα γνωστά stress tests, αφού ολοκληρωθεί στο μεταξύ η αντίστοιχη διαδικασία και ανακοινωθούν στο τέλος Ιουνίου τα αποτελέσματα των stress tests, για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που εποπτεύει ο SSM. Προφανώς, η πρόθεση του συστήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος ειδικότερα, είναι να σχηματίσουν έως το τέλος του χρόνου μία ασφαλή εικόνα για την κατάσταση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, στο σύνολό του, μηδενός δηλαδή μικρού ή μεγάλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος εξαιρουμένου.
Ο βασικός στόχος είναι να διαπιστωθεί τι ύψους κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες αυτές στη συνέχεια, προκειμένου να θωρακιστούν καλύτερα και με δεδομένο ότι αυτή η κατηγορία των μικρών και συνεταιριστικών τραπεζών, παρουσίασε τα μεγαλύτερα σε ποσοστό «κόκκινα δάνεια». Πολύ υψηλότερα ανοίγματα, αναλογικά, σε σύγκριση με τις συστημικές τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία προετοιμάζονται ως γνωστόν να γυρίσουν σελίδα, μετά τη μακρόχρονη οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας και οι εποπτικοί θεσμοί που φέρουν την ευθύνη, η κυβέρνηση επίσης, η κεφαλαιαγορά κ.ο.κ., λογικό είναι να επιδιώκουν τώρα να κλείσουν ή να περιορίσουν δραστικά κάθε πιθανή αναποδιά ή κίνδυνο στην εξέλιξη αυτή.
Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στους τελευταίους τρείς μήνες, η Τράπεζα Αττικής και η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε τιτλοποιήσεις «κόκκινων δανείων», ύψους 820 εκατομμυρίων ευρώ η πρώτη και 670 εκατομμυρίων ευρώ η δεύτερη. Και στις δύο περιπτώσεις, τα «κόκκινα δάνεια» μεταφράζονται σε ποσοστά μεγαλύτερα τού 55% του χαρτοφυλακίου. Με το λόγο αυτόν και την προοπτική της ανάπτυξης παράλληλα, συνδέεται και το γεγονός των μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίων που φημολογείται ότι σχεδιάζουν, πολύ σωστά, οι δύο αυτές τράπεζες. Σε αντίστοιχες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, εκ των πραγμάτων όμως, θα υποχρεωθούν πιθανότατα να προχωρήσουν και οι έξι συνεταιριστικές τράπεζες, ή οι περισσότερες από αυτές, δηλαδή οι τράπεζες Ηπείρου, Χανίων, Καρδίτσας, Δράμας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας. Οι έξι αυτές τράπεζες εκτιμάται σήμερα ότι φέρουν συνολικά ένα βάρος περίπου 600 εκατομμυρίων «κόκκινων δανείων».