THEPOWERGAME
Νέα «χάρτα» κριτηρίων λειτουργίας για τις Εταιρείες Δαχείρισης Απαιτήσεων (servicers) τίθεται σε ισχύ φέτος, στο πλαίσιο υιοθέτησης ευρωπαϊκής οδηγίας, βάσει της οποίας όλες -και οι 23 σήμερα- οι εταιρείες του κλάδου θα περάσουν από το «κόσκινο» του ελέγχου για να διατηρήσουν ή να χάσουν την άδεια λειτουργίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, είναι θέμα χρόνου να εκδοθεί η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, που θα καθορίζει τα κριτήρια αδειοδότησης, στο πλαίσιο του σκεπτικού που αναφέρεται στις επιστολές που ήδη έχουν στείλει οι αρμόδιες εποπτικές διευθύνσεις στις εν λόγω εταιρείες.
Εντός των προσεχών ημερών, πιθανότατα πριν εκπνεύσει ο Ιανουάριος, αναμένεται η συγκεκριμένη Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής, το κείμενο της οποίας είναι ήδη έτοιμο. Η Πράξη αυτή ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή οδηγία με την οποία υιοθετούνται νέα, ελαφρώς πιο αυστηρά κριτήρια, που αφορούν επίμαχα θέματα λειτουργίας των servicers, όπως η εταιρική διακυβέρνηση ή η ψηφιακή πλατφόρμα.
Από πλευράς διαδικασίας, με το που θα εκδοθεί η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν νέο αίτημα χορήγησης άδειας λειτουργίας όλες οι εταιρείες που ασχολούνται με τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, ενώ θα ανοίξει η αγορά και για οποιοδήποτε άλλο σχήμα τυχόν ενδιαφερθεί. Άλλωστε, πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ενδιαφέρον της Hellenic Finance, του έμπειρου τραπεζίτη Άνθιμου Θωμόπουλου, που πέραν του αρχικού της ενδιαφέροντος για άδεια ως Εταιρεία Πιστώσεων, φαίνεται να δρομολογεί την άδεια λειτουργίας στην αγορά της διαχείρισης απαιτήσεων. Ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr αναφέρουν ότι ατύπως υπάρχει το «πράσινο φως» και σύντομα σχετικές ανακοινώσεις θα δουν το φως της δημοσιότητας.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν σχεδόν τις… μισές από τις σημερινές εταιρείες (servicers) να κατεβάζουν ρολά, μη δυνάμενες να αντεπεξέλθουν στα νέα κριτήρια που θέτει η ΕΕ με κάποιες από αυτές, να παραχωρούν εθελοντικά τις άδειες (λαμβάνοντας οι ίδιες πρωτοβουλία). Την ίδια στιγμή, δεν τίθεται ανησυχία για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο και συμβάλλουν στην εκβάθυνση της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω την προσεχή τριετία.
Σε γενικές γραμμές, το χρονοδιάγραμμα θέλει το καλοκαίρι του ’24 να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις άδειες. Σταδιακά θα αρχίσει η διαλογή, με βάση τα κριτήρια της Πράξης, και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα φανεί ποιοι μένουν και ποιοι όχι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θεσμικών παραγόντων, η ελληνική αγορά servicers θα αριθμεί περίπου 12 εταιρείες, ως έναν πρώτο, χονδρικό υπολογισμό.
Εν τω μεταξύ, εκπνέει στο τέλος Μαρτίου η νέα θεσμική υποχρέωση των servicers να ικανοποιήσουν έστω το πρώτο στάδιο της προσωποιημένης πληροφόρησης προς δανειολήπτες πελάτες τους -μέχρι να αποκτήσουν όλοι την πλατφόρμα τύπου e- banking, όπου οι πελάτες θα μπαίνουν με χρήση κωδικού για να βλέπουν online όλη την πορεία και τα στοιχεία της οφειλής τους (η πλατφόρμα αυτή ήδη υπάρχει σε επιλεγμένους servicers). Το πρώτο στάδιο, για το οποίο καταληκτική ημερομηνία είναι 31 Μαρτίου, αφορά την υποχρέωση των εταιρειών διαχείρισης να παρέχουν εγγράφως όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες μέσα σε 30 ημέρες από τη στιγμή που ο δανειολήπτης θα υποβάλει σχετικό αίτημα. Πληροφορίες που αφορούν το υπόλοιπο της οφειλής, τον αριθμό των δόσεων, το ύψος του επιτοκίου και άλλα συναφή στοιχεία.