THEPOWERGAME
Έμμεση πίεση για να διατεθεί το σύνολο της συμμετοχής του Δημοσίου στο προσεχές placement της Τράπεζας Πειραιώς ασκεί… η διεθνής επενδυτική κοινότητα, που έσπευσε να εκδηλώσει έντονα το ενδιαφέρον της, εν όψει σχεδιασμού διάθεσης μετοχών που έχει σήμερα στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρώτη ημέρα των παρουσιάσεων σε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο η χθεσινή και ένα ηχηρό ενδιαφέρον για αύξηση θέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς ήχησε έως… την Αθήνα. Η ομάδα που πλαισιώνει τον CEO της τράπεζας, Χρήστο Μεγάλου, και που βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα για έναν κύκλο παρουσιάσεων roadshows εν όψει της διάθεσης μετοχών που αναμένεται να γίνει κατά τον Μάρτιο (ίσως και την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου), είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το επενδυτικό ενδιαφέρον που αναμένεται να προσελκύσει το placement, μόλις δοθεί η σχετική εντολή από τους συμβούλους του ΤΧΣ.
Σε κάθε περίπτωση, η εντολή της έναρξης θα δοθεί μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2023, που θα αποτελέσουν το εφαλτήριο της διάθεσης μετοχών, σφραγίζοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο τα δεδομένα και τις οικονομικές προοπτικές του μεγάλου συστημικού ομίλου σήμερα. Αυτό είναι γνωστό από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, καθώς συνάδει τόσο με την απόφαση αποεπένδυσης του ΤΧΣ εντός των πρώτων μηνών του 2024 όσο και με τη σχεδόν ταυτόχρονη έναρξη του διαγωνισμού πώλησης, ευθύς αμέσως με τη δημοσίευση ισολογισμού του 2023. Κύκλοι της αγοράς είχαν ήδη προϊδεάσει για τον χρονικό προσδιορισμό, ο οποίος επιβεβαιώνεται με τις εξελίξεις και τις νεότερες πληροφορίες. Μάλιστα, χθεσινό δημοσίευμα του Reuters μετέφερε πληροφορίες που αφορούν σχεδιασμό διάθεσης μετοχών μέχρι τον Μάρτιο, όπως ακριβώς περιμένει η αγορά.
Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είχαν ανεπισήμως διευκρινίσει λίγο πριν από την εκπνοή του 2023 ότι «η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στο ποιο θα είναι το προς διάθεση ποσοστό», αναφερόμενοι στη συμμετοχή του Ταμείου (ΤΧΣ), που είναι συνολικά 27% -η δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή μετά της Εθνικής (που από 40% έχει παραμείνει 18%, καθώς η επιτυχία του placement και η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, που το 20% σε πρώτη φάση κατέληξε σε πώληση του 22%).
Θεωρητικά, τόσο για την αγορά όσο και για την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς, το βέλτιστο σενάριο θα ήταν η απευθείας διάθεση του 27%, σε θεσμικούς επενδυτές και κατά ένα μικρό μέρος στο ελληνικό retail, αλλά η απόφαση σίγουρα ανήκει στην κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο και το ΤΧΣ. Από την άλλη πλευρά, το εντονότατο ενδιαφέρον που ήδη αποσπά η τράπεζα στις επιμέρους επαφές με ξένους οίκους προεξοφλεί ήδη μια μεγάλη απορρόφηση.
Όλα θα κριθούν από τη συγκυρία, με μεγάλη προσοχή και αξιοποιώντας το βέλτιστο κατά το δυνατόν slot για το placement. Έχοντας την εμπειρία της απόλυτης επιτυχίας, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, θα έλεγε «ναι» αύριο κιόλας, αν ήταν εκ του πλαισίου επιτρεπτό (δεν είναι, απαιτείται να περάσει ένα εξάμηνο τουλάχιστον από την πρώτη έκδοση) να βγει το ΤΧΣ στις αγορές για το υπόλοιπο 18% της Εθνικής.
Κάθε περίπτωση είναι φυσικά ξεχωριστή, με τις δικές της ιδιαιτερότητες, και κάθε συγκυρία δεν είναι η ίδια. Το σίγουρο είναι ότι οι ξένοι επενδυτές δείχνουν να καλωσορίζουν και με το παραπάνω την ιδέα του placement και το ενδιαφέρον τους στηρίζει όσους θα ήθελαν την πώληση μονομιάς για το 27%. Η αντίστροφη μέτρηση ήδη ξεκίνησε και μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν κι άλλες παρουσιάσεις, όπως το διήμερο συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη .