THEPOWERGAME
Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας θέλει να συζητήσει τη δυνατότητα ανάκτησης των μπόνους από τους τραπεζίτες στο πλαίσιο των ισχυρότερων εξουσιών μετά την πτώση της Credit Suisse και την πώλησή της στην UBS.
«Το ζήτημα βρίσκεται στο τραπέζι και πρέπει να συζητηθεί τώρα», δήλωσε η πρόεδρος της FINMA Marlene Amstad στην εφημερίδα Schweiz am Wochenende, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το δικαίωμα να απαιτήσει την επιστροφή των μπόνους και μεταδίδει το reuters.
«Η περίπτωση της Credit Suisse δείχνει ότι επί δεκαετίες η τράπεζα υπέστη ζημίες και ταυτόχρονα κατέβαλε υψηλά μπόνους», δήλωσε η ίδια στη συνέντευξη του Σαββάτου.
«Επομένως, χρειαζόμαστε μια καλύτερη νομική βάση, ώστε η FINMA να μπορεί να παρεμβαίνει νωρίτερα και πιο συστηματικά».
Η FINMA έχει ήδη ζητήσει ισχυρότερες εξουσίες για την εποπτεία των δανειστών στο μέλλον, αφού δέχθηκε πυρά για τη χλιαρή αντίδρασή της στα αυξανόμενα προβλήματα της Credit Suisse πριν από τη συντριβή της τράπεζας τον Μάρτιο.
Η ρυθμιστική αρχή έχει δηλώσει προηγουμένως ότι ήθελε τη δυνατότητα να εκδίδει πρόστιμα, να δημοσιεύει λεπτομέρειες των διαδικασιών επιβολής και να αυξάνει τη λογοδοσία με τη θέσπιση μιας σειράς κανόνων που θα προσδιορίζουν συγκεκριμένες ευθύνες για τα ανώτερα στελέχη – αντικατοπτρίζοντας ένα πλαίσιο που υιοθετήθηκε στη Βρετανία.
Η FINMA δεν μπορεί επί του παρόντος να ασκήσει αυτές τις εξουσίες, με την απόφαση για το αν θα τις χορηγήσει στο μέλλον να αποτελεί θέμα του ελβετικού κοινοβουλίου, δήλωσε ο Amstad, ο οποίος ηγείται της εποπτικής αρχής από το 2021.
«Στην επιχείρηση με τα χρήματα, τα χρήματα παίζουν ρόλο», δήλωσε στην εφημερίδα. «Γι’ αυτό χρειαζόμαστε πρόστιμα και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τα σωστά κίνητρα όσον αφορά τις αμοιβές».
Η εξουσία δημοσιοποίησης των διαδικασιών της FINMA στο μέλλον θα βοηθούσε επίσης, δήλωσε η Amstad.
«Έχουμε δόντια και τα χρησιμοποιούμε, αλλά θα πρέπει επίσης να μας επιτραπεί να τα δείξουμε», είπε. «Σήμερα, ο νόμος απαιτεί πολλές από τις ενέργειές μας να παραμένουν δημόσια αόρατες, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να ερμηνευτεί ως αδράνεια».
«Η υπόθεση της Credit Suisse μας έδειξε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνουμε τους άλλους συμμετέχοντες στην αγορά και το κοινό. Με αυτή την αυστηρή υποχρέωση εμπιστευτικότητας όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται, η Ελβετία αποτελεί εξαίρεση διεθνώς».
Η FINMA ήθελε επίσης να έχει λόγο στα μοντέλα αμοιβών στις τράπεζες, αν και αυτό δεν σήμαινε τον καθορισμό των μισθών, δήλωσε ο Amstad.
«Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά», είπε. «Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα νομικά μέσα για να παρεμβαίνουμε στο σύστημα αμοιβών».