THEPOWERGAME
Την κοινή τους θέση για την ανάγκη επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, διαπίστωσαν χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής σύσκεψης, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα κ. Γ. Ζαββός και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών Dr. C. Ossig.
Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί την αναγνώριση της προόδου που έχουν επιτύχει οι μεταρρυθμίσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα και οι οποίες τον καθιστούν, πλέον, ισότιμο συνομιλητή και συνδιαμορφωτή των χρηματοπιστωτικών εξελίξεων στην Ε.Ε.
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής σύσκεψης, ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Ζαββός τόνισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζει την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης με την άμεση υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων. Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαία η επιτάχυνση της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών, με άμεση προτεραιότητα την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγορών που μπορεί να στηριχθεί στην αναβάθμιση της ESMA.
Ο κ. Ζαββός χαιρέτισε επίσης τις χθεσινές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση του Next Generation EU μέσω της προσφυγής στις κεφαλαιαγορές, με άντληση κεφαλαίων περίπου 150 δις. ευρώ σε ετήσια βάση και περίπου 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές μέχρι το 2026. Όπως είπε, η δραστηριότητα αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών στην κρίσιμη αυτή συγκυρία του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Από την πλευρά του, ο κ. Ossig, εξήρε τη σημασία της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την εξάλειψη του συστημικού κινδύνου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που επιτυγχάνεται με υψηλή ταχύτητα χάρη στο Σχήμα «Ηρακλής». Επίσης τόνισε την ιδιαιτέρως φιλοευρωπαϊκή στάση των Γερμανικών Τραπεζών και εξέφρασε την επιθυμία να επιταχυνθούν οι κινήσεις προς την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, ιδίως σε σχέση με την σύστημα εγγύησης καταθέσεων, και της Ένωσης των Κεφαλαιαγορών. Ο κ. Ossig δήλωσε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ώστε να μην υστερεί σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, ενώ τόνισε την σημασία μιας ρεαλιστικής προσέγγισης, καθώς και της μείωσης του προβλήματος της υπερχρέωσης μέσω της ανάπτυξης και όχι μέσω της φορολόγησης.