THEPOWERGAME
Σε σημαντικά καλύτερους όρους χρηματοδότησης οδηγεί η χορήγηση δανείων με κριτήρια ESG, που αρχίζει σταδιακά και γίνεται θεσμός στο τραπεζικό σύστημα. Χρηματοδότηση με κριτήρια ESG σημαίνει ότι ο υποψήφιος δανειολήπτης, εν προκειμένω μία επιχείρηση ή και μια μικρότερη εταιρεία, θα πληροί τις προϋποθέσεις του αρκτικόλεξου που ισοδυναμεί με τις λέξεις Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση.
Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις της τριπλέτας ESG, ο δανειολήπτης θα μπορεί να απολαμβάνει όλα τα οφέλη μιας αντίστοιχης πίστωσης, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο πολύ βασικό και καίριο επιτόκιο. Πέραν του κόστους (επιτόκιο αλλά και spreads) που είναι αναμφισβήτητα το δέλεαρ για να συμμορφωθεί κάθε επιχείρηση με τις παραπάνω αρχές, καθίστανται ελκυστικοί και οι άλλοι όροι του δανείου. Η διάρκεια, το ποσοστό χρηματοδότησης, η εγκρισιμότητα, η ευελιξία και η αμεσότητα στις διαδικασίες λήψης του δανείου.
Σε μια πρώτη εκτίμηση, αναμένεται μείωση του επιτοκίου από 0,25% – 0,50% ανάλογα με την περίπτωση, όπως σχολιάζει στο powergame.gr ανώτατος τραπεζικός παράγοντας, εστιάζοντας στο θέμα της τιμολόγησης. Η μείωση του συνολικού κόστους, μέσω χαμηλότερου επιτοκίου και/ή συρρίκνωσης των spreads είναι εξ αντανακλάσεως, μία από τις συνιστώσες των νέων κλιματικών stress tests που επιβάλλει ο SSM στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκαν και τα ερωτηματολόγια που απηύθυναν οι τράπεζες – κατά απαίτηση του Επόπτη, αλλά και… κατά συμμόρφωση προς την ίδια τη συγκυρία – στους επιχειρηματίες πελάτες τους. Έτσι, για πρώτη φορά στα χρονικά το ελληνικό επιχειρείν βρέθηκε να τεστάρει αντοχές και αντιλήψεις πάνω στις αρχές του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της Διακυβέρνησης, προσδοκώντας σε μια καλή βαθμολογία από το τραπεζικό σύστημα.
Κλιματικά τεστ στις τράπεζες από τον Επόπτη, κλιματικά και άλλα τεστ από τις τράπεζες στο corporate κομμάτι της πελατείας τους, με κοινό παρονομαστή τη συμμόρφωση στις σύγχρονες επιταγές της βιώσιμης ανάπτυξης. Η τάση αυτή θα περάσει σταδιακά και στο retail κομμάτι, σκοράροντας οφειλέτες στεγαστικών δανείων και άλλους μικρομεσαίους που εντάσσονται στις πιστώσεις λιανικής.
Το 60%-80% των στεγαστικών δανείων αφορούν νοικοκυριά με υψηλές εκπομπές
Στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Ευρωπαϊκού Συστημικού Κινδύνου (ESRB) για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο χρηματοοικονομικό σύστημα της ΕΕ, η οποία θέτει θέμα υπερέκθεσης δανεισμού σε επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά που ανήκουν στις ομάδες υψηλών εκπομπών (high -emitting firms and households).
Όπως επισημαίνεται οι τράπεζες δανείζουν δυσανάλογα σε τομείς με υψηλή έκθεση σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα. Το μερίδιο των τομέων με υψηλές εκπομπές στον τραπεζικό δανεισμό είναι περίπου 75% υψηλότερο από το αντίστοιχο μερίδιο του στην οικονομική δραστηριότητα, που σημαίνει ότι αυτοί οι τομείς «υπερεκπροσωπούνται» στα δάνεια των τραπεζών. Αντίστοιχα, το 60%-80% όλων των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη αφορούν νοικοκυριά με υψηλές εκπομπές.
Η έκθεση εξετάζει επίσης λεπτομερώς πώς η υποβάθμιση της φύσης ενέχει ενδεχομένως πρόσθετους κινδύνους για την οικονομική σταθερότητα. Μία σε βάθος ματιά στα ανοίγματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ δείχνει ότι το 75% των τραπεζικών δανείων και πάνω από το 30% των επενδύσεων ασφαλιστικών εταιρειών σε εταιρικά ομόλογα και μετοχές αφορούν οικονομικούς τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον σε μία υπηρεσία οικοσυστήματος, με ιδιαίτερη εξάρτηση από τα επιφανειακά ή υπόγεια ύδατα, τη σταθεροποίηση της μάζας και τον έλεγχο της διάβρωσης, καθώς και την προστασία από πλημμύρες και καταιγίδες.