THEPOWERGAME
Aναλυτές της Barclays εκτιμούν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Απρίλιο του 2024, κατά 25 μονάδες βάσης, για να ακολουθήσουν διαδοχικές μειώσεις σε κάθε συνεδρίαση της τράπεζας μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.
Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίασή της την Πέμπτη, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς.
Οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας περίμεναν προηγουμένως ότι η ΕΚΤ θα άρχιζε να μειώνει τα επιτόκια της από τον Ιούλιο του 2024.
Η Barclays εκτιμά πλέον ότι ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα κρατήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25% από το ιστορικό υψηλό του 4% που βρίσκεται σήμερα.
Λαγκάρντ: Χρειάζεται χρόνος για τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς την Πέμπτη, η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για το νέο «φρένο» στο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη. Αφού επανέλαβε για μία πολλοστή φορά ότι η μάχη με τον πληθωρισμό συνεχίζεται και «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη», η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε σήμα στις αγορές ότι οι πρώτες μειώσεις εντός του 2024 θα καθυστερήσουν, καθώς «τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στον στόχο (του 2% για τον πληθωρισμό)».
Απαντώντας, μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου, η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι «δεν έγινε καμία συζήτηση για μείωση των επιτοκίων». Και πρόσθεσε: «Άλλωστε, μεταξύ των αυξήσεων και των μειώσεων στα επιτόκια, μεσολαβεί και το χρονικό διάστημα να μένουμε σταθεροί. Δεν μπορείς να πας από τη μία άκρη στην άλλη».
Όπως είπε, οι πληθωριστικές τάσεις επιμένουν και τον Δεκέμβριο αναμένεται αύξηση, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει πάντα το ρίσκο των γεωπολιτικών εντάσεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατασκευές και μεταποίηση συνεχίζουν τις χαμηλές πτήσεις, καθώς είναι οι δύο βασικοί τομείς που επηρεάζονται από το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Επίσης, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι ο τομέας των υπηρεσιών θα αποδυναμωθεί περισσότερο τους επόμενους μήνες. Για τον δομικό πληθωρισμό σημείωσε ότι έχει μειωθεί μεν, παραμένει «υψηλός» δε, προσθέτοντας ότι το ΔΣ της ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερα στοιχεία τους επόμενους μήνες για την πορεία των μισθών και το πώς το ύψος τους επηρεάζει την «εξίσωση» του πληθωρισμού. Προς αυτήν την κατεύθυνση, «θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τα εισερχόμενα στοιχεία σε κάθε συνεδρίαση μας ξεχωριστά και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας με βάση αυτά τα στοιχεία».
Σημειώνεται ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στην Ευρωζώνη παραμένουν σε 4,50%, 4,75% και 4% αντίστοιχα.