THEPOWERGAME
Τις εναλλακτικές τοποθετήσεις απέναντι στις καταθέσεις προθεσμίας, προτιμούν ολοένα και περισσότεροι καταθέτες προκειμένου να διατηρήσουν τη δύναμη του κεφαλαίου τους εν μέσω πληθωρισμού.
Παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις «τσιμπάνε» μήνα με τον μήνα, η «μάχη» των καταθέσεων από τις τράπεζες το 2024 φαίνεται ότι θα διεξαχθεί σε επίπεδο προϊόντων και δευτερευόντως επιτοκίων. Η προοπτική αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ από τα μέσα του 2024 και η αναμενόμενη ταχύτερη μείωσή τους το 2025, αποδυναμώνει τις αρχικές εκτιμήσεις για μεγαλύτερη αύξηση στα καταθετικά επιτόκια. Και παρά τον ανταγωνισμό που δέχονται οι τράπεζες από τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, δεν σχεδιάζουν να αυξήσουν, παρά με το σταγονόμετρο, τα επιτόκια στις καταθέσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Απογευματινή», καθώς η μεγαλύτερη μερίδα των καταθετών παραμένουν τοποθετημένοι στο ταμιευτήριο αφού έχουν στους λογαριασμούς τους μικρά ποσά, οι τράπεζες ενισχύουν με διάφορους τρόπους (π.χ. κληρώσεις μετρητών και δώρων) το επιτόκιο ταμιευτηρίου, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι το 0,50%.
Οι υψηλότερες αποδόσεις, ωστόσο, απαιτούν δέσμευση χρημάτων σε καταθέσεις προθεσμίας. Με τον μέσο όρο των επιτοκίων για νέες καταθέσεις προθεσμίας να διαμορφώνεται στο 1,77% και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα να ανέρχεται στο 3% τον Νοέμβριο, οι καταθέτες αναζητούν τοποθετήσεις ισοδύναμες από πλευράς ρίσκου (πολύ χαμηλό) με τις καταθέσεις, αλλά με υψηλότερες αποδόσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό. Βασική εναλλακτική είναι αυτή τη στιγμή τα ετήσια έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία προωθούν και οι τράπεζες στους πελάτες τους. Η τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του ΟΔΔΗΧ, που διενεργήθηκε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου για ποσό 375 εκατ. ευρώ, υπερκαλύφθηκε πάνω από 2 φορές και ανέδειξε επιτόκιο 3,7%. Εκτιμάται ότι οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων έχουν απορροφήσει 200 εκατ. ευρώ από τις καταθέσεις στις τράπεζες. Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο «Money Pro», πρόκειται για ποσό που παραμένει ελάχιστο, μπροστά στο σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων, ύψους 146 δισ. ευρώ, και συγκριτικά πολύ μικρότερο από τα 2,5 δισ. ευρώ που έχουν στραφεί προς τοποθετήσεις που διαμορφώνονται με υποκείμενα Αμοιβαία Κεφάλαια.
Μιλώντας για ποσά καταθέσεων της τάξεως των 30.000 – 50.000 ευρώ (που είναι και η κρίσιμη αρχική μάζα για να διεκδικήσει κάποιος υψηλότερα επιτόκια), τα στελέχη των τραπεζών αναφέρουν ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών μπορούν να φτάσουν και στο 2,1% – 2,2%. Ωστόσο, για να «νικήσει» κάποιος τον πληθωρισμό θα πρέπει να στραφεί σε προϊόντα που συνδυάζουν προθεσμιακή κατάθεση και επενδυτικό προϊόν, καταφέρνοντας έτσι να δώσουν απόδοση στο 2,8%. Άλλη εναλλακτική προσφέρουν οι τοποθετήσεις σε Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια ορισμένης χρονικής διάρκειας και απόδοσης, συγκεκριμένα πενταετίας, οι οποίες δίνουν ετήσιο μέρισμα στον επενδυτή και προσδοκώμενη απόδοση στη λήξη 3%. Ακόμη μεγαλύτερη προσδοκώμενη απόδοση προσφέρουν τα προϊόντα που συνδυάζουν ασφάλιση και αμοιβαία κεφάλαια (unitlinked), τα οποία όμως δεσμεύουν τα κεφάλαια του καταθέτη/επενδυτή σε ορίζοντα δεκαετίας.
Στη «μάχη» του ανταγωνισμού για τη διατήρηση των καταθετών τους και την προσέλκυση νέων, οι τράπεζες τελευταία δημιουργούν προϊόντα με χαρακτηριστικά του private banking, τα οποία όμως απευθύνονται σε πελάτες του personal (δηλαδή σε χαμηλότερα βαλάντια). Ουσιαστικά, τα προϊόντα αυτά δίνουν πρόσβαση στους πελάτες του personal banking σε διαμορφωμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία προορίζονται για πελάτες του private. Ο πελάτης του personal banking, με 5.000 ευρώ και άνω, επιλέγει την επενδυτική στρατηγική, δηλαδή τον τύπο επενδυτικού χαρτοφυλακίου που ταιριάζει στις ανάγκες, τις δυνατότητες και το επενδυτικό προφίλ του (συντηρητικό χαμηλού κινδύνου, ισορροπημένο μεσαίου κινδύνου, δυναμικό υψηλού κινδύνου) και μπορεί να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής διαχείρισης από τους ειδικούς στη διαχείριση κεφαλαίων (θυγατρικές εταιρείες των τραπεζών Asset Management ΑΕΔΑΚ).