THEPOWERGAME
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πωλήσει μέρος των μετοχών της στον δανειστή ABN Amro, μειώνοντας το μερίδιό της σε περίπου 40%.
Το ολλανδικό κράτος κατέχει σήμερα το 49,5% των μετοχών της ABN Amro, μιας από τις τρεις κυρίαρχες τράπεζες στην Ολλανδία, μετά τη διάσωσή της κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ο οργανισμός που εποπτεύει τις κρατικές επενδύσεις δήλωσε ότι ανέθεσε στην Bank of America Securities Europe να πωλήσει τις μετοχές. Δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με την τιμολόγηση ή πόσο καιρό θα διαρκέσει η διαδικασία.
Το ολλανδικό κράτος πούλησε τη συμμετοχή του στην ABN Amro σε ποσοστό κάτω του 50% νωρίτερα φέτος. Κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών από το 2015, όταν η τράπεζα επέστρεψε στις δημόσιες αγορές μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς.
Οι μετοχές της ABN Amro διαπραγματεύονταν με πτώση 2,2% στα 12,25 ευρώ (13,38 δολάρια) στις πρώτες συναλλαγές της Πέμπτης, περίπου 30% κάτω από την τιμή εισαγωγής τους το 2015.
Υπενθυμίζεται ότι η ABN Amro, ανακοίνωσε πρόσφατα τα οικονομικά αποτελέσματα. Κατέγραψε αύξηση 2% στα καθαρά κέρδη τριμήνου στα 759 εκατ. ευρώ (811 εκατ. δολάρια), έναντι 743 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει κέρδη 583 εκατ. ευρώ σε δημοσκόπηση που συνέταξε η εταιρεία.
«Η ζήτηση για πιστώσεις παραμένει καλή και τόσο τα ενυπόθηκα όσο και τα εταιρικά μας βιβλία δανείων αυξήθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Robert Swaak.
Ωστόσο, τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) του δανειστή, ένα βασικό μέτρο των κερδών από δάνεια μείον το κόστος καταθέσεων, ήταν 5% χαμηλότερα από το δεύτερο τρίμηνο και 6% χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς τα περιθώρια καταθέσεων μειώθηκαν λόγω της αύξησης των επιτοκίων στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, ανέφερε.
Τα NII της διαμορφώθηκαν σε 1,53 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 20% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Η τράπεζα περιόρισε επίσης το αναμενόμενο κόστος της για το 2023 σε ένα εύρος μεταξύ 5,1 και 5,2 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5,2 δισ. ευρώ.