THEPOWERGAME
Ιδιαίτερη βαρύτητα (εντός και εκτός συνόρων) δίνει η Eurobank στο μέτωπο της διαχείρισης ακινήτων. Αποτέλεσμα της πολιτικής της έως σήμερα είναι σε ετήσια βάση τα έσοδα από τη διαχείριση των ακινήτων της, μόνο από την Ελλάδα, να αφορούν μια τάξη μεγέθους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, για τον όμιλο το real estate δεν έχει εθνικά… όρια, όπως μαρτυρά το σχέδιο της τράπεζας για την «ανασύνταξη» ακινήτων που βρίσκονται πίσω από στεγαστικά δάνεια που έχει δώσει η Eurobank στη γειτονική Ρουμανία.
Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr, η διοίκηση της τράπεζας έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πώληση ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων ύψους 80 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία -χώρα που διατηρεί παρουσία η Eurobank- ανταποκρινόμενη στις επιταγές του DIS, ενός νόμου της χώρας που παρέχει διέξοδο σε καταχρεωμένα νοικοκυριά που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Το DIS είναι ένα νομικό πλαίσιο που ισχύει στη Ρουμανία και κάτω από τον όρο Datum Insolutimus δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες που χρωστάνε στεγαστικό δάνειο να εξοφλούν την απαίτηση του δανείου, παραδίδοντας οι ίδιοι το… κλειδί της οικίας τους, στις περιπτώσεις όπου η τιμή της αξίας του ακινήτου υπερβαίνει το κόστος του δανείου.
Μέσω αυτού του τρόπου, αλλά και μέσω πλειστηριασμών, η Eurobank έχει θέσει προς πώληση έναν αριθμό οικιστικών ακινήτων στη Ρουμανία, συνολικής αξίας 80 εκατ. ευρώ. Κάποια από αυτά έχουν περιέλθει στην τράπεζα οικειοθελώς από τους πρώην ιδιοκτήτες-δανειολήπτες (στο πλαίσιο του DIS) και κάποια άλλα, μέσω της ενεργούς διαχείρισης REOs (Real Estate Owned, ακίνητα που περιήλθαν στα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας έπειτα από ανεπιτυχή πώληση στο πλαίσιο πλειστηριασμού).
Χρόνια μετά την πώληση της (τότε) Grivalia Properties -μία κίνηση-ματ τα ύστερα χρόνια των ανακεφαλαιοποιήσεων των ελληνικών τραπεζών-, η Eurobank παραμένει ενεργός παίκτης στη διαχείριση ακινήτων και στο real estate, με κινήσεις που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον της αγοράς. Σε λίγες ημέρες, νωρίτερα από τα μέσα Δεκεμβρίου, η διοίκηση μεταφέρεται στο κτίριο Ομήρου και Σταδίου, γνωστό στους παλαιότερους από τα γραφεία της ασφαλιστικής Φοίνιξ. Σε απόσταση μια ανάσα από την Τράπεζα της Ελλάδος, πολύ κοντά στα κεντρικά των ανταγωνιστών της (Πειραιώς και Alpha Bank).
Λοξά απέναντι από τα καινούργια γραφεία διοίκησης, η Eurobank αγόρασε άλλο ένα ακίνητο-φιλέτο, που προσθέτει αξία στην ακίνητη περιουσία της. Το πρώην ακίνητο που στέγασε την Barclays και μετέπειτα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που, όπως έγραψε το powergame.gr στις 8 Νοεμβρίου, είναι το παλαιότερο κτίριο στην Αθήνα με δομημένο μπετόν. Ημερομηνία κατασκευής το 1907, πρωτοποριακό έμβλημα της περιόδου μπετόν που ερχόταν στην προπολεμική Αθήνα. Η εξαγορά του ακινήτου αυτού κόστισε στη Eurobank, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, το ποσό των 52 εκατ. ευρώ.
Εννοείται ότι η σχετικά πρόσφατη επένδυση στο κτιριακό συγκρότημα της Παπαστράτος στον Πειραιά έχει συμβάλει τα μέγιστα στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας στον χώρο των ακινήτων, στεγάζοντας παράλληλα εκεί πολλές νευραλγικές υπηρεσίες της και ενοικιάζοντας χώρο στην Alpha Bank και την Teleperformance.