THEPOWERGAME
Με τη ζήτηση να υπερκαλύπτει κατά 8,1 τελικά φορές την έκδοση για το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, η δημόσια εγγραφή που αφορά την πώληση του μισού και λίγο παραπάνω, της συμμετοχής του ΤΧΣ. Το Βιβλίο Προσφορών έκλεισε, σφραγίζοντας ένα επενδυτικό ενδιαφέρον ύψους 8 δισ. ευρώ, που θύμισε στην αγορά παλιές καλές εποχές, με το Ταμείο – όπως έγραψε σχετικά το powergame.gr – να προβαίνει σε αύξηση του προς διάθεση ποσοστού, κατά ένα επιπλέον ποσοστό 2%, με τη συνολική πώληση να αφορά στα 201.237.334 μετοχές.
Ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρουν την αφρόκρεμα των 10 μεγαλύτερων θεσμικών του εξωτερικού, που μπαίνουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής και οι οποίοι είναι οι Fidelity, Blackrock, Capital, Norgest (Νορβηγία), Lazard, Allianz, GIC (Σιγκαπούρης), Robecco (Ολλανδίας), RWC (HΠΑ) και Wellington.
Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το πρωί αύριο, με το Συμβούλιο του Ταμείου να έχει αργά το βράδι συνεδρίαση. Από πλευράς ΤΧΣ, θα επισημοποιηθούν οι όροι του placement και η τιμή διάθεσης στην οποία έκλεισε η δημόσια εγγραφή. Η τιμή έκλεισε στα 5,30 ευρώ και προσφορές κάτω από το επίπεδο αυτό δεν θα γίνουν δεκτές.
Στο μεταξύ, πολύ καλά πήγε η δημόσια εγγραφή και εντός ελληνικών συνόρων, με το αντίστοιχο Βιβλίο Προσφορών να προσελκύει ένα εντονότατο ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών και family ofices. Ανεπίσημες πληροφορίες θέλουν στη ελληνική αγορά, να σημειώνεται επίσης υπερκάλυψη, κατά περίπου τουλάχιστον φορές, με τα ποσά των εγγραφών να φθάνουν τα 450 εκατ. ευρώ.
Το βλέμμα τώρα πέφτει στην κατανομή των μετόχων, πόσοι θα είναι προερχόμενοι από το εξωτερικό (εδώ αναμένεται συνωστισμός) και πόσοι από την ελληνική αγορά, συν τα επιμέρους στοιχεία για τους ιδιώτες επενδυτές που δεν έχασαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν στην Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του powergame.gr, το ζητούμενο είναι η κατανομή των νέων μετοχών εντός του πλαισίου ενδιαφέροντος των θεσμικών επενδυτών:
- το ποσοστό των ξένων θεσμικών επενδυτών (που εκτιμάται ότι θα είναι σε πολύ μεγάλο επίπεδο, καθρεπτίζοντας ποιοτικά διεθνή funds με μακροχρόνιο ορίζοντα επένδυσης),
- το ποσοστό των Ελλήνων θεσμικών επενδυτών που θα απορροφήσουν επίσης ένα σημαντικό ποσοστό (αλλά χαμηλότερο συγκριτικό με τα κεφάλαια το εξωτερικού, κατά τη συνήθη πρακτική),
- η υποκατηγορία των family offices, που αποτελούν τη δική τους «διαπίστευση» στις προοπτικές της Εθνικής Τράπεζας, καθώς αντανακλούν την ψήφο εμπιστοσύνης βασικών επιχειρηματικών ομίλων της ελληνικής αγοράς
- οι ιδιώτες, που πέραν των καταθέσεών τους (η Εθνική έχει τις περισσότερες καταθέσεις στο σύστημα), θέλουν διακαώς να αποκτήσουν μετοχές της τράπεζας και συρρέουν σε χρηματιστηριακές και τραπεζικά καταστήματα «για μια θέση στην Εθνική».
Προς το παρόν, πάντως, στα γραφεία των συμβούλων διάθεσης επικρατεί «πυρετός» καταμέτρησης αιτήσεων -αυτό που θα αποτελέσει και τη βάση προσδιορισμού της μετέπειτα κατανομής των νέων μετόχων, η οποία θα ανακοινωθεί επισήμως προς τις χρηματιστηριακές Αρχές.
Οι νέοι μέτοχοι που θα διανθίσουν τη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας θα λάβουν μετοχές ανάλογα με το ποσό των εγγραφών τους, αλλά αναλογικά με το ποσοστό υπερκάλυψης, με αποτέλεσμα να λάβουν πολύ… λιγότερα απ’ όσα ζητούν. Εξ ου και αυτές τις μέρες υπήρξε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον απευθείας από το Χρηματιστήριο.