THEPOWERGAME
«Στον επόμενο τόνο», αρχίζει να γράφεται η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη του διαγωνισμού πώλησης μέρους της συμμετοχής του ΤΧΣ, η μερική αποεπένδυση του Ταμείου έχει ήδη προσελκύσει έναν μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Στους επίδοξους «μνηστήρες» συγκαταλέγονται γνωστά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, που μοιάζουν έτοιμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισημοποιήσουν το ενδιαφέρον τους για αγορά μετοχών από το προς διάθεση πακέτο του ΤΧΣ.
Σύμφωνα με τις επικρατέστερες ενδείξεις, η διαδικασία είναι πολύ πιθανόν να προκηρυχθεί την επόμενη εβδομάδα, ευθύς αμέσως εγκριθεί το Ενημερωτικό Δελτίο για το placement. Οι όροι θα αποσαφηνισθούν κατά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους του Ταμείου, με δεδομένη την πρόθεση ένα μέρος της πώλησης να ικανοποιήσει μικρούς επενδυτές. Θεωρητικά, το ΤΧΣ αναμένεται να ανακοινώσει την πώληση του 20% της συμμετοχής του στην Εθνική (αφήνοντας για την άνοιξη του 2024, το υπόλοιπο 20%). Δεν αποκλείεται όμως – και αυτό θα κριθεί με την παρουσία ή μη ενός cornerstone επενδυτή- το προς διάθεση ποσοστό να ανέλθει στο 25%.
Αν ληφθεί δεδομένο το 20% του διαγωνισμού πώλησης, ένα 5% προορίζεται για τους retail επενδυτές και ένα 15% για τους θεσμικούς, οι οποίοι ήδη συνωστίζονται με πάνω από 20 ενδιαφερόμενα funds. Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση cornerstone επενδυτή, ενός επενδυτή δηλαδή που θα διεκδικήσει το 4%- 5% του κεφαλαίου της Εθνικής, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλει 200-250 εκατομμύρια ευρώ.
Κύκλοι της αγοράς επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ζήτηση επενδυτών (20-30 funds λένε οι τελευταίες πληροφορίες), οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουν τα βήματα του διαγωνισμού πώλησης και να συμμετέχουν στη διαδικασία book building, από όπου και θα διαμορφωθεί η τιμή διάθεσης.
Ο συνωστισμός επενδυτών γύρω από την αποεπένδυση του Ταμείου από την Εθνική, δεν είναι ανεξάρτητος από την πορεία της Τράπεζας, η οποία όπως επικαιροποιήθηκε με τα στοιχεία του γ’ τριμήνου, «τρέχει» με πολύ θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η μεγάλη ζήτηση αναφορικά με το placement, δικαιολογείται πίσω από τις γραμμές του ισολογισμού: Ισχυρή κερδοφορία (αυξημένη κατά 16% στα 791 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο), υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια (CET1 17,9%) και απόδοση ιδίων κεφαλαίων (18% στο εννεάμηνο, 20,8% στο γ’ τρίμηνο), με την υψηλότερη παρουσία ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.
Επ’ αυτών μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, διευκρίνισε προς τους αναλυτές των χρηματοοικονομικών οίκων ότι το πλεόνασμα κεφαλαίων, που προήλθε από τη σημαντική ανάπτυξη της οργανικής κερδοφορίας και τη βελτίωση βασικών δεικτών, θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για:
α) τη συνέχιση με υψηλούς ρυθμούς της πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα
β) τη μερισματική πολιτική υψηλής απόδοσης εντός του 2024. Ήδη εξετάζεται η διανομή μερίσματος σε ποσοστό 20%-30% της κερδοφορίας του 2023
γ) το ενδεχόμενο επιβράβευσης των μετόχων με πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Την ίδια στιγμή, η Εθνική Τράπεζα κατέβασε πολύ χαμηλά για τα ελληνικά δεδομένα το δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, διαθέτοντας δείκτη NPE 3,6% – ο χαμηλότερος δείκτης σήμερα στην τραπεζική αγορά (με την αναταξινόμηση χαρτοφυλακίου 0,6 δισ. ευρώ σε HFS- Held For Sale).
Το ενήμερο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας ενισχύεται σημαντικά, κατά επιπλέον 0,6 δισ. ευρώ και με 2 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις (αύξηση 40%) στο τρίτο τρίμηνο. Σημαντική στην άνοδο της πιστωτικής επέκτασης είναι η συμβολή της εταιρικής χρηματοδότησης , προς μικρές επιχειρήσεις, αλλά και προς ναυτιλία, όπου έχει παραδοσιακά θέση η Εθνική – και άλλα έργα project finance.