THEPOWERGAME
Η ισπανική τράπεζα Santander σχεδιάζει να πουλήσει τοξικά περιουσιακά στοιχεία ακινήτων ονομαστικής αξίας έως 5 δισ. ευρώ (5,28 δισ. δολάρια), σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Cinco Dias που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Το χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων, το οποίο ονομάστηκε Talos II, περιλαμβάνει επισφαλή δάνεια, τα οποία υποστηρίζονται από ενυπόθηκες εξασφαλίσεις, όπως κατοικίες και εμπορικά ακίνητα, τα οποία ο δανειστής θα μπορούσε να καταλήξει να κατασχέσει ως συνέπεια των αθετήσεων.
Η Cinco Dias δεν ανέφερε την τιμή ή την πιθανή έκπτωση από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων, ενώ η Santander αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι ισπανικές τράπεζες ήταν πολύ δραστήριες στο παρελθόν στην απόσχιση περιουσιακών στοιχείων ακινήτων που ξίνισαν κατά την οικονομική ύφεση που ακολούθησε την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων της χώρας στα τέλη του 2007.
Οι τράπεζες επανασυσκευάζουν τώρα επιλεκτικά δάνεια σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν κάποια μετρητά από δάνεια που πιθανόν να καταστούν επισφαλή μετά την οικονομική επιβράδυνση και την πανδημία.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ισπανικές τράπεζες εξακολουθούσαν να κυμαίνονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του 3,56% τον Αύγουστο, πολύ κάτω από το ιστορικό υψηλό του 13,6% τον Δεκέμβριο του 2013.
Υπενθυμίζεται ότι στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Santander το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη και το Μεξικό συνέχισαν να ενισχύουν τα έσοδα και να αντισταθμίζουν την αύξηση των επιβαρύνσεων για ζημίες δανείων.
Σύμφωνα με το Reuters, η τράπεζα με έδρα τη Μαδρίτη είχε καθαρά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο, ξεπερνώντας την πρόβλεψη των αναλυτών για 2,79 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 6,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 11,2 δισ. ευρώ.
Η Santander, όπως και άλλες τράπεζες, έχει βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους της μετά τη μεγαλύτερη σειρά αυξήσεων επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έγινε ποτέ. Έχει επίσης οφέλη από τα υψηλότερα επιτόκια στο Μεξικό.
Οι καθαρές προβλέψεις για ζημίες δανείων ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ για το τρίμηνο, αυξημένες κατά περίπου 20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.