THEPOWERGAME
Ο κύβος για τη δεύτερη αποεπένδυση του ΤΧΣ -αμφότερες με πρωτοβουλία ιδιωτών επενδυτών- ερρίφθη. Η χθεσινή, σε τρία μέτωπα συμφωνία Alpha Bank – Unicredit, που αιφνιδίασε ευχάριστα το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κινητοποιεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να ξεκινήσει πρακτικά η διαδικασία: στόχος, να διαπιστωθεί το τυχόν ενδιαφέρον έτερου επενδυτή για το 9% της Alpha, οπότε, διαφορετικά, να προχωρήσει η πρόταση εξαγοράς ως έχει.
Λόγω του χαρακτήρα της συναλλαγής (ιδιωτική), η διαδικασία της Alpha μπορεί να τρέξει παράλληλα με της Εθνικής (μέσω κεφαλαιαγοράς).
Ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr αναφέρουν ότι συνεδρίασε χθες και μάλιστα …ώρες επί ωρών το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, προκειμένου να ελέγξει αν η προσφορά του ιταλικού ομίλου συνάδει με τη στρατηγική αποεπένδυσης. Αν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια, αν έχει όλες τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν το ζητούμενο, αν είναι σύμφωνη με το πλαίσιο. Και αφού τα μέλη του ΔΣ κυριολεκτικά… ξεσκόνισαν την πρόταση, ελέγχοντας σπιθαμή προς σπιθαμή, έλαβαν την απόφαση «προχωράμε».
Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει η διαδικασία πώλησης της συμμετοχής του Ταμείου στην Alpha, με πιθανότερο αγοραστή τη Unicredit, αν στην πορεία της διαδικασίας δεν εμφανισθεί άλλος πλειοδότης επενδυτής, όπως προβλέπει το ισχύον πλαίσιο. Μια διαδικασία που σηματοδοτεί τη δεύτερη, μετά τη Eurobank, αποεπένδυση του Ταμείου και η οποία -το σημαντικότερο- μπορεί να τρέξει παράλληλα με την προσφορά της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή η πρόταση για την Αlpha αφορά ιδιωτική συναλλαγή (τύπου merger & acquisition), ενώ της Εθνικής συναλλαγή μέσω κεφαλαιαγοράς με διαδικασία book building.
Στις επόμενες ημέρες αναλαμβάνει ο σύμβουλος διάθεσης
Επόμενο βήμα μετά το «πράσινο φως» για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας από το ΔΣ του Ταμείου είναι η ανάθεση της αξιολόγησης της πρότασης σε έναν σύμβουλο διάθεσης για το εύλογο της προσφοράς (fair market value).
Το Ταμείο θα θέσει υπόψη του υπουργού Οικονομίας ένα short list τριών ονομάτων από τη «δεξαμενή» 15 οίκων, που έχουν ήδη προεπιλεγεί από διαγωνισμό προηγούμενων μηνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σύμβουλος διάθεσης θα αναλάβει έργο μέσα στις επόμενες ημέρες -με κριτήριο την καλύτερη οικονομική προσφορά- ώστε στα μέσα Νοεμβρίου να περάσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο.
Θα είναι η περίοδος που ο σύμβουλος, έχοντας ολοκληρώσει την αξιολόγηση της πρότασης, θα υποβάλει σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, προκειμένου να δώσει την τελική έγκριση και να προχωρήσει το deal.
Εν τω μεταξύ, και παρά τη σχετική φημολογία που θέλει το προσφερόμενο τίμημα να αντιστοιχεί σε διάφορα ποσοστά premium επί της μετοχής της Alpha, τηρείται επισήμως «σιγή ιχθύος» για τους όρους, οι οποίοι δεσμεύονται από εμπιστευτικότητα. Η αποτίμηση θα αποκαλυφθεί μόνο εφόσον το επιθυμήσουν τα δύο μέρη της συμφωνίας ή το απαιτήσει κάποιο στάδιο της διαδικασίας ή κάποιος θεσμός (π.χ. Επ. Κεφαλαιαγοράς).
Άλλωστε, ήδη χθες η διαπραγμάτευση της μετοχής της Alpha πάγωσε στο ΧΑ, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως εποπτεύουσα Αρχή εκτιμά ότι πριν ανακοινωθεί το συγκεκριμένο πλαίσιο της πρότασης, μπορεί να υπάρξουν αναπάντεχες καταστάσεις. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η μετοχή θα επανέλθει σε καθεστώς διαπραγμάτευσης άμεσα.
Εθνική και Alpha, βίοι «αποεπένδυσης» παράλληλοι…
Πρόθεση της κυβέρνησης και των θεσμών, αλλά και της ίδιας της αγοράς, είναι η αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες να γίνει σύμφωνα με τον προγραμματισμό, χωρίς αναβολές. Ειδικά για την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, που παραμένει στο κάδρο των προτεραιοτήτων, τόσο λόγω σχεδιασμού, όσο και λόγω της μεγάλης συμμετοχής.
Η στρατηγική συμφωνία Alpha Unicredit δεν εμποδίζει -αντιθέτως δημιουργεί θετικό κλίμα σε όλη την αγορά- την πορεία αποεπένδυσης της Εθνικής, για την οποία ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα θέλει τη διαδικασία να ξεκινάει εντός του Νοεμβρίου.
Όπως έχουμε επισημάνει, το πιθανότερο είναι να διατεθεί ένα πακέτο 20% ή και 15%, με την πλειοψηφία των μετοχών να απορροφάται από θεσμικούς επενδυτές (π.χ. 15% ή 10%) και το υπόλοιπο (5%) να κατευθύνεται στο retail (ιδιώτες επενδυτές).
Πριν έρθουν οι αποφάσεις για τη συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία το ΤΧΣ ελέγχει το 27%, η αποεπένδυση Εθνικής και Alpha μπορούν ανεμπόδιστα να συμπλέουν, λόγω του διαφορετικού, όπως προαναφέρθηκε, μεταξύ τους χαρακτήρα.
Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία Alpha Bank – Unicredit -η οποία υπό την αίρεση των Αρχών αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2024- ανεβάζει τον πήχη ψηλά, ως προς το πρίσμα των επενδυτών που μια ελληνική τράπεζα μπορεί να προσελκύσει.
Κύκλοι της αγοράς διευκρίνιζαν χθες στο powergame.gr ότι από τη στιγμή που η πρόταση εξαγοράς του ιταλικού ομίλου είναι αμιγώς και απευθείας ιδιωτική -άρα δεν συνιστά προσφορά εκ μέρους του Δημοσίου- δεν περιορίζει, ούτε αφαιρεί ρευστότητα από πιθανές επόμενες συμφωνίες.
Το αντίθετο, μάλιστα, σχολίαζαν παράγοντες που παρακολουθούν τη διαδικασία, καθώς η συγκεκριμένη προσφορά, επειδή ακριβώς αφορά έναν μεγάλο τραπεζικό όμιλο και όχι ένα επενδυτικό fund, προσδίδει μια αύξουσα δυναμική για τα επόμενα deals στα οποία θα προχωρήσει το ΤΧΣ και μάλιστα αρκετά σύντομα.