THEPOWERGAME
Λίγα χρόνια πριν, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έλεγε συχνά πόσο μεγάλη σημασία θα είχε για όλη την αγορά και την οικονομία μια καλή είδηση. Ήταν πριν ξεκινήσει το υψηλό επιτοκιακό περιβάλλον, αλυσιδωτά στον πόλεμο της Ουκρανίας και την ενεργειακή κρίση.
Το 2023, σε συνέχεια μιας επίσης καλής χρονιάς για τον τραπεζικό τομέα και σε πείσμα των καιρών της Ευρωζώνης, με τα νέφη μιας επερχόμενης ύφεσης, το ΑΕΠ της χώρας και οι τράπεζές της είχαν μια αντίστροφη της τάσης θετική πορεία.
Μέσα στον Νοέμβριο, όπως όλα δείχνουν, εκτός άλλου απροόπτου (η συχνότητά τους είναι εμφανής σε διεθνές περιβάλλον, όχι μόνο ευρωπαϊκό), μια μεγάλη «ιδιωτικοποίηση» ξεκινά: ο λόγος για την απομάκρυνση της Εθνικής Τράπεζας από τον έλεγχο του Δημοσίου, αυτήν τη φορά λόγω της στήριξης που έλαβε στα χρόνια της ανακεφαλαιοποίησης λόγω οικονομικής κρίσης.
Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική, που εύλογο είναι ότι θα γίνει βήμα-βήμα, αφού αφορά μεγάλη συμμετοχή (40%) -τη μεγαλύτερη στο σύστημα- έχει την τύχη να γίνει σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον από πλευράς εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που είναι δηλωμένη η πρόθεση να ξεκινήσει ο διαγωνισμός πώλησης ενός πρώτου πακέτου 20% (15% για θεσμικούς επενδυτές και 5% για retail -ή έστω ένα15% με αναλογία 10% και 5%).
Η ψήφος εμπιστοσύνης της Standard&Poor’s την Παρασκευή, σε ένα γαϊτανάκι αναβαθμίσεων της χώρας στο επίπεδο του investment grade (έχουν προηγηθεί από τον Αύγουστο, Scope, DBRS, S&P, με αναβάθμιση δύο θέσεων από τη Moody’s, αν και ακόμη δεν έχει κατατάξει τη χώρα στο investment grade), δίνει το έναυσμα στην κυβέρνηση, το ΤΧΣ, τους συμβούλους διάθεσης της Εθνικής και τους ίδιους εν τέλει θεσμικούς επενδυτές να μπουν στον χορό της διεκδίκησης της συμμετοχής του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα.
Εξέλιξη αναμενόμενη για τον Νοέμβριο, σαφώς μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία, όπως έγραψε το powergame.gr, θα ανακοινωθούν έως τις 9 Νοεμβρίου (πιθανότατα στις 7/11), αντανακλώντας ένα ιστορικά υψηλό τρίτο τρίμηνο, με σημαντική επίτευξη στόχων σε οργανική κερδοφορία, έσοδα τόκων και άλλους δείκτες (αποτελεσματικότητας, κεφαλαιακής επάρκειας κ.λπ.).
Και όσο γνωστά και μεγάλα funds έρχονται σε επαφή με τον σύμβουλο διάθεσης της Εθνικής, που δεν είναι άλλος από την Goldman Sachs, τόσο το έδαφος προλειαίνεται για την έλευση «βαριών» ονομάτων επενδυτών για επενδύσεις στην Ελλάδα και το τραπεζικό σύστημα, πέραν άλλων νευραλγικών τομέων, με αφορμή την εξέλιξη της Παρασκευής.
Η αναβάθμιση της χώρας στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P, που είχε ήδη προεξοφληθεί από μεγάλους οίκους του εξωτερικού (Citi, JP Morgan), αναμένεται ότι θα δώσει ένα πολύ μεγάλο boost στην ελκυστικότητα των ελληνικών τραπεζών απέναντι στο appetite των ξένων funds. Και αυτό δεν θα είναι μόνο σημαντικά μετρήσιμο στην πορεία αποεπένδυσης του ΤΧΣ -που προφανώς δεν αφορά μόνο την Εθνική, αλλά και το 27% της Πειραιώς και το 9% της Alpha-, αλλά και στο επίπεδο των αποτιμήσεων και της επιλεξιμότητας των «μνηστήρων» σε όλο το τραπεζικό σύστημα.
Επίσης, όσο και τα φώτα να πέφτουν τώρα στην Εθνική, με την αγορά να περιμένει πότε θα ανάψει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η τμηματική πώληση, δεν σημαίνει ότι επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στις άλλες δύο τράπεζες της ομπρέλας του ΤΧΣ δεν θα θέσουν εαυτούς στη διάθεση του Ταμείου…