THEPOWERGAME
Με στόχο να ολοκληρωθεί η συναλλαγή εντός του 2024, ξεκίνησε ο διαγωνισμός «alphabet» για την πώληση του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων υπό εκκαθάριση τραπεζών, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του powergame.gr. Πωλητής είναι η PQH, η Ειδική Εταιρεία Διαχείρισης που λειτουργεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως Ενιαίος Εκκαθαριστής περίπου 20 τραπεζών.
Η πρόσκληση για τη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία ανοίγει για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές με Virtual Digital Room τη Δευτέρα, έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της PQH και αφορά τη σπονδυλωτή, παράλληλη και διακριτή πώληση ενός χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 4,8 δισ. ευρώ -ελαφρώς μικρότερο του αρχικού project Αριάδνη, το οποίο δυνητικά μπορεί να αγορασθεί από μία κοινοπραξία funds ή και από περισσότερες. Οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν ένα από τα τρία προς πώληση χαρτοφυλάκια ή φυσικά και τα τρία μαζί. Το πακέτο «alphabet» έχει κατά πλειοψηφία παλαιά δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, «τρέχουν» τρεις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την πώληση:
- Χαρτοφυλακίου λιανικής τραπεζικής λογιστικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ.
- Χαρτοφυλακίου επιχειρηματικής πίστης λογιστικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ.
- Χαρτοφυλακίου χωρίς εξασφαλίσεις λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ.
Στόχος της PQH είναι οι μη δεσμευτικές προσφορές να έχουν υποβληθεί έως τα τέλη του έτους, ώστε εντός του 2024 να υποβληθούν οι δεσμευτικοί φάκελοι και να υπογραφεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Όπως έγραψε νωρίτερα το powergame.gr, το «alphabet» είναι επί της ουσίας το γνωστό στην αγορά project Αριάδνη, που είχε επιχειρήσει να πωλήσει πέρυσι η PQH, αλλά ο διαγωνισμός κατέστη άγονος.
PQH: Σε τρία κομμάτια η πώληση «κόκκινων» δανείων
Τώρα, έναν χρόνο αργότερα, ο Ενιαίος Εκκαθαριστής επανέρχεται, στοχεύοντας σε μια δεύτερη επιχείρηση πώλησης, με νέα κωδική ονομασία. Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα του powergame.gr, το οποίο επιβεβαιώθηκε πλήρως, «πολύ σύντομα -ενδεχομένως και εντός της ημέρας- θα βγουν στη δημοσιότητα οι επίσημες ανακοινώσεις για την έναρξη του διαγωνισμού πώλησης, ισχύουν τα εξής:
- Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και οι όροι του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα της PQH.
- Οι διαδικασίες για την πώληση ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, με το άνοιγμα από Δευτέρα του DVR στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.
Σε ερώτημα του powergame.gr για το αν είναι ανησυχητικό το κλίμα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, απαντούν στωικά… crisis is the new normality.
Όσο και αν οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και το αυξημένο κόστος χρήματος επηρεάζουν μεγάλα deals, το βλέμμα των ξένων επενδυτών είναι στραμμένο στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου οι εξελίξεις, σε διάφορα μέτωπα, είναι ταχύτατες.
Εξάλλου, θετικά προς την κατεύθυνση αυτήν λειτουργούν οι αναβαθμίσεις και τα θετικά σχόλια ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες (με πρόσφατη τη Μoody’s, που ανέβασε το rating της χώρας κατά δύο βαθμίδες), αλλά και η η αναβάθμιση σε investment grade από την DBRS (με την ελπίδα την εικόνα να συμπληρώσουν οι S&P και η Fitch έως το τέλος του έτους).
Μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών του εξωτερικού προσελκύουν οι τιτλοποιήσεις/πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ελληνικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να υπάρξει έκδηλη συμμετοχή στον νέο διαγωνισμό πώλησης της PQH που αφορά “κόκκινα” δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ».
PQH: Ο πρώτος διαγωνισμός πώλησης «κόκκινων» δανείων κηρύχθηκε άγονος
Η προηγούμενη απόπειρα πώλησης έγινε το 2022, αλλά η διαγωνιστική διαδικασία κηρύχθηκε άγονη, καθώς δεν πληρούσε τις μίνιμουμ προϋποθέσεις που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος όσον αφορά το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος. Η τιμή που πρότειναν τα funds ήταν πολύ πιο κάτω από την ελάχιστη που είχε ορίσει o διαγωνισμός (reverse price).
Είχαν τότε υποβληθεί προσφορές από δύο κοινοπραξίες επενδυτών, στη μία μετείχε το πολυσυζητημένο στην ελληνική αγορά fund Ellington και στην άλλη πολλά δυνατά ονόματα του χώρου, όπως οι Bain, Fortress, Davidson Kempner, doValue.
Τα «βαρίδια» της PQH
H PQH ιδρύθηκε επτά χρόνια πριν, όταν το 2016 ανέλαβε να συμμαζέψει το χάος με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια μιας σειράς τραπεζών. Διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος να λειτουργεί ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι υπό εκκαθάριση στην ελληνική αγορά.
Έχει υπό τον έλεγχό της περίπου 20 πιστωτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση, συνολικών assets 9 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν κυρίως «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής τραπεζικής. Μεγάλο μερίδιο στο βαρύ «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή έχουν τα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (σε ποσοστό πάνω του 60%), του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Probank, της FBBank, της Proton και μιας σειράς συνεταιριστικών τραπεζών.