THEPOWERGAME
Εντείνονται οι φόβοι για νέες επισφάλειες λόγω κλιματικής κρίσης, με την τραπεζική αγορά να κάνει λόγο για ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων», αποκλειστικά λόγω των έκτακτων φαινομένων, σαν αυτά που καταγράφηκαν φέτος στη Ρόδο, τον Έβρο και τη Θεσσαλία.
Εξ ου και οι τράπεζες δρουν προληπτικά και προχωρούν σε συγκεκριμένα μέτρα στις πληγείσες περιοχές. Πλην όμως, το θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ τραπεζών, οι οποίες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη συχνότητα πλέον των έκτακτων συμβάντων, που αναπόφευκτα θέτουν εκτός πορείας μια σειρά από δάνεια, ιδιωτών και επιχειρήσεων.
Μόνο και μόνο στη Θεσσαλία η έκθεση των τραπεζών είναι περίπου 10 δισ. ευρώ σε δάνεια, εκ των οποίων οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις μιλάνε για πιθανά νέα «κόκκινα» της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, στα οποία έρχεται να προστεθεί το άλλο μισό δισ. ευρώ από τις πυρκαγιές της Ρόδου, συν ένας άλλος αριθμός από παράπλευρες απώλειες σε επιχειρήσεις, κυρίως, οι οποίες μπορεί να περάσουν σε ένα στάδιο δυσκολίας στην αποπληρωμή των δανείων (αν και πολλές εξ αυτών είχαν οι ίδιες προβεί σε ασφάλιση έναντι αυτών των καιρικών φαινομένων).
Μόνο η Θεσσαλία είχε ζημιά που κοστολογήθηκε γύρω στα 5-6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του ΑΕΠ, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, δείχνοντας τα προβλήματα σε υποδομές και τις αναγκαίες επιχορηγήσεις. Οι τράπεζες από την πρώτη ώρα προσπάθησαν να είναι στο πλευρό των πελατών τους, είτε είναι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είτε μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, είτε νοικοκυριά που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο -και τα οποία μέχρι τέλος του έτους είναι κάτω από ένα πέπλο προστασίας παγώματος δόσεων.
Επειδή μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ο χρόνος μετράει αντίστροφα, οι τράπεζες επαγρυπνούν και δεν εφησυχάζουν. Αν και δεν φοβούνται ότι η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου, συζητούν τις επιπτώσεις σε μια πιθανή νέα γενιά «κόκκινων δανείων», από την οπτική της συχνής και πολλαπλής επίπτωσης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Με την κλιματική αλλαγή να αριθμεί έναν από τους κινδύνους πρώτης γραμμής, τα επιτελεία των τραπεζών αρχίζουν και χτίζουν άμυνες, με ομάδες εργασίας να προσπαθούν να φτιάξουν το πλαίσιο. Άλλωστε, προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η επιταγή της ΕΚΤ και τα κλιματικά stress tests που θα γίνουν του χρόνου το καλοκαίρι για ευρωπαϊκές τράπεζες (τα πρώτα έγιναν Ιούλιο 2022) και τα οποία θα διεξαχθούν με βάση κλιματικά στοιχεία του 2023.
Ξένοι αναλυτές αναφέρουν ότι αν η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπισθεί επαρκώς, η πιθανότητα default σε νέα δάνεια θα βαίνει αυξανόμενη -μάλιστα, κάνουν λόγο για 8% αύξηση επισφαλειών έως το 2050 μόνο και μόνο εξ αυτού.
Τράπεζες: Η «πράσινη» ανάπτυξη οδηγεί σε καλύτερο κόστος δανεισμού
Στη λογική αυτήν, οι τράπεζες ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις-πελάτες τους να γίνουν πιο «πράσινες», να κάνουν τον κατάλληλο προγραμματισμό για τη μετάβαση σε βιώσιμη ανάπτυξη, να υιοθετήσουν κάθε αρχή του ESG έγκαιρα και σωστά. Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, θα μπορέσουν να τύχουν και καλύτερων όρων χρηματοδότησης, καθώς ήδη τα δάνεια προς «πράσινα» projects έχουν καλύτερο επιτόκιο.
Την ίδια στιγμή, φυλλομετρούν το χαρτοφυλάκιο δανείων στη Θεσσαλία και τις άλλες πληγείσες περιοχές, με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να συλλέγει στοιχεία ανά τραπεζικό όμιλο και ανά κατηγορία δανείου.
Να σημειωθεί εδώ ότι μόλις χθες η ΕΕΤ ανακοίνωσε μια θεσμική πρωτοβουλία, που αφορά τη βελτίωση της ESG επίδοσης των επιχειρήσεων πελατών των τραπεζών, μέσα από κοινά διατραπεζικά ερωτηματολόγια από τη διατραπεζική πλατφόρμα ESGr.