THEPOWERGAME
Τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανακοίνωσε η tbi bank. Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα μη ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας παρουσιάζουν καθαρά κέρδη ύψους 18,4 εκατ. ευρώ.
Η σχετική ανακοίνωση:
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι challenger τράπεζες βρίσκονται σε άνοδο- εφαρμόζοντας τη fintech νοοτροπία, παρέχουν στους πελάτες τους έξυπνες λύσεις. Την ίδια, όμως, στιγμή πολλές από αυτές αποτυγχάνουν να αποφέρουν σταθερά και βιώσιμα κέρδη. Από την άλλη πλευρά , στη Νοτιοανατολική Ευρώπη υπάρχει η tbi, μια μεγάλη challenger τράπεζα, η οποία όπως δείχνουν και τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2023 συνεχίζει να παρουσιάζει αξιοσημείωτες οικονομικές επιδόσεις.
Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα μη ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα της tbi bank για το πρώτο εξάμηνο του 2023 παρουσιάζουν καθαρά κέρδη ύψους 18,4 εκατ. ευρώ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους η tbi προχώρησε σε δυναμικές εμπορικές συνεργασίες, σε πολλούς νέους κλάδους, και είναι πλέον παρούσα σε περισσότερα από 21.000 σημεία πωλήσεων σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, οι οποίες είναι οι κύριες αγορές δραστηριοποίησής της. Το μεγάλο εύρος συνεργασιών της tbi την καθιστά έναν από τους ηγετικούς παίκτες στα πλάνα πληρωμών (payment plans) και στις τρεις χώρες. Επιπλέον, παρατηρούνται ισχυρές νέες επιδόσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 η tbi bank εξυπηρέτησε 1,1 εκατομμύρια αιτήσεις δανείων στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, διπλάσιες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Επιπλέον, το 70% των αιτήσεων για δάνεια λιανικής πραγματοποιήθηκαν μέσω ψηφιακών καναλιών αυτοεξυπηρέτησης (έναντι 48% το α’ εξάμηνο του 2022) συμβάλλοντας σημαντικά στα οικονομικά αποτελέσματα. Μέχρι τον Ιούνιο η τράπεζα εκταμίευσε σχεδόν 320.000 πλάνα πληρωμών ύψους 443 εκατ. ευρώ – 35% περισσότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.
Η tbi σημειώνει, επίσης, εντυπωσιακή αύξηση του συνολικού ενεργητικού της κατά 46% έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, φθάνοντας έτσι τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ (από 830 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022). Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο δανείων αυξήθηκε σε 915 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2023 (αύξηση 42% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο 2022).
Βάσει των θετικών οικονομικών επιδόσεων, τα έσοδα της tbi bank αυξήθηκαν κατά 28% σε 95 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στα λειτουργικά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2023 να φθάσουν τα 68 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το χαρτοφυλάκιο καταθέσεών της έφτασε τα 911 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2023, επιδεικνύοντας σταθερή αύξηση 55% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2022. Ο κύριος μοχλός ήταν το χαρτοφυλάκιο προθεσμιακών καταθέσεων λιανικής, όπου η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη· 61% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2022.
Η αύξηση των γενικών εξόδων της τράπεζας -κατά 25%- σε 46 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην επιταχυνόμενη αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου και στις επενδύσεις σε νέους επιχειρηματικούς κλάδους (neon solution) και νέες αγορές, όπως η ελληνική.
Στο τέλος της περιόδου η τράπεζα βρισκόταν σε ισχυρή και ασφαλή θέση τόσο από πλευράς ρευστότητας όσο και από πλευράς κεφαλαίων – σε ενοποιημένη βάση ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ήταν στο 389% (πολύ πάνω από το ελάχιστο εποπτικό όριο) και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) στο 21,5%. Η λειτουργία της tbi bank εμφανίζει μια αυξανόμενη πειθαρχία στη διαχείριση του κόστους (47,6% συντελεστής κόστους-εσόδων) και συνδυάζεται με την απόδοση του δανειακού χαρτοφυλακίου στο 21,4%, επιτρέποντας την απόδοση του ενεργητικού (ROA) και την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φτάνουν το 3,2% και το 19,2%, αντίστοιχα.
«Σε καιρούς που πολλές challenger τράπεζες αγωνίζονται να βρουν ένα λειτουργικό επιχειρηματικό μοντέλο, εμείς στην tbi συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε ότι μπορoύμε να καινοτομήσουμε και να είμαστε κερδοφόροι», λέει ο Petr Baron, CEO, tbi. «Η αφοσιωμένη ομάδα μας δεν σταματά να παρέχει τις καλύτερες στην κατηγορία λύσεις για τους πελάτες μας. Κοιτάζοντας προς το τέλος του 2023 θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ποιότητα των προϊόντων μας και να επεκτείνουμε το δίκτυο συνεργασιών μας στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία».