THEPOWERGAME
Ο ούριος άνεμος που πνέει στο τραπεζικό σύστημα, παρά τη διεθνή συγκυρία του υψηλού κόστους που μπλοκάρει νέα deals, αναμένεται να κυριαρχήσει και αυτήν την εβδομάδα σε ό,τι αφορά το σκηνικό αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σήμερα ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα που «τρέχει» η προσφορά της Eurobank για την επαναγορά του 1,4% της συμμετοχής της. Μιας μίνιμουμ συμμετοχής, που παρέμεινε στον έλεγχο του ΤΧΣ μετά την εξαγορά της Eurobank από τον Ινδό επενδυτή Prem Watsa σχεδόν μια δεκαετία πριν, όταν η Grivalia (που ήταν ήδη στον έλεγχο της Fairfax) ετοίμαζε τη συγχώνευσή της με την τράπεζα.
H ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας το 2014 και το σχέδιο αναδιάρθρωσής της επέτρεψε όχι μόνο να βγει τότε πρώτη από τις ελληνικές τράπεζες εκτός του πυλώνα της κρατικής στήριξης, αλλά να μπορέσει να ορθοποδήσει, να εξυγιανθεί και να θωρακισθεί κεφαλαιακά, απέναντι στις προκλήσεις που έρχονταν.
Μετά την έγκριση της γενικής συνέλευσης στις αρχές του καλοκαιριού, η διοίκηση υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Φωκίωνα Καραβία, υπέβαλε στις 22 Σεπτεμβρίου επίσημο αίτημα για την επαναγορά της ελάχιστης συμμετοχής της. Την προηγούμενη Δευτέρα το ΤΧΣ, όσο και η ίδια η τράπεζα, δημοσιοποίησαν με επίσημες ανακοινώσεις τους την έναρξη της διαδικασίας, που θα καταστήσει τη Eurobank απολύτως ανεξάρτητη από κάθε είδους κρατική συμμετοχή και παράλληλα θα σηματοδοτήσει την «επίσημη πρώτη» της απο-επένδυσης του Ταμείου απ’ όλες τις άλλες ελληνικές τράπεζες.
Η μετοχική ακτινογραφία του ΤΧΣ στον τραπεζικό τομέα
Ως γνωστόν, το ΤΧΣ διατηρεί το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών στην Εθνική Τράπεζα κατά 40%, εξ ου και έχει κριθεί ως πιο λογική η πρόθεση της τμηματικής πώλησης στη βάση του 20% συν 20%, το 27% στην Τράπεζα Πειραιώς και το 9% στην Alpha Bank. Τελευταία συναλλαγή του ΤΧΣ σε τράπεζα ήταν αυτή στη μη συστημική Attica Bank (κατά 72%) , η οποία δεν είναι συγκρίσιμη με των παραπάνω τραπεζών, λόγου του χρόνου και των λόγων που έγινε η στήριξη.
Οι μεν συστημικές στηρίχθηκαν κεφαλαιακά την περίοδο των ανακεφαλαιοποιήσεων μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η δε Attica ήταν ένα «κεφάλαιο» από μόνη της και αποσκοπούσε στη διάσωση μιας τράπεζας για να αποφευχθεί ένα ντόμινο αρνητικών και επικίνδυνων εξελίξεων.
Στο μέτωπο Eurobank ειδικότερα, λήγει την Παρασκευή η διάρκεια κατά την οποία τυχόν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, άλλοι πλην της ιδίας της τράπεζας, θα εκδηλώσουν την πρόθεσή τους να αποκτήσουν το 1,4% του ΤΧΣ. Προοπτική εξαιρετικά απίθανη, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, πλην όμως θεμιτή και υποχρεωτική, βάσει του πλαισίου της ανταγωνιστικής διαδικασίας της αποεπένδυσης του ταμείου.
Το όποιο ενδιαφέρον θα πρέπει να κατατεθεί επισήμως στον σύμβουλο του ΤΧΣ, που είναι η UBS, το αργότερο έως τις 17:30 την Παρασκευή και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν είτε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είτε το αργότερο 2 ώρες πριν από την έναρξη του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου.
Το conditional SPA, η τιμή και ο σκοπός της επαναγοράς
Η τιμή στην οποία θα γίνει η επαναγορά του 1,4% ορίστηκε σε 1,80 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε premium 18%, δημιουργώντας υψηλά στάνταρ για το επίπεδο απο-επένδυσης, χωρίς φυσικά να αποτελεί «δεσμευτικό προηγούμενο» για τα επόμενα βήματα.
Το 1,80 ευρώ αγγίζει τη λογιστική αξία της τράπεζας και είναι στο ανώτατο εύρος που είχε εγκρίνει η γενική συνέλευση (έως 1,90 ευρώ). Όλη η πορεία της επαναγοράς περιλαμβάνεται στη σύμβαση αγοράς μετοχών υπό όρους (ConditionalSPA) που υπέγραψε στις 25 Σεπτεμβρίου η Eurobank. Από πλευράς της η τράπεζα μετά την επαναγορά των 52.080.673 μετοχών της, έχει -σύμφωνα με την έγκριση της γενικής συνέλευσης- δύο επιλογές:
- να τις διαθέσει στο προσωπικό και τα στελέχη της,
- να τις διαγράψει μειώνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ευθύς αμέσως μόλις κλείσει το παράθυρο εκδήλωσης τυχόν ενδιαφέροντος άλλου επενδυτή, ξεκινούν οι διαδικασίες για να περάσουν οι μετοχές αυτές στην τράπεζα, κάτι που δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 3-4 ημέρες.
Έρχεται χειμώνας «καυτός»
Όσο για τον υπόλοιπο Οκτώβριο, οι εξελίξεις αναμένονται «καυτές» και για τα άλλα μέτωπα, καθώς κινητικότητα φαίνεται να εκδηλώνεται τόσο πέριξ της Alpha Bank -ίσως να είναι και το επόμενο βήμα στην αποεπένδυση του ΤΧΣ, με δεδομένο το ήδη ενεργό μεγαλομετόχων της για ενίσχυση συμμετοχής τους-, όσο και πέριξ της Εθνικής, την οποία φλερτάρουν για τις αποδόσεις της ξένα funds. Προφανώς, οι διαδικασίες και οι ζυμώσεις αυτές θα επαναφέρουν στο προσκήνιο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο είχε εκδηλωθεί ατύπως πριν από πολύ καιρό.
Οι μήνες που έρχονται αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των συστημικών τραπεζών.