THEPOWERGAME
Μία μάλλον καλή εικόνα παρουσιάζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα όσον αφορά την εμπειρία των ανώτερων διοικητικών στελεχών σε θέματα τεχνολογίας. Περισσότερα από ένα στα δέκα στελέχη διοίκησης (11%) των ελληνικών τραπεζών διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στον κρίσιμο τομέα της τεχνολογίας.
Η επίδοση αυτή τοποθετεί την Ελλάδα στο μέσον της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την τεχνολογική εμπειρία, που διαθέτουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, καθώς, σε διεθνές επίπεδο, τα τραπεζικά στελέχη εξακολουθούν να στερούνται τεχνολογικού υπόβαθρου. Οι διοικήσεις των τραπεζών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Ιρλανδία και ΗΠΑ είναι αυτές με το υψηλότερο ποσοστά στελεχών με τεχνολογική εμπειρία.
Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερα ένα στα τέσσερα στελέχη (26%), που βρίσκονται στο τιμόνι τραπεζών, έχουν την απαραίτητη τεχνολογική εμπειρία. Το αντίστοιχο ποσοστό σε Φιλανδία και Ιρλανδία είναι στο 23%, ενώ στις ΗΠΑ φτάνει το 19%.
Στον αντίποδα, χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία, καθώς και σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Ιταλίας.
Παγκοσμίως, -κατά μέσο όρο- μόλις το 10% των ανώτερων διοικητικών στελεχών των κορυφαίων τραπεζών έχει επαγγελματική εμπειρία σε θέματα τεχνολογίας, ενώ μία στις τρεις τράπεζες (33%) δεν διαθέτει κανένα μέλος Δ.Σ. με τεχνολογική εμπειρία. Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, ειδικά σε μια χρονική συγκυρία, όπου οι τράπεζες καλούνται να κινηθούν σε ένα απόλυτα ψηφιακό περιβάλλον, αν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Έλλειψη εμπειρίας
Σύμφωνα με μελέτη της Accenture, παρά τη σημαντική αύξηση στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται διαχρονικά έλλειψη τεχνολογικής εμπειρίας και ψηφιακής ευχέρειας στα διοικητικά συμβούλια των κορυφαίων τραπεζών του κόσμου.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι, ενώ οι τράπεζες αυξάνουν τις τεχνολογικές τους επενδύσεις, για να συμβαδίσουν με τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων στερούνται σχετικής γνώσης. Οι συντάκτες προτείνουν ότι -τουλάχιστον- το 25% των στελεχών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών θα πρέπει να έχουν τεχνολογική εμπειρία.
Γεγονός είναι πάντως ότι την τελευταία πενταετία, η εικόνα βελτιώνεται: ο αριθμός των τραπεζών, στο διοικητικό συμβούλιο των οποίων υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος με επαγγελματική τεχνολογική εμπειρία, έχει αυξηθεί κατά 10% τα τελευταία πέντε χρόνια, από 57% σε 67%. Στο μεταξύ, ενώ οι γυναίκες αποτελούσαν μόνο το 19% των στελεχών με τεχνολογική εμπειρία πριν από πέντε χρόνια, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά σήμερα, αγγίζοντας το 33%.
«Μεγάλο μέρος των αλλαγών που επέφερε η πανδημία οδήγησε σε μια απότομη στροφή των τραπεζών σε περισσότερα ψηφιακά σημεία επαφής, απαιτώντας γρήγορες τεχνολογικές επενδύσεις», σχολιάζει σχετικά ο Αντιπρόεδρος της Accenture στην Ελλάδα, κ. Λάμπρος Τσόλκας. «Οι τράπεζες που επιταχύνουν την υιοθέτηση του cloud για να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα στις αλλαγές, θα επωφεληθούν σημαντικά από ένα έμπειρο τεχνολογικά διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα μπορεί να διασφαλίσει ότι οι τεχνολογικές επενδύσεις είναι συμβατές με όλα τα τμήματα της τράπεζας» προσθέτει ο ίδιος.