THEPOWERGAME
Όταν υπάρχουν άλλοι ανοιχτοί δρόμοι, δεν υπάρχει νόημα για κάποιον να ακολουθεί τον δρόμο που είναι μποτιλιαρισμένος. Ακριβώς το ίδιο ισχύει σήμερα για τους καταθέτες που επιμένουν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στις αμελητέες αποδόσεις του παραδοσιακού ταμιευτηρίου, αντί να διερευνήσουν τις άλλες επιλογές που προσφέρουν οι τράπεζες, το Δημόσιο, οι εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης πλούτου που διαθέτουν τα προϊόντα μεγάλων, διεθνώς αναγνωρισμένων επενδυτικών οίκων. Οι τελευταίες, μάλιστα, βρίσκονται πίσω από την άνθιση μιας νέας επενδυτικής επιλογής, ακόμη και για καταθέτες των 1.000 ευρώ: τα ETFs διαχείρισης διαθεσίμων.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα (Exchange Traded Funds) που προσομοιάζουν με τα Αμοιβαία Κεφάλαια, αλλά είναι διαπραγματεύσιμα σε διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματιστήρια και δίνουν αποδόσεις (σ.σ. τα διαχείρισης διαθεσίμων) που κινούνται στα επίπεδα του επιτοκίου Euribor, χονδρικά στο 3,75%. Πρόκειται για αποδόσεις υψηλότερες από τις προθεσμιακές καταθέσεις ακόμη και του εξωτερικού και κοντά στην απόδοση (3,8%) του ετήσιου εντόκου γραμματίου του Ελληνικού Δημοσίου που εκδόθηκε πρόσφατα.
Τα ETFs προκύπτουν από «καλάθι» τοποθετήσεων σε καταθετικού τύπου προϊόντα, κατά βάση καταθέσεις προθεσμίας, repos και έντοκα γραμμάτια. Ο πελάτης της λιανικής (και προφανώς οι πελάτες του private banking) μπορούν να αγοράσουν τα ETF Money Market απευθείας από το χρηματιστήριο που είναι εισηγμένα, όπως θα αγόραζαν μία μετοχή. Και κατά τον ίδιο τρόπο, μπορούν να τα ρευστοποιήσουν όποτε θέλουν, χωρίς να έχουν προμήθεια εξόδου όπως συμβαίνει με τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων και χωρίς να περιμένουν να δουν τα λεφτά στον λογαριασμό τους κάποιες ημέρες μετά τη συναλλαγή λόγω εκκαθάρισης.
Όπως αναφέρει στα «Παραπολιτικά» ο κ. Χρήστος Αλωνιστιώτης, Senior Portfolio Manager της XSpot Wealth, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη υβριδική (σ.σ. όχι μόνο με φυσική παρουσία συμβούλων, αλλά και με χρήση της τεχνολογίας για συναλλαγές) εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών κεφαλαίων, τα money market ETFs είναι προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων, με ενεργητικό δεκάδες δισεκατομμύρια, θεματοφύλακες και διαχειριστές από τους κορυφαίους του πλανήτη.
Σε ένα τέτοιο προϊόν ο καταθέτης αποκτά το πλεονέκτημα και της διασποράς αλλά και της υψηλής απόδοσης, την οποία λαμβάνει αναλογικά κάθε μέρα στον λογαριασμό του. Φυσικά, όσο τα επιτόκια αλλάζουν, αλλάζουν μαζί και οι αποδόσεις του συγκεκριμένου προϊόντος, που σημαίνει ότι ο επενδυτής δεν βρίσκεται να είναι εγκλωβισμένος σε χαμηλότερα επιτόκια (όπως συμβαίνει σε μια κλειστή προθεσμιακή κατάθεση που έγινε σε χρόνο που τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα). Αντιθέτως, στην παρούσα φάση που τα επιτόκια είναι υψηλά, ο επενδυτής μπορεί να αποκομίσει υψηλές αποδόσεις.
Επιλέγοντας ETFs διαχείρισης διαθεσίμων, ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό επιθυμεί, καθώς δεν υπάρχει κατώτερο ποσό συμμετοχής, ενώ η ρευστότητα του προϊόντος είναι καθημερινή και ως εκ τούτου, ένας καταθέτης έχει πρόσβαση σε ρευστότητα ανά πάσα στιγμή.
Η περίπτωση των ETFs διαχείρισης διαθεσίμων αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς, καθώς ακόμα και τα έξοδα διαχείρισης των προϊόντων αυτών είναι ελάχιστα (δεν έχουν προμήθειες εισόδου/εξόδου ή υπεραπόδοσης, παρά μόνο προμήθεια συναλλαγής κατά την αγορά της «μετοχής» του ETF στο χρηματιστήριο). Επιπρόσθετα, οι αποδόσεις τους είναι αφορολόγητες.
Σημειώνεται ότι σήμερα στην Ελλάδα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος ανέρχεται σε 1,50% έναντι 2,83% που είναι το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο που λαμβάνουν οι καταθέτες στην ευρωζώνη.