THEPOWERGAME
Όπως έγινε γνωστό, ο διεθνής πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η Attica Bank.
Συγκεκριμένα, η Attica Bank αναβαθμίστηκε από τη Moody’s σε «B3» από «Caa1». Όπως αναφέρει ο οίκος αξιόλογησης στην αιτιολογία του, η αναβάθμιση της Attica Bank αντικατοπτρίζει την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας τον Απρίλιο του 2023 με την άντληση 473 εκατ. ευρώ μετά το deal με τη Thrivest, αλλά και τις προσπάθειες της CEO, Ελένης Βρεττού, για την αναδιάρθρωση της τράπεζας και την υλοποίηση ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου για την εξυγίανση του ισολογισμού και τη λειτουργία της με πιο σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης.
Ο pro-forma CET1 και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) της τράπεζας ήταν 13,4% και 17,8% αντίστοιχα τον Μάρτιο του 2023, ενσωματώνοντας την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Πάντως, η Moody’s επισημαίνει τον υψηλό δείκτη NPEs (66% των ακαθάριστων δανείων) στον ισολογισμό της από τον Μάρτιο του 2023 και το αδύναμο προφίλ κερδών, αν και σταδιακά βελτιώνεται, με έσοδα προ προβλέψεων περίπου 0,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με ζημίες στο παρελθόν. Στα θετικά συγκαταλέγεται το deal της Attica Bank για πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων τιτλοποιημένων ομολογιών «Astir I», ύψους 312 εκατ. ευρώ. Αυτό εκτιμά ο οίκος ότι θα μειώσει πιθανότατα το pro-forma απόθεμα NPEs σε περίπου 2 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2023. Επιπλέον, όπως αναφέρει η Moody’s, η Attica Bank σχεδιάζει να ξεφορτωθεί πιο προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και να επιτύχει έναν δείκτη NPE πιο κοντά στο 35% μέχρι το τέλος του 2025, ενώ σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει τον πολυαναμενόμενο «Ηρακλή 3», ο δείκτης θα μπορούσε ενδεχομένως να μειωθεί περαιτέρω, σε μονοψήφιο αριθμό.
Επιπλέον, γίνεται αναφορά στη δυνατότητα συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα για τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης και υγιέστερης τράπεζας μεσαίου μεγέθους στην αγορά, κάτι που η Moody’s τονίζει ότι έδρασε θετικά στην αξιολόγησή της.
Άλλωστε, στρατηγική των νέων μετόχων της Attica Bank, της Thrivest Holdings, είναι η δημιουργία του 5ου πυλώνα του τραπεζικού συστήματος μέσα από τη συνένωσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα -η οποία επίσης αναβαθμίστηκε από τη Moody’s-, με στόχο να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά, να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Η αγορά διακρίνει τις σημαντικές προοπτικές της στρατηγικής της Thrivest Holdings, όπως άλλωστε τεκμηριώνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ περί στήριξης του 5ου πυλώνα του τραπεζικού συστήματος και περί τόνωσης του ανταγωνισμού στην αγορά, με στόχο την επέκταση των χορηγήσεων -αλλά και από τις ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων «Ηρακλής», την επέκταση του οποίου διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτό διότι η έγκρισή του θα επιτρέψει την εξυγίανση των ισολογισμών και των μικρότερων τραπεζών, όπως συνέβη και με τις συστημικές τράπεζες στο παρελθόν, ανοίγοντας τον δρόμο της ανάπτυξης για τις ίδιες.