THEPOWERGAME
«Έρχονται για να μείνουν». Αυτή είναι η πρόθεση και ο σκοπός των ξένων επενδυτών που «φλερτάρουν» με τις ελληνικές τράπεζες διεκδικώντας να παίξουν ενεργό ρόλο στο πλαίσιο της αποχώρησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό τους κεφάλαιο.
Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τον τραπεζικό τομέα δεν είναι μόνο ένα σημαντικό ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες. Είναι ταυτόχρονα ένα παράθυρο ευκαιρίας για να τοποθετηθούν και με σωστές αποτιμήσεις, διάφορα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, που θέλουν να «παίξουν» θεσμικά την Ελλάδα. Και λέγοντας να παίξουν, δεν εννοούμε κερδοσκοπικά και βραχυπρόθεσμα, αλλά με μια διάθεση πιο μακροπρόθεσμης επένδυσης που φυσικά θα τους αποφέρει κέρδη, αλλά σε ένα πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής που λαμβάνει υπ’ όψιν της ένα σύνολο παραγόντων.
Έτσι περιγράφουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου το κλίμα που διαμορφώνεται με την προσέγγιση που επιχειρούν γνωστά brands του εξωτερικού και κάπως αντίστοιχα είναι τα μηνύματα που δέχεται η αγορά, αλλά και το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα έχει το ρόλο μαέστρου, συντονίζοντας και οργανώνοντας με διαφάνεια όλη την πορεία αποεπένδυσης, βήμα – βήμα, μικρή ή μεγάλη.
Σε μια συγκυρία με πολλές ιδιαιτερότητες, κατ’ αρχήν:
1. με το κόστος χρηματοδότησης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ να απειλεί τα «καλώς καμωμένα» στις τράπεζες με τους υψηλούς στόχους πιστωτικής επέκτασης και τα πολλαπλά έσοδα από την αύξηση από τόκους, τα οποία ευλόγως, αναθεωρούνται– αν και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι το κόστος αυτό έχει προεξοφληθεί και η επίπτωση θα είναι εντός ελέγχου
2. με το Χρηματιστήριο να παρουσιάζει ισχυρή μεταβλητότητα αγγίζοντας τα χαμηλά του Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας την τάση ρευστοποίησης και την υπερίσχυση των πωλητών μετά την ανακοίνωση μιας είδησης – buythe rumoursell the news- αλλά ταυτόχρονα,
3. με την πολύ σημαντική για τη χώρα είδηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS αρχικά, που άνοιξε το διάλογο του investment grade στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και την έκπληξη χθες από τη Moody’s, που ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, όχι μία, αλλά δύο βαθμίδες, ώστε να απομένει ένα μόνο σκαλοπάτι από το δικό της investmentrating. Η σκυτάλη τώρα πάει στους άλλους δύο top οίκους να δώσουν τις δικές τους αξιολογήσεις, με πρώτη την S&P στις 20 Οκτωβρίου και την Fitch να ακολουθεί στις 2 Δεκεμβρίου.
4. με το συνεχές, αν και προς το παρόν άτυπο, ενδιαφέρον που εκδηλώνουν με διάφορους τρόπους ξένα funds προς το ΤΧΣ και τα οποία σύντομα θα κληθούν να επισημοποιήσουν τις προθέσεις τους, ευθύς αμέσως το ίδιο το ΤΧΣ ξεκινήσει τον διαγωνισμό πώλησης των συμμετοχών του (Εθνική και Πειραιώς τα δύο μεγάλα projectsμε 40% και 27% αντίστοιχα). Σύμβουλος στην στρατηγική αποεπένδυσης η Rothschild ίσως προκρίνει την τμηματική πώληση ης Εθνικής – 20% και 20%, αλλά όλα θα καθορισθούν από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και τη διάθεση των αγοραστών… συμπεριλαμβανομένων και των πιθανών αυτόκλητων προσφορών.
5. με το αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον σημερινών μετόχων των τραπεζών, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Alpha Bank στην οποία οι μεγαλομέτοχοί της φαίνεται να επιδιώξουν πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικώντας το 9% του ΤΧΣ. Υπενθυμίζουμε το ενεργές ενδιαφέρον που φαίνεται να επιδεικνύει ο Oλλανδός Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh για αύξηση της συμμετοχής του, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην Τράπεζα, αλλά και τη σταθερή στάση του Τζ. Πόλσεν ο οποίος -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- παραμένει μεγάλος μέτοχος στην Τράπεζα, πιστεύοντας στις προοπτικές της.
6. με την πολύ σύντομα πρώτη, αμιγώς αυτόνομη και εντελώς «εκτός κάδρου κρατικής συμμετοχής» Eurobank η οποία τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να βγάλει το πόρισμα του Διοικητικού της Συμβουλίου για την προσφορά επαναγοράς του 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ, ικανοποιώντας και τον μεγαλομέτοχό της Prem Watsa για τις προοπτικές της Τράπεζας που στήριξε σε δύσκολους καιρούς.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες σκιαγραφούν το τοπίο στις τράπεζες σήμερα, από την πλευρά που το εξετάζουν οι ξένοι επενδυτές. Αυτοί που είναι προ των πυλών να φέρουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα, με θεσμικού χαρακτήρα και στρατηγική, τοποθετήσεις στις ελληνικές τράπεζες. Αυτά τα funds που ο ορίζοντας της συμμετοχής της ελληνικής οικονομίας στις ανεπτυγμένες αγορές έχει ήδη αρχίσει να προσελκύει.