THEPOWERGAME
Με νέες πωλήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων θα τρέξουν από το φθινόπωρο οι τράπεζες την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση του δείκτη NPE σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα από το 5,9%, που αποτελεί σήμερα τον μέσο όρο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Το υψηλό κόστος χρήματος που πυροδότησε το άλμα της αύξησης των επιτοκίων, από το -0,50% στο 3,50% μέσα σε έναν χρόνο, κατέστησε πιο ακριβές και κατ’ επέκταση πιο δυσχερείς τις προσπάθειες περαιτέρω εξυγίανσης μέσα από τιτλοποιήσεις ή πωλήσεις, αλλά οι προσδοκίες για σταδιακό φρένο στη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων διευκολύνει τις αποφάσεις για νέα deals προς την κατεύθυνση αυτήν.
Στις τράπεζες επικρατεί έντονη κινητικότητα στον χώρο αυτόν, με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να υιοθετούν αντίστοιχη τάση. Σύμφωνα με τις ενημερώσεις προς τους αναλυτές, μικρές και μεγάλες ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν μετ’ επιτάσεως να προβούν άμεσα σε πωλήσεις «κόκκινων» δανειακών χαρτοφυλακίων, στοχεύοντας σε σαφή περιορισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, που για το σύνολο της αγοράς εκτιμώνται σε περίπου 13 δισ. ευρώ.
Μόνο οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν ακόμη προς διαχείριση σχεδόν 9 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια στους ισολογισμούς τους, που κατ’ επέκταση διαμορφώνουν αντίστοιχα τα ποσοστά NPΕ:
- 2,2 δισ. ευρώ η Eurobank, με ποσοστό 5,2%.
- 2 δισ. ευρώ η Πειραιώς με ποσοστό 5,5%.
- 1,7 δισ. ευρώ η Εθνική με ποσοστό 5,3%.
- 3 δισ. ευρώ η Alpha με ποσοστό 7,6%.
Ο ρόλος των funds
Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις προθέσεις και τις εξελίξεις των μεγάλων, αλλά και των μικρότερων τραπεζών προς την κατεύθυνση αυτήν, τα γνωστά μεγάλα επενδυτικά funds (Bain, Fortress, Bracebridge Capital, Lone Star, Carval) που επενδύουν σε τέτοιου είδους χαρτοφυλάκια.
Κάθε χαρτοφυλάκιο, ανάλογα με τα ρίσκα του και την τιμολόγησή του (η οποία επιτείνεται όσο αυξάνονται τα επιτόκια), έχει το κοινό του. Μπορεί να αφορά σύσσωμη την αγορά των συγκεκριμένων funds, αλλά μπορεί να προσελκύσει και διαφορετικούς αποδέκτες, ανάλογα με το πακέτο δανείων που εμπεριέχει, αν συνοδεύεται με εξασφαλίσεις ή όχι, αν είναι μείγμα δανείων ή μόνο μιας κατηγορίας κ.λπ.
Οι πωλήσεις δανείων θα αποτελέσουν την κυρίαρχη τάση τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της «επιχείρησης κόκκινων δανείων», που έχουν σκοπό να φέρουν εις πέρας οι τράπεζες, αλλά και οι servicers (οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορούν να προχωρήσουν σε διαγραφές στις περιπτώσεις που ταιριάζει). Το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες συμφωνίες με funds, ειδικά όσο εγκαθίσταται η άποψη ότι ο κύκλος ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων φτάνει στο τέλος του.
Ο χορός που άνοιξε η Alpha και οι σκέψεις για τον νέο Ηρακλή
«Πρεμιέρα» στα νέα deals έκανε χθες η Αlpha Bank, ανακοινώνοντας τη συμφωνία με τη Hoist Finance, η οποία στο πλαίσιο του project Cell θα αγοράσει πακέτο μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων 1,5 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής αυτής, που θα ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η Alpha στοχεύει σε μείωση του ΝPE κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 7,4%.
Τη λογική των πωλήσεων δανείων επεξεργάζονται και οι υπόλοιπες τράπεζες, φυσικά και οι μικρότερες, όπως η Attica Bank, που έχει επιτακτικό θέμα μείωσης «κόκκινων» δανείων, με δείκτη NPE 66%, καθώς και η Παγκρήτια. Οι διαβουλεύσεις για το τι θα πωληθεί και σε ποιον, με επιμέρους πακέτα συναλλαγών, είναι σε εξέλιξη.
Όμως την ίδια στιγμή οι τράπεζες τηρούν και μια στάση αναμονής, για να δουν τι πακέτα και τι τιτλοποιήσεις θα εντάξουν στο νέο σχήμα Ηρακλής, που επεξεργάζεται με λίγο διαφορετικούς όρους το οικονομικό επιτελείο. Οι τιτλοποιήσεις έχουν κι αυτές το δικό τους υψηλό τίμημα, όπως και οι προμήθειες που θα πρέπει να πληρωθούν σε εγγυήσεις. Από την άλλη πλευρά, το ποσό των εγγυήσεων που έχουν απομείνει στο σχέδιο του προγράμματος είναι μόλις 3,5 δισ. ευρώ και σίγουρα δεν επαρκούν για όλα τα «κόκκινα» δάνεια που υπάρχουν σε μικρές ή συνεταιριστικές τράπεζες.
Όσο δε για τη σειρά και την προτεραιότητα των εκκρεμοτήτων, είναι κι αυτή δεδομένη (Frontier II, Sunrise III, Solar).