THEPOWERGAME
Επαφές με τον Επόπτη τους, τον SSM θα έχουν αυτές τις ημέρες οι τράπεζες, στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος για την αποστολή των επίσημων στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Μεταξύ άλλων, οι τράπεζες πρέπει να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα του 2020, μέχρι τέλος της εβδομάδος.
Πέραν των σταθερών πλέον και προγραμματισμένων statements που αφορούν την πορεία των κόκκινων δανείων και που με περιοδικότητα στέλνουν στον SSM οι ελληνικές τράπεζες, έχουν έτοιμες οι λίστες με τα επιμέρους στοιχεία επί των οποίων δίνουν εξετάσεις στο πλαίσιο των νέων stress tests.
Μία διαδικασία τεστ αντοχής υπό ακραία σενάρια, την οποία έχουν στο παρελθόν και σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες βιώσει οι τράπεζες της χώρας, τότε που οδηγήθηκαν στις γνωστές ανακεφαλαιοποιήσεις.
Stress tests: Η φετινή διαδικασία
Η φετινή διαδικασία των stress tests που τυπικά ξεκίνησε τον Ιανουάριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου, με την επίσημη και ταυτόχρονη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακολουθεί τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ίδια η αρχή το Νοέμβριο του 2020.
Στο πλαίσιο αυτό, αρχές Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των επίσημων στοιχείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με βάσει τα οποία, ο εγχώριος τραπεζικός τομέας θα δίνει πληροφορίες για την κεφαλαιακή του επάρκεια, το ύψος των εποπτικών του κεφαλαίων και το αντίστοιχο κεφαλαιακό μαξιλάρι, τις κινήσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί και την πορεία των δανείων του, με τις τελευταίες ενημερώσεις για τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα. Ειδικά αυτό το τελευταίο, μπορεί να μην απαιτείται άμεσα στο πλαίσιο των stress tests, λαμβάνεται όμως, σοβαρά υπ’ όψιν.
Τράπεζες: Κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης
Ήδη, οι τράπεζες της χώρας λαμβάνουν τα μέτρα τους για να μην έχουν …συνέπειες, μετά την ολοκλήρωση των stress tests στο τέλος Ιουλίου. Γνωρίζοντας από μόνες τους τι οφείλουν να κάνουν, σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο, έχουν ήδη προνοήσει. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται όλες οι κινήσεις που στοχεύουν σε κεφαλαιακή ενίσχυση (από ρευστότητα δεν υπάρχει πρόβλημα- το αντίθετο), είτε αυτή είναι προς την κατεύθυνση μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, είτε προς την κατεύθυνση μιας έκδοσης ομολόγων τα κατηγορίας Tier II, πώληση στοιχείων ενεργητικού με κέρδος σε σχέση με αυτά που έχουν στα βιβλία τους (όπως θυγατρικές ή υπηρεσίες pos).
Ηδη, όπως θα δει και ο SSM από τα πρώτα στοιχεία που θα έχει στα χέρια του, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι σημαντικά υψηλός, παρά το κόστος των τιτλοποιήσεων και ότι παράλληλα, υπάρχει business plan τόσο για τη συνέχιση νέων τιτλοποιήσεων, όσο και για διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδα, υψηλότερα από τα ελάχιστα που απαιτούνται.