THEPOWERGAME
Με εργαλείο το digitalbanking και τις ψηφιακές πληρωμές, κυβέρνηση και τράπεζες επιχειρούν να μειώσουν την τεράστια φοροδιαφυγή, έναν τομέα που η Ελλάδα έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι άλλων χωρών της ευρωζώνης.
Είναι θέμα χρόνου η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και η παράλληλη σύνδεσή τους με την ΑΑΔΕ αποτελεί προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου. Μέχρι σήμερα, οι συναλλαγές με μετρητά κρατούν ακόμη τα σκήπτρα, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στον χώρο των πληρωμών και τις επενδύσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει όλες οι τράπεζες, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως σχετικά είχε γράψει το powergame.gr, ότι η άρνηση για άρση του φορολογικού απορρήτου αποτελεί τροχοπέδη τόσο στην πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για τη ρύθμιση πάσης φύσεως ιδιωτικού χρέους όσο και για την είσπραξη διαφόρων επιδομάτων.
Ακόμη και στο πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών με επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων (για το μισό ποσοστό της αύξησης της δόσης σε δεδομένο χρονικό διάστημα), το τελικό ενδιαφέρον που αποτυπώθηκε στην αντίστοιχη πλατφόρμα ήταν ελάχιστο συγκριτικά με τον εν δυνάμει αριθμό δανειοληπτών, που θεωρητικά θα αφορούσε.
Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με την παρουσία αυξημένης ρευστότητας στο σύστημα, οδήγησαν πριν από μερικές ημέρες τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να ρίξει φως στη συγκεκριμένη, μακρόχρονη, καταναλωτική συμπεριφορά, ειδικά όταν ο μηχανισμός της φοροδιαφυγής εξακολουθεί να φέρει αντιστάσεις στην προοπτική σύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS.
Ο κ. Στουρνάρας, εμμέσως πλην σαφώς, είπε ότι ξοδεύουμε 60 δισ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα δηλώνουμε. Στο πλαίσιο συνέντευξης του στο in.gr λίγες ημέρες πριν, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας είχε πει χαρακτηριστικά: «Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Θα μου πείτε, ναι, αλλά μπορεί ο άλλος να στηρίζει την κατανάλωσή του με μείωση των αποταμιεύσεων. Όχι. Παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων. Ας καθίσουμε λοιπόν να δούμε σοβαρά το θέμα της τεράστιας φοροδιαφυγής, πώς με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών μπορούμε να τη μειώσουμε, επιτέλους να συνδέσουμε τις ταμειακές μηχανές με τα POS, τις ταμειακές μηχανές με την ΑΑΔΕ».
Αυτό που πρακτικά θα γίνει είναι η… τεχνική αδυναμία της φοροδιαφυγής. Να μην μπορεί δηλαδή να φοροδιαφύγει η επιχείρηση ή το εμπορικό κατάστημα, ακόμη και αν θέλει. Να κλειδώνει το πληκτρολόγιο του POS.
Άλλωστε, θεωρητικά και σήμερα είναι συνδεδεμένα POS με ταμειακές μετοχές και η πλειοψηφία κόβει απόδειξη από την ταμειακή, μόλις χρησιμοποιήσει το POS. Αυτό γίνεται από τους συνεπείς φορολογουμένους και απ’ όσους φοβούνται έναν πιθανό έλεγχο.
Στο επόμενο βήμα της διασύνδεσης, ταμειακών μηχανών και POS, δεν θα είναι εφικτό να μην κόψει απόδειξη ακόμη και αυτός που συνειδητά θα θέλει να φοροδιαφύγει, όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.
Είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η συζήτηση γίνεται σε μια εποχή όπου ο στόχος δεν είναι μόνο η μείωση των μετρητών -κάτι που έχει πετύχει ο μέσος όρος της Ευρώπης- αλλά η περαιτέρω διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Οι εφαρμογές apple pay, google pay, το ΙRIS της ΔΙΑΣ, το payzee του ΟΤΕ και πλήθος άλλων που μπορούν να έρθουν στην ελληνική αγορά διεκδικώντας μερίδια, δεν σκιαγραφούν την επόμενη μέρα, είναι ήδη εδώ και ανταγωνίζονται μεταξύ τους προς άγραν πελατών.
Οι νεότερες ηλικίες δείχνουν τον δρόμο, πληρώνοντας άυλα και ηλεκτρονικά, μέσα από διάφορα gadgets. Οι τραπεζικοί όμιλοι επενδύουν εκατομμύρια ευρώ για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Και στην Αθήνα, ακόμη συζητάμε για το πώς θα περιορίσουμε τη χρήση μετρητών.
Ε, προς την κατεύθυνση αυτή, λένε σχολιάζοντας τις εξελίξεις οι digital γκουρού των τραπεζών, θα συμβάλλει η μείωση της φοροδιαφυγής, αν λειτουργήσει σωστά και γρήγορα η διασύνδεση ταμειακών μηχανών – POS – ΑΑΔΕ.