THEPOWERGAME
«Πραγματική σύγκλιση χωρίς μακροοικονομικές ανισορροπίες» είναι το μήνυμα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) προς πάσα κατεύθυνση και ταυτόχρονα, «ο τίτλος» που φέρει η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2022-2023, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.
Αισιόδοξος για την επενδυτική βαθμίδα και για τη συνέχιση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά με συστάσεις για μεγάλη προσοχή στα μακροοικονομικά, ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προσέρχεται σήμερα το πρωί στη Βουλή προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του προέδρου της, Κων. Τασούλα, την Έκθεση.
Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμούν ότι η γενικότερη εικόνα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι σαφέστατα αισιόδοξη, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα δοθεί η δέουσα προσοχή και επαγρύπνηση στις όποιες μακροοικονομικές ανισορροπίες, όπου αυτές παρουσιάζονται, όπως ενδεικτικά, στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Για το τρέχον έτος, η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κλείσει στο 2,2% και για το 2023, στο 3%.
Για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρώτο καθήκον της χώρας είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας , μία κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κατάταξη investment grade που έχει χάσει τα τελευταία 13 χρόνια.
Μάλιστα , σε προχθεσινή του συνέντευξη στο Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας «ρίσκαρε» να τοποθετήσει χρονικά την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε σταθερή κυβέρνηση, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, οπότε είμαι σίγουρος ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στη Βουλή, η επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα εβδομάδων, αν όχι ημερών».
Όπως αναφέρουν κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, η διοίκηση και προσωπικά ο κ .Γ. Στουρνάρας δίνουν μεγάλη σημασία στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Αναφορικά με τα επιμέρους θέματα της Έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής, ο κεντρικός άξονας παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στη διατήρηση της ανάπτυξης, τις μεταρρυθμίσεις, τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, τη διατήρηση σταθερής κερδοφορίας (και όχι μόνο από έκτακτα κέρδη), την ανταγωνιστική τιμολόγηση, τις ψηφιακές προκλήσεις, την κλιματική αλλαγή και τέλος τα επιτόκια.
Στο θέμα των επιτοκίων, πέραν της εκτίμησης ότι η ψαλίδα επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων παραμένει υψηλή σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης (άρα στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνουν ανατιμολογήσεις για την όξυνση του ανταγωνισμού), υπάρχει η μεγάλη συζήτηση για το τι έπεται το επόμενο διάστημα.
Σχολιάζοντας πάντως το νόημα της φράσης ΛαγκάρΝτ ότι ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων, ο κ Στουρνάρας, διευκρίνισε μιλώντας προς το Bloomberg ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποφασιστεί αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αυξήσεις το Σεπτέμβριο, προσθέτοντας στη συνέχεια, ότι αν το βασικό σενάριο εξελιχθεί όπως προβλέπεται, είναι πιθανή μια αύξηση επιτοκίων εντός του Ιουλίου.